Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

10 lucruri dovedite științific care te vor face mai fericită și mai împlinită în viață

0 1.125

Cu toții căutăm fericirea și, așa cum auzim adeseori, ea vine din lucrurile mici din viața noastră, din detaliile cărora rareori le acordăm atenția cuvenită.

Fericirea este și unul dintre parametrii după care economiștii evaluează bunăstarea unei națiuni. Însă banii ne aduc fericirea doar într-o anumită măsură, iar studiile arată că cel mai sănătos este să îi cheltuim pe experiențe, nu pe lucruri materiale.

Chiar dacă fericirea nu poate fi cuantificată, există anumite experiențe sau gesturi care nu numai că ne îmbunătățesc starea de spirit instantaneu, dar ne ajută să fim mai fericite și mai împăcate cu viața noastră, pe termen lung:

  1. Ia-ți o vacanțăSimpla anticipare a unui concediu poate crește starea generală de fericire, cu până la 8 săptămâni înainte să pleci în vacanță, a descoperit un studiu danez. Dacă ai tot amânat o vacanță binemeritată, nu mai sta pe gânduri. Scapă de grija fondurilor pentru concediu și bucură-te de o vacanță cum nu ai mai avut până acum.
  2. Zâmbește. Un studiu din 2011 a arătat că este suficient să te gândești la un lucru pozitiv sau să-ți amintești ceva plăcut, care te face să zâmbești, și vei fi mai fericită. Ai grijă însă, zâmbetul tău trebuie să fie unul sincer, altfel nu va funcționa.
  3. Fă sport. Activitatea fizică stimulează producția de endorfine, neurotransmițătorii care ne îmbunățățesc dispoziția, motiv pentru care au fost numiți și „hormonii fericirii”. Cele mai bune rezultate le au activitățile cardio, care îți pun sângele în mișcare.
  4. Mergi la o plimbare prin parc. Timpul petrecut în natură are numeroase beneficii asupra sănătății noastre, inclusiv asupra stării generale de bine. Un studiu realizat în Marea Britanie arată că oamenii sunt în mod natural mai fericiți atunci când sunt înconjurați de plante sau verdeață, față de când se află în mediul urban.
  5. Fă o faptă bună. Propriul nostru altruism ne face să fim mai fericite și să ne simțim mai împlinite, arată un studiu al Universității din California. Înscrie-te într-un program de voluntariat și ajută-i pe cei mai puțin norocoși, iar asta va avea efecte pozitive și asupra ta.
  6. Ascultă muzică ritmată. Un studiu publicat în Jurnalul Psihologiei Pozitive a demonstrat că simpla ascultare a unei melodii vesele îți va îmbunățăți starea de spirit și te va ajuta să treci mai ușor peste o zi grea.
  7. Meditează. Meditația ajută la reducerea nivelului de stres și inhibă simptomele depresiei, dar are un efect benefic și asupra calității somnului. O activitate precum yoga te ajută să îmbini mișcarea și meditația, astfel încât să-ți recapeți buna dispoziție în timp record.
  8. Joacă-te cu un animal de companie. Atunci când mângâi un câine sau o pisică, partea stângă a creierului tău se activează și nu este întâmplător că această porțiune este asociată cu centrii unde se produc plăcerea și fericirea.
  9. Trage un pui de somn. Lipsa somnului îți crește nivelul de stres, iar un experiment a arătat că persoanele private de somn își amintesc mai ușor cuvinte sau sentimente cu conotație negativă decât cele de natură pozitivă. Așadar, somnul este soluția pentru a-ți îmbunătăți considerabil starea de spirit.
  10. Fă mai mult sex. Sexul nu te ajută doar să scapi de stres și să îți recapeți buna dispoziție. Un studiu a descoperit că persoanele care fac sex de cel puțin 4 ori pe săptămână sunt mai fericite, mai puțin deprimate și, pe deasupra, fac mai mulți bani. În plus, sistemul tău cardiovascular va fi mai sănătos, iar organismul își va îmbunățăți imunitatea.

Care dintre aceste lucruri crezi că funcționează cel mai bine? Pe care vrei să le testezi?

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More