10 sfaturi ca să nu te îngrași
Poți slăbi dacă mănânci mai puține calorii, dar dacă vrei să-ți păstrezi silueta nu este suficient să faci doar acest lucru. Chiar dacă slăbești rapid cu ajutorul unui regim-miracol, odată ce abandonezi dieta, kilogramele pierdute revin.
Te întrebi de ce? Pentru că ai trișat: ai neglijat nevoile reale ale organismului doar pentru a fi mai slabă.
1. Nu sări peste mese
Toți nutriționiștii sunt de acord: micul dejun este o masă importantă, care trebuie să-ți furnizeze 20% din caloriile de care ai nevoie într-o zi. El trebuie să cuprindă: glucide complexe (pâine, cereale neîndulcite, biscuiți dietetici), un produs lactat (lapte, iaurt sau brânză cu conținut scăzut de grăsimi), un fruct sau suc de fructe. Nu sări nici peste prânz sau cină. Organismul tău va ține minte că a fost înfometat și, de teamă să nu i se mai întâmple asta, la următoarea masă va începe să stocheze rezerve de grăsimi. Consecința: te vei îngrășa!
2. Cinci porții de legume și fructe pe zi
Fructele și legumele sunt bogate în vitamine, minerale și fibre, dar nu îți pun în pericol silueta, căci nu conțin multe calorii. Ele calmează rapid și durabil foamea, favorizând în același timp tranzitul intestinal.
O porție de fructe sau de legume înseamnă 80 g. Trebuie să mănânci cel puțin 5 porții pe zi, adică cel puțin 400 g de fructe și legume. Alege fructe și legume cât mai variate: varietatea e sănătate curată! O dată pe săptămână mănâncă linte, mazăre sau fasole boabe: în afară de faptul că sunt bogate în fibre, aceste legume conțin fitosteroli, care te protejează de cancer, diabet și maladii cardiovasculare. Iar pentru că sunt bogate în proteine, ele pot înlocui carnea și peștele, calitate pe care alte legume nu o au.
3. Apă și iar apă!
Uită de sucuri și băuturi alcoolice și bea cât de multă apă. Apă îmbuteliată sau nu, minerală sau plată, nu are importanță. Dacă vrei, o poți aromatiza cu puțin suc de lămâie sau portocală. Dacă bei suficientă apă (cel puțin 1,5–2 litri pe zi) nu doar că vei reuși să elimini toxinele, dar îți vei și tempera pofta de mâncare.
4. Mai puține dulciuri
Prăjituri, ciocolată, bomboane, napolitane… Da, sunt delicioase, dar nu îți oferă niciun element nutritiv de care să nu te poți lipsi. În plus, sunt bogate în grăsimi și calorii și te îngrașă. În concluzie, evită să cumperi asemenea produse. Totuși, o dată sau de două ori pe săptămână te poți delecta cu o porție mică de ceva dulce, fără să-ți pui silueta în pericol. În rest, când ai poftă de ceva dulce, mănâncă un fruct sau bea un pahar mare cu apă.
5. Puțin și des
Este logic: dacă iei 1-2 gustări pe zi nu vei fi tentată să mănânci prea mult la mesele principale.
În plus, organismul asimilează mai ușor substanțele nutritive dacă i le oferi „puțin și des”, decât dacă este hrănit doar de trei ori pe zi, cu o cantitate de hrană mai mare o dată.
6. Mănâncă lent
Treptat, diminuează porția de mâncare din farfurie, iar atunci când ești servită (la restaurant sau când ești musafir) amintește-ți că nu ești obligată să mănânci tot. Pune-ți mâncarea în farfurii mici și obișnuiește-te să mesteci hrana încet.
Poate nu știai, dar senzația de sațietate intervine la 10–15 minute după ce ai început să mănânci. Lasă-i timp organismului să controleze cantitatea de alimente ingerate în funcție de propriile necesități. Dacă înfuleci mâncarea în loc să o mesteci încet, în cele 15 minute vei mânca o cantitate de alimente mai mare decât ai cu adevărat nevoie.
7. De toate
Nu este nevoie să elimini total din meniu anumite alimente, pe motiv că îngrașă (de exemplu cartofi, paste făinoase, pâine, banane etc.). Eliminând anumite alimente, există riscul nu doar să te confrunți cu o carență de vitamine sau minerale, ci și să recuperezi kilogramele pierdute, odată ce închei regimul de slăbire și revii la alimentația obișnuită. Mănâncă din toate, dar cu măsură.
8. Alege cereale integrale
Renunță la pâinea albă și înlocuiește-o cu pâine integrală, bogată în fibre, vitamine și zinc. O felie de pâine integrală conține 2 g de fibre în plus față de pâinea albă.
9. Fă mișcare
Ca să pierzi kilogramele în plus nu este suficient doar să mănânci mai puțin sau să eviți alimentele bogate în grăsimi, ci e nevoie și să faci exerciții fizice. Dacă nu ești adepta sportului, există și alte modalități de a face mișcare. Renunță la lift și urcă scările pe jos, coboară din autobuz cu o stație mai devreme și parcurge restul drumului pe jos.
10. Fără obiective irealizabile
Dacă vrei cu adevărat să îți schimbi obiceiurile alimentare, atunci nu îți propune obiective pe care nu le vei putea realiza, ca de exemplu: „Gata, de mâine mănânc numai legume și fructe.“ Orice schimbare vrei să aduci stilului tău de viață, fă-o progresiv, altfel e posibil ca peste o lună să renunți din cauză că ți se pare prea dificil.