10 greșeli în amenajare, care îți fac apartamentul să pară mai mic
Apartamentul tău arată mai mic, în realitate, chiar dacă în acte ai impresia că dispui de o suprafață utilă mai mare? Se poate să fi luat câteva decizii greșite cu privire la amenajarea acestuia.
Toate aceste neajunsuri privind spațiul pot fi remediate, dacă ții cont de câteva sfaturi practice. Unele trucuri, chiar simple, pot spori senzația de spațiu.
Mai întâi de toate, hai să vedem care sunt greșelile de amenajare, care dăunează spațiului și-ți fac apartamentul să arate mai mic.
1. Dimensiunea greșită a covorului
Nu economisi pe textile. Covorul trebuie să se întindă pe toată suprafața peretelui, altfel îngustează pereții și lasă senzația de casă pentru păpuși. Cu cât e mai mică suprafața, cu atât covorul trebuie să fie mai mare, oricât de paradoxal ar suna.
2. Pereți supraîncărcați
Firește că pereții nu trebuie să rămână goi, iar cel mai banal, dar în același timp, eficient lucru pe care poți să-l faci, este să-i decorezi cu tablouri. Decorul de perete poate și trebuie utilizat – dar fără excese. Minimalismul arată întotdeauna mai bine decât belșugul.
Atunci când decorezi pereții, poți alege o temă specifică (călătorii, mare, păduri) sau dimpotrivă, adăuga o notă post modernistă locuinței tale, agățând diferite abstracții. Fotografiile, desenele și portretele, de asemenea, sunt întotdeauna binevenite. Dar 1-2 accente sunt mai mult decât suficiente. Alege mobilier în tonuri laconice, liniștitoare și nu uita de oglinzi, care dau senzația de volum.
3. Perdele până la podea
Perdelele grele, din țesături scumpe, arată frumos și conferă interiorului un plus de eleganță. Dar pe cât sunt de elegante, pe atât de bine “mănâncă” spațiul din apartamentul tău. Prin urmare, îți recomandăm să alegi modele laconice și nu prea voluminoase.
Dungile transversale pe țesătură contribuie la extinderea vizuală a pereților, iar cele verticale, fac camera să pară mai înaltă. De asemenea, poți recurge la draperii asimetrice sau draperii romane.
4. Cornișe joase
Tijele pentru draperii și perdele nu trebuie fixate nici de tavan, nici imediat deasupra ferestrei. În primul caz, acoperă prea mult din perete, iar în al doilea caz, fac fereastra să pară mai mică și reduc înălțimea tavanului.
5. Dormitor regal
Deci chiar îți place să dormi pe un pat uriaș pe care pot să încapă încă 4 persoane? Nu-i nimic grav și anormal în această dorință, dar dacă ai impresia că nu îți ajunge spațiu, începe cu renovarea dormitorului. Caută ceva mai compact.
6. Tapete cu modele expresive
Știm bine că îți place libertatea de exprimare. Dar un tapet cu sute de trandafiri înfloriți sau abstracții geometrice bizare irită retina și reduce volumul camerei. Totul trebuie să fie dozat. Decorează o singură cameră sau doar un perete. Și nu uita să completezi imaginea cu perdele, covoare și alte elemente de decor. Dar nu o supraîncărca.
7. Lucruri inutile
Cei dintre noi care au avut fantezii materiale nerealizate în copilărie, au obiceiul prost de a aduna tot felul de bunuri de care nu au nevoie, atunci când ajung la maturitate. Figurine frumoase, teancuri de reviste, veselă de colecție, stilouri, o groază de gadgeturi de care nu se folosesc etc. Toate acestea consumă spațiul și te împiedică să-l folosești în mod rațional sau să profiți de confortul unui interior spațios.
E timpul să te împaci cu adevărul dur – aceste lucruri nu îți fac viața mai bună. E doar o modalitate de a vindeca rănile din trecut, dar într-un final, lucrurile pe care le deţii ajung să te deţină. Nu ai nevoie de ele.
8. Pereți întunecați
O paletă de culori întunecate e bună numai pentru apartamentele mari, bine iluminate. În toate celelalte cazuri, un design îndrăzneț, în tonuri stinse va suferi un eșec. Pereții întunecați creează o senzație apăsătoare și micșorează vizual spațiul, chiar dacă nu suferi de claustrofobie.
9. Iluminare proastă
Atunci când amenajăm apartamentul, ne gândim în primul rând la combinația de culori și materiale, la amenajarea mobilierului și decorul de perete, dar trecem cu vederea peste iluminare. Dacă razele solare pătrund în cameră, toate culorile vor fi percepute puțin mai întunecate. Pentru a seta nivelul potrivit de luminozitate în fiecare cameră, vei avea nevoie de lămpi, candelabre, veioze, aplice, plafoniere și alte surse de lumină.
10. Mobilier amenajat de-a lungul peretelui
Proprietarii de apartamente mici cad frecvent în această capcană, dorind să optimizeze spațiul din locuința lor. Însă efectul este total opus. Da, această soluție îți va permite să eliberezi partea centrală a camerei, dar încăperea nu va părea mai mare datorită acestui fapt, ci dimpotrivă. Potrivit multor experți, lăsând spațiu liber între perete și mobilier, se creează iluzia spațiului deschis și o astfel de cameră pare vizual mai mare.