Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

10 cărți de ficțiune de citit în 2019

0 1.199

Lectura nu este doar o modalitate de a te detașa de realitatea înconjurătoare, dură și stresantă. Lectura este un element esențial pentru o persoană ce vrea să-și exploreze propriul sine și, de ce nu, sufletele aflate la o aruncătură de băț.

În acest mod vă propunem o listă de zece texte în proză care să vă lărgească orizonturile și să vă provoace să priviți lumea altfel în 2019.

  1. George Orwell – 1984

george orwell 1984Un roman clasic, o capodoperă a genului distopic, 1984 prezintă o lume din era post-atomică, o lume supusă unui regim totalitar ce reface istoria însăși (de citit și de gândit dat fiind contextul politic actual). Trecutul este rescris mereu spre a legitima crimele prezentului, iar instrumentul propagandei este odioasa „nouvorba”, o limbă robotizată, care completează imaginea de lume ordonată „științific” după voința Fratelui cel Mare, care spune că „războiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranța este putere”.

  1. Miguel de Cervantes – Don Quijote

Miguel de Cervantes – Don QuijoteCapodoperă a literaturii universale și, în ultima vreme considerată o operă destinată copiilor, Don Quijote este la prima privire o satiră la adresa popularelor povestiri cavalerești, povestea micului nobil Alonso Quixano (Don Quijote) din La Mancha care, influențat de lecturile sale, ajunge să se creadă un cavaler în căutare de aventuri. Însă adâncimea romanului lui Cervantes vine la o analiză profundă căci povestea lui Don Quijote este o fină reflexie asupra comportamentului uman.

  1. Ken Kesey – Zbor deasupra unui cuib de cuci

Ken Kesey – Zbor deasupra unui cuib de cuciZbor deasupra unui cuib de cuci prezintă povestea zguduitoare a pacientilor dintr-un ospiciu condus cu mina de fier de sora-sefa Ratched, adepta unor metode de tratament barbare, precum electrosocurile si lobotomia. Singurul care i se opune este scandalagiul Randle Patrick McMurphy, simbolul revoltei impotriva autoritatii tiranice. Prin ochii altui pacient, seful Bromden, un indian urias, asistam la inclestarea dintre cei doi, care capata proportii aproape mitologice.

  1. James Joyce – Ulyse

James Joyce – UlyseConsiderăm această carte de o putere atât de mare încât este destul să-l lăsăm pe George Orwell, capul de listă, să vorbească: „As fi vrut sa nu fi citit niciodata Ulise. Îmi provoaca un complex de inferioritate.” Sigur v-am atras acum atenția!

  1. R.R. Tolkien – Stăpânul Inelelor

Tolkien – Stapanul InelelorTrilogia lui Tolkien a devenit atât de cunoscută încât până și cel care nu a citit măcar vreun volum poate să discute liber asupra acestei creații parcă ruptă din începuturile lumii. Totuși puțini au avut curajul să ducă la capăt aventura fantastică descrisă de Tolkien. „Stăpănul inelelor” nu este o simplă carte ci o lume de sine stătătoare.

  1. Joseph Conrad – Inima întunericului

Joseph Conrad – Inima intunericuluiUn roman plin de suspans în care misteriosul personaj Kurtz ocupa treptat intregul fundal al povestii, al carei final intirzie. O poveste animată de trecerea printr-o jungla intunecata, stranie, populata de canibali singerosi si strabatuta de un fluviu capricios, ce face inaintarea micii expeditii dureros de inceata. Carte adâncă și misterioasă ecranizată de altfel într-o capodoperă a cinematogrfiei mondiale, „Apocalypse Now”.

  1. Umberto Eco, Numele trandafirului

Umberto Eco - Numele trandafiruluiUn roman ce te ține cu sufletul la gură, un roman politist si parabola despre adevar vazut din perspectiva teologica, filosofica, scolastica si istorica, Numele trandafirului a cunoscut un imens succes de public, fiind tradus in peste 35 de limbi si ecranizat de Jean-Jacques Annaud in 1986, cu Sean Connery, Christian Slater si F. Murray Abraham in rolurile principale. Misterul împletit cu atmosfera gri a Evului Mediu la care se adaugă amenințarea Inchiziției, fac totul!

  1. Homer – Iliada

iliada-homer-1-638Clasica poveste mitologică a căderii Troiei, imaginea eroicului Ahile, portretul lui Eneas, calul troian și zeii Greciei Antice… un text de o valoare nemăsurată, text transpus și pe marele ecran unde chipul lui Brad Pitt a rămas emblematic pentru o luptă pornită din pură pasiune.

  1. Franz Kafka – Procesul

Franz Kafka – Procesul

Acest text este unul reprezentativ pentru absurdul lumilor create de Kafka. Angoasa obsesiei umane face să roșească până și supranaturalul. Ca și 1984, „Procesul” este o operă de referință pentru lumea și timpul în care trăim.

  1. Salman Rushdie – Versetele Satanice

Salman Rushdie – Versetele SataniceUltima, dar nu și mai puțin importantă este cartea lui Salman Rushdie, roman ce a pus pe foc o întreagă societate în momentul apariției. A fost interzis în India chiar dacă romanul întruchipează clasica. Nu divulgăm mai multe detalii, lăsăm curiozitatea să-și facă jocul!

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More