Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

10 sfaturi ca să nu te îngrași

0 2.354

Poți slăbi dacă mănânci mai puține calorii, dar dacă vrei să-ți păstrezi silueta nu este suficient să faci doar acest lucru. Chiar dacă slăbești rapid cu ajutorul unui regim-miracol, odată ce abandonezi dieta, kilogramele pierdute revin.

Te întrebi de ce? Pentru că ai trișat: ai neglijat nevoile reale ale organismului doar pentru a fi mai slabă.

1. Nu sări peste mese

Toți nutriționiștii sunt de acord: micul dejun este o masă importantă, care trebuie să-ți furnizeze 20% din caloriile de care ai nevoie într-o zi. El trebuie să cuprindă: glucide complexe (pâine, cereale neîndulcite, biscuiți dietetici), un produs lactat (lapte, iaurt sau brânză cu conținut scăzut de grăsimi), un fruct sau suc de fructe. Nu sări nici peste prânz sau cină. Organismul tău va ține minte că a fost înfometat și, de teamă să nu i se mai întâmple asta, la ur­mă­toarea masă va începe să stocheze rezerve de grăsimi. Consecința: te vei îngrășa!

2. Cinci porții de legume și fructe pe zi

Fructele și legumele sunt bogate în vitamine, minerale și fibre, dar nu îți pun în pericol silueta, căci nu conțin multe calorii. Ele calmează rapid și durabil foa­mea, favorizând în același timp tranzitul intestinal.
O porție de fructe sau de legume înseamnă 80 g. Trebuie să mănânci cel puțin 5 porții pe zi, adică cel puțin 400 g de fructe și legume. Alege fructe și legume cât mai variate: varietatea e sănătate curată! O dată pe săptămână mănâncă linte, mazăre sau fasole boabe: în afară de faptul că sunt bogate în fibre, aceste legume conțin fitosteroli, care te protejează de cancer, diabet și maladii cardiovasculare. Iar pentru că sunt bogate în proteine, ele pot înlocui carnea și peștele, calitate pe care alte legume nu o au.

3. Apă și iar apă!

Uită de sucuri și băuturi alcoolice și bea cât de multă apă. Apă îmbuteliată sau nu, minerală sau plată, nu are importanță. Dacă vrei, o poți aromatiza cu puțin suc de lămâie sau portocală. Dacă bei sufi­cientă apă (cel puțin 1,5–2 litri pe zi) nu doar că vei reuși să elimini toxinele, dar îți vei și tempera pofta de mâncare.

4. Mai puține dulciuri

Prăjituri, ciocolată, bomboane, napolitane… Da, sunt delicioase, dar nu îți oferă niciun element nutritiv de care să nu te poți lipsi. În plus, sunt bogate în grăsimi și calorii și te îngrașă. În concluzie, evită să cumperi asemenea produse. Totuși, o dată sau de două ori pe săptămână te poți delecta cu o porție mică de ceva dulce, fără să-ți pui silueta în pericol. În rest, când ai poftă de ceva dulce, mănâncă un fruct sau bea un pahar ma­re cu apă.

5. Puțin și des

Este logic: dacă iei 1-2 gus­tări pe zi nu vei fi tentată să mănânci prea mult la mesele principale.
În plus, organismul asimi­lează mai ușor substanțele nutritive dacă i le oferi „pu­țin și des”, decât dacă este hrănit doar de trei ori pe zi, cu o cantitate de hrană mai mare o dată.

6. Mănâncă lent

Treptat, diminuează porția de mâncare din farfurie, iar atunci când ești servită (la restaurant sau când ești musafir) amintește-ți că nu ești obligată să mănânci tot. Pune-ți mâncarea în farfurii mici și obișnuiește-te să mes­teci hrana în­cet.
Poate nu știai, dar sen­zația de sați­etate intervine la 10–15 minute după ce ai început să mănânci. Lasă-i timp organismului să controleze cantitatea de alimente ingerate în funcție de propriile nece­sități. Dacă înfuleci mân­carea în loc să o mes­teci încet, în cele 15 minute vei mânca o cantitate de alimente mai mare decât ai cu adevărat nevoie.

7. De toate

Nu este nevoie să elimini total din meniu anumite alimente, pe motiv că îngrașă (de exemplu cartofi, paste făinoase, pâi­ne, banane etc.). Elimi­nând anumite alimente, există riscul nu doar să te confrunți cu o carență de vita­­mine sau minerale, ci și să recuperezi kilogramele pier­dute, odată ce închei regimul de slăbire și revii la ali­men­tația obișnuită. Mă­nân­că din toate, dar cu măsură.

8. Alege cereale integrale

Renunță la pâinea albă și în­locuiește-o cu pâine inte­grală, bogată în fibre, vitamine și zinc. O felie de pâine integrală conține 2 g de fibre în plus față de pâinea albă.

9. Fă mișcare

Ca să pierzi kilogramele în plus nu este suficient doar să mănânci mai puțin sau să eviți alimentele bogate în grăsimi, ci e nevoie și să faci exerciții fizice. Dacă nu ești adepta spor­tului, există și alte modalități de a face miș­care. Renunță la lift și urcă scările pe jos, coboară din autobuz cu o stație mai devreme și parcurge restul drumului pe jos.

10. Fără obiective irealizabile

Dacă vrei cu adevărat să îți schimbi obiceiurile alimentare, atunci nu îți propune obiective pe care nu le vei putea realiza, ca de exemplu: „Gata, de mâine mănânc numai legume și fructe.“ Orice schimbare vrei să aduci stilului tău de viață, fă-o progresiv, altfel e posibil ca peste o lună să renunți din cau­ză că ți se pare prea dificil.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More