20 de modalități prin care îți poți face locuința mai prietenoasă și mai primitoare
Chiar dacă daca locuiesti intr-un apartament inchiriat, daca tocmai ti-ai achizitionat propria locuinta sau daca te-ai mutat de ani buni la casa ta, nevoia de personalizare si de imbunatatire a locuintei este una constanta.
De la a-ti pune amprenta pe stilul decorativ, la a te inconjura de obiecte care au valoare sentimentala pentru tine, exista o serie de lucruri care te fac sa te simti ca acasa.
Pe langa acestea, nevoia recurenta de noutate, dar si dorinta de a-ti transforma locuinta intr-una mai confortabila pentru tine si pentru oaspetii tai, te-au adus, probabil, aici. Si te afli in locul potrivit:
- Adauga putin verde. Si nu ne referim la pereti accent sau mobilier contrastant, ci la cresterea numarului de plante din locuinta ta. Prospetimea lor este molipsitoare.
- Implica-te in amenajarea unui colt personal. Poate fi vorba despre un hamac de interior in care sa-ti petreci serile citind, despre transformarea unei camere intr-un dressing ca in filme sau despre amplasarea unui balansoar in coltul cel mai luminos din casa, tu decizi ce te-ar putea face mai fericit.
- Schimba decorul cu bani putini. Orienteaza-te catre detalii vizibile, dar necostisitoare, asa cum ar fi o lenjerie noua de pat, in culorile tale preferate.
- Fa-ti timp pentru „curatenia de primavara”, indiferent de anotimp. Scapa de lucrurile nefolositoare si fa-ti cadou un spatiu mai liber si mai aerisit.
- Transforma-ti perceptia asupra locuintei cu ajutorul simtului olfactiv. Poti folosi un difuzor de aroma – gasesti modele extrem de interesante aici –, lumanari sau betisoare parfumate, uleiuri esentiale sau solutii neconventionale, precum cojile de portocala sau lemnul de santal, pentru a conferi un parfum specific locuintei tale.
- Lasa la vedere lucrurile pe care le iubesti. Poate fi vorba despre cartile preferate, despre un instrument muzical pe care il indragesti sau despre suveniruri din calatorii. Te vei simti bine de cate ori le vei observa.
- Transforma o canapea rigida sau prea serioasa cu ajutorul pernelor decorative si al unei paturi confortabile. Va deveni al doilea cel mai iubit loc din locuinta, dupa coltul personal.
- Reconditioneaza sau redecoreaza piesele de mobilier de care te-ai saturat sau care acum ti se par anoste. Nu doar ca iti vei pune creativitatea la treaba, dar la final vei avea si satisfactia propriei munci, cu investitii minime.
- Daca simti nevoia sa iti colorezi una dintre camere, dar nu esti dispus sa zugravesti prea curand, poti folosi un covor sau cateva presuri in nuantele dorite. Acestea vor face incaperea sa para mai calda si mai primitoare si, la nevoie, vor ascunde si imperfectiunile podelei.
- Decoreaza peretii. Poate ca nu esti fanul #1 al tablourilor clasice sau al goblenurilor cusute de generatia anterioara, dar un print minimalist, niste litere 3D sau o tabla pe care sa poti scrie mesaje noi in fiecare zi ti-ar putea face spatiul mai personal.
- Fa-ti o mini-gradina in propria bucatarie. Cateva ghivece cu cepsoara, cimbru, busuioc, menta sau alte plante aromatice vor da culoare acestui spatiu. In plus, iti vor fi de folos si daca esti pasionat de gastronomie.
- Invita-ti prietenii si familia in vizita ori de cate ori ai ocazia. Nimic nu iti va transforma mai bine locuinta in ravnita „acasa” decat crearea unor amintiri placute alaturi de cei dragi.
- Schimba prosoapele, vesela sau alte „maruntisuri” accesibile cu unele noi sau pe care nu le-ai folosit si le-ai pus la pastrare.Nici nu iti poti imagina ce aport important au lucrurile marunte asupra starii tale de bine.
- Lucreaza putin la cromatica locuintei. Daca in spatiile sociale precum bucataria sau livingul predomina culorile reci, sau invers, in cele intime precum dormitorul predomina culorile calde, da-ti silinta sa inversezi acest raport prin artificii marunte, cum ar fi folosirea unei lenjerii de pat bleu sau verde ori a farfuriilor galbene sau portocalii.
- Experimenteaza rearanjarea mobilierului. Mutarea canapelei, a mesei sau a unei comode poate schimba vizibil aspectul unei incaperi.
- Nu subestima calitatile sticlei si foloseste vaze sau boluri transparente, borcane si sticle pentru a adauga un plus de culoare locuintei, umplandu-le cu flori uscate, spice de grau, diferite seminte sau nisip colorat.
- Nu te teme de lumina artificiala si fa experimente cu aceasta. O lampa cu picior sau o veioza capata puteri magice daca sunt amplasate in locurile potrivite.
- Renunta la jaluzelele rigide, pe care probabil le asociezi cu spatiile de lucru si inlocuieste-le cu perdele, draperii sau obloane exterioare.
- Uita de „curatenia de ochii soacrei” si de tendintele de a sti fiecare lucru la locul lui si permite-i haosului sa isi faca loc, in doze mici, in locuinta ta. O carafa cu apa lasata pe masa, o patura lasata pe canapea sau cartea preferata de pe noptiera nu iti vor face niciun rau, ba dimpotriva, te vor ajuta sa te simti „ca acasa”.
- Mascheaza, in masura in care este posibil, device-urile sau sistemele lor de conectare. De la router la receiver si cabluri, vei gasi o multime de lucruri care nu iti ofera confort vizual. Gaseste solutii pentru a le ascunde fara a-ti ingreuna accesul.
Transformarea unei locuinte in locul tau preferat nu trebuie sa fie intotdeauna dificila sau costisitoare. Detaliile sunt cele care pot schimba viziunea de ansamblu, iar ajustarea acestora poate fi chiar distractiva. Da-ti frau liber imaginatiei si foloseste-te de solutiile care ti se potrivesc pentru a-ti face casa mai primitoare si mai prietenoasa.