10 trucuri și sfaturi pentru zilele în care spălați rufe
Spălarea hainelor este o sarcină pe care trebuie să o facem în fiecare săptămână și, în unele familii, chiar de două sau mai multe ori pe săptămână.
De aceea, dorim să vă oferim câteva sfaturi utile pentru a facilita această sarcină și a obține cele mai bune rezultate. Mai puțin efort pentru a obține haine mai curate și a le păstra ca în prima zi.
1. Citirea etichetelor
Etichetele majorității pieselor vestimentare sau a lenjeriei de pat vă vor oferi sfaturi și trucuri despre cum să aveți grijă de diferite țesături. Așa că citiți întotdeauna eticheta, pentru că altfel riscați să spălați la temperaturi sau cu programe nepotrivite anumite haine și riscați să le deteriorați iremediabil.
2. Organizați și separați
Pentru cele mai bune rezultate de curățare, separați hainele pe baza culorilor sau a gradului de murdărie. În acest fel, veți asigura rezultatul corect și veți evita sperieturile, cum ar fi decolorarea sau transferurile de pete.
O idee bună este să sortați fiecare tip de îmbrăcăminte după culoare. Când o faceți, profitați de ocazie pentru a întoarce toate piesele vestimentare, un gest simplu pentru a vă menține culorile hainelor, în special pentru blugi sau haine negre.
De câte ori ai pierdut un ciorap sau nu i-ai mai găsit perechea? O opțiune pentru a evita această problemă este să le spălați într-un săculeț special din material textil sau plasă. În acest fel nu veți mai pierde niciodată o șosetă.
3. Spălați cu programe scurte
Când spălați hainele în mașina de spălat, utilizați, pe cât posibil și pe cât vă permit sfaturile producătorilor, programe scurte și în apă rece. Veți economisi bani și veți avea grijă de hainele dumneavoastră
4. Nu faceți abuz de detergent
Utilizați cantitatea corectă de detergent. Adăugarea unor cantități mai mari de detergent decât este nevoie nu îți va face hainele mai curate. De mult ori, chiar din contră: puteți deteriora hainele, dar și buna funcționare a mașinii de spălat. Utilizați doza adecvată.
5. Atenție la numărul de rotații
Aveți grijă la centrifugare, prea multe rotații pot cauza șifonarea sau deteriorarea hainelor. Mai bine mai puține rotații, dacă hainele nu sunt într-atât de murdare încât să necesite un program mai „hotărât”.
6. Uscați hainele la aer
Când uscați hainele, faceți-o în aer liber, dacă aveți posibilitatea, imediat ce mașina de spălat a terminat ciclul, astfel încât hainele vor avea mai puține cute și dacă le veți întinde bine veți reduce timpul de călcat.
7. Feriți rufele de razele soarelui
Vă recomandăm să le atârnați la umbră pentru a împiedica soarele să estompeze culorile. Dacă hainele sunt foarte delicate, așezați hainele pe o coardă orizontală, astfel încât fibrele să nu cedeze.
8. Călcatul hainelor
Curățarea hainelor nu se termină cu atârnarea acestora la uscat, călcarea este o altă sarcină în acest proces. Nu calcați hainele când le îmbrăcați, călcați toate rufele imediat după uscare, veți economisi energie și rezultatul va fi mult mai bun.
Dacă lăsați hainele șifonate mult timp, va fi mai dificil să îndepărtați cutele. Pe de altă parte, dacă atunci când ați pus hainele le-ați întins bine, călcarea va fi mult mai rapidă și mai ușoară.
9. Sortarea hainelor
Sortați după utilizare și caracteristici. În cele din urmă, ordonați hainele, aranjați-le după tip și utilizare, cele mai grele haine în partea de jos pentru a evita ca greutatea să zdrobească hainele mai ușoare. De asemenea, sortați-le după utilizare, pe care le utilizați cel mai mult să fie mai la îndemână.
10. Schimbarea anotimpului
Odată cu schimbarea anotimpului, curățați hainele din sezonul precedent și păstrați-le în cutii sau pungi vidate pentru a fi gata de utilizat atunci când aveți nevoie din nou de ele.
Sperăm că aceste trucuri vă vor ajuta în ziua în care spălați rufele.