Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

20 de motive din cauza cărora nu (mai) slăbești

0 1.259

Ai reușit să scapi de câteva kilograme, dar te-ai oprit. Cauzele, atât în privința îngrășării, cât și a slăbirii, pot fi diverse, de la moștenirea genetică, vârstă, sex, hormoni până la nivel de stres, toxine, probleme de sănătate și chiar factori sociali. Iată 20 de motive care ar putea să te surprindă!

1. Corpul ia o pauză

Ai reușit să scapi de câteva kilograme, dar, de câteva săptămâni, acul cântarului a rămas neclintit. Specialiștii spun că ar putea să fie vorba despre o perioadă normală de relaxare, când corpul ia o pauză de la ars grăsimi. Această etapă este cunoscută și ca fază de platou. Asta nu presupune că strategiile tale de slăbit nu sunt eficiente, ci este doar o perioadă de respiro. Așadar, nu te lăsa afectată în planul motivației: continuă dieta, dar schimbă câte ceva în obiceiurile zilnice – fă alte exerciții fizice decât cele cu care te-ai obișnuit și adaugă o gustare după-amiaza.

2. Nivelul scăzut de vitamina D

Lipsa vitaminei D este asociată cu kilogramele în plus, mai ales în cazul femeilor trecute de prima tinerețe, arată studiile. Legătura între slăbire și vitamina D nu le este clară cercetătorilor. Unii speculează că receptorii de vitamina D transmit celulelor grase dacă urmează să stocheze energie ca exces ponderal sau să ardă această energie. De asemenea, acești receptori din creier care controlează metabolismul și senzația de foame au nevoie de vitamina D pentru a funcționa optim, mai spun specialiștii. S-a demonstrat că vitamina D reduce inflamația (asociată cu obezitatea). Așadar, chiar dacă nu slăbești cât ai vrea, un nivel optim de vitamina D apără organismul de efectele nocive ale excesului ponderal.

3. Slăbești, dar fără să știi

Poate să fie o creștere în masă musculară, ceea ce nu înseamnă că nu scapi de țesutul adipos, dar, după cum bine știi, musculatura ocupă volum mic, dar atârnă greu la cântar. Li se poate întâmpla mai ales celor care, în paralel cu regimul de slăbire, s-au apucat recent de antrenamente intense la sală ori au activități fizice în aer liber – ciclism, jogging. Deci cântarul nu este singurul reper. Folosește o dată pe lună un metru de măsurat pentru circumferința taliei; astfel, îți dai seama exact dacă pierzi kilograme sau stagnezi.

4. Nu mănânci suficiente proteine

Cele mai importante substanțe nutritive atunci când vrei să slăbești sunt proteinele. Acestea induc sațietate și, astfel, ajută la reglarea glicemiei, contribuind la controlul greutății. Mecanismul este următorul: proteinele au efect asupra grelinei, unul dintre hormonii responsabili cu apetitul. Mai mult, proteinele sunt importante pentru creșterea masei musculare. Circa 30% din aportul caloric zilnic trebuie să vină din proteine, care accelerează metabolismul, reduc poftele și îți taie cheful de gustări hipercalorice. Nutriționiștii ne sfătuiesc să introducem proteine la micul dejun ca să ne simțim sătui până la masa de prânz și să evităm tentațiile dulci care pot apărea în jurul orei 11. Proteinele, datorită faptului că previn încetinirea metabolismului, previn îngrășarea, dar și revenirea la kilogramele pierdute. Evită însă batoanele proteice, întrucât conțin mult zahăr, substanțe alergene și aditivi, care te împiedică să slăbești. Cele mai bune surse de proteine sunt carnea de curcan, nucile, fasolea și peștele.

5. Medicamentele îți pun piedică

Unele pastile cresc pofta de mâncare, altele favorizează dezechilibrele metabolice sau sporesc retenția de apă.  În toate aceste situații, rezultatul este îngrășarea. Totodată, unele medicamente provoacă dezechilibre hormonale care încetinesc ritmul de slăbire. Vinovate în toate aceste situații pot fi antidepresivele, antihipertensivele, antiinflamatoarele, antihistaminicele, unele antidiabetice sau pilulele anticoncepționale.

6. Nu dormi destul

Somnul înseamnă repararea celulelor și pregătirea organismului pentru o nouă zi în care are mult de lucru. Când nu dormi suficient, corpul nu este în stare să-și desfășoare activitățile la nivel optim, iar sănătatea fizică și psihică sunt afectate. Potrivit studiilor, lipsa odihnei se află între principalii factori de risc ai obezității. Adulții care au probleme cu somnul au un risc crescut cu 60-80% de a se îngrășa, arată cercetările. Asta pentru că lipsa somnului creşte pofta de mâncare. Mai puţin de 6 ore pe noapte te fac să exagerezi cu mesele, pentru că lipsa somnului controlează senzaţia de foame şi stimulează apetitul. Cei care nu dorm cât trebuie ajung să mănânce zilnic chiar şi 500 de calorii în plus. Un somn odihnitor asigură eliberarea eficientă a hormonilor care ard grăsimile și grăbesc pierderea în greutate.

7. Reții apă din diverse motive

Faptul că nu reușești să slăbești cu toate că urmezi diete drastice poate fi pus pe seama faptului că suferi de retenție mare de apă cauzată de unele dereglări. Practic, grăsimea este arsă, dar retenția de apă face ca acul cântarului să arate o scădere redusă sau chiar kilograme în plus. Se întâmplă frecvent în perioada menstruală sau după ce ai mâncat la cină preparate foarte sărate. Dacă niciuna dintre aceste variante nu este valabilă, mergi la medic pentru investigații suplimentare.

8. Ciugulești tot timpul

Este un mit că mesele puține și dese ajută la slăbire. Chiar și atunci când gustările tale sunt alcătuite din alimente considerate sănătoase (nuci, migdale, caju sau bastonașe de brânză slabă) pancreasul este suprasolicitat, ceea ce poate duce la un dezechilibru metabolic. Specialiștii susțin că una dintre cele mai eficiente metode de slăbit este postul intermitent, care înseamnă lipsa mâncării pe o perioadă extinsă, de peste 15 ore. De exemplu, dacă cina ta este la 7 seara, următoarea masă ar trebui să fie la 10, chiar 11 dimineața. Încearcă și tu, pentru a te convinge de rezultate. Asta este și o bună cale de detoxificare!

9. Nu bei suficientă apă

Este suficient să ştii că apa înseamnă 78% din creier, 83% din sânge, 77% din inimă, 84% din ficat, 70% din muşchi sau 22% din compoziţia oaselor ca să îţi dai seama că fiecare organ, cu fiecare ţesut şi celulă a sa, are nevoie de apă pentru a funcţiona corect. Apa protejează organele vitale, ajută corpul să absoarbă nutrienţii de care are nevoie, transportând nutrienţii şi oxigenul către celule, participă la transformarea alimentelor în energie, reglează temperatura corpului, înlătură toxinele și menține în corp o concentraţie optimă de săruri minerale (sodiu, potasiu, calciu). Apa are și numeroase beneficii pentru slăbire. Un studiu derulat pe o perioadă de trei luni demonstrează că persoanele care au băut 500 ml de apă înainte de mese au slăbit cu 44% față de cele care nu au avut această rutină. De asemenea, apa grăbește arderile cu până la 30%.

10. Te temi de grăsimi

Grăsimile, dacă nu sunt din categoria celor trans, sunt bune, fiindcă sunt importante pentru creier și hormoni. Organismul le folosește pentru scăderea nivelului de colesterol rău de pe artere, deci nu te feri de grăsimi. Ia-le din ouă, carne, nuci și semințe, uleiuri vegetale presate la rece.

11. Bei alcool

Chiar și ocazional, alcoolul îngrașă. Așa că, dacă te-ai obișnuit să bei un pahar de vin seara, acesta te sabotează. Altfel spus, degeaba ții dietă dacă obișnuiești să consumi alcool. Vinul, berea și, în general, alcoolicele dulci au în medie 7 kcal/ml, ceea ce este foarte mult și îngrașă fără să-ți dai seama.

12. Ai probleme de sănătate

Unele afecțiuni cronice îți pot îngreuna misiunea de a slăbi. Dintre acestea: sindromul ovarelor polichistice, sindromul de apnee în somn, hipotiroidismul. De asemenea, și acele afecțiuni care reduc mobilitatea pot fi de vină, întrucât îți limitează activitatea fizică, iar sedentarismul favorizează ciugulitul.

13. Nu mănânci în tihnă

Când te așezi la masă, trebuie să te gândești la ce ai în farfurie, nu la problemele de la serviciu. De asemenea, trebuie să savurezi fiecare îmbucătură și să aloci timp pentru asta. Doar astfel te bucuri de mâncare, iar organismul îți mulțumește pentru starea de bine și metabolizează hrana adecvat, arată studiile. Deci mănâncă la masă, nu pe tastatură sau la televizor, mestecă pe îndelete, savurează culorile, mirosul și textura, apoi lasă semnalul de sațietate să vină și oprește-te imediat din mâncat.

14. „Scapi“ la carbohidrați

La prânz, un covrig, seara doi, trei pufuleți, a doua zi, un suc și tot așa…Astfel, nu e nicio surpriză că nu reușești să slăbești niciun gram. Se întâmplă să uiți că unele gustări sunt bogate în zahăr, deși pe etichetă apare cuvântul light sau acestea nu conțin zahăr evident (făinoasele conțin carbohidrați, care tot zaharuri sunt). Zahărul se ascunde în sucuri carbogazoase, dar și în mezeluri, supe la plic, muștar sau cărnuri afumate, ketchup, dressinguri ambalate, pâine, iaurt cu fructe, fulgi de cereale, snackuri, conserve. Cercetările scot la iveală că dieta săracă în carbohidrați este de trei ori mai eficientă decât cele cu conținut redus de grăsimi, foarte populare în prezent. Dietele sărace în carbohidrați diminuează tulburările metabolice ca prediabetul și diabetul de tip II și determină îmbunătățiri majore în privința markerilor metabolici ca trigliceridele, glicemia, colesterolul HDL. Cel mai sigur este să ții un jurnal de alimentație, pentru a-ți da seama cât consumi zilnic. Cei care fac asta au mai multe șanse să slăbească și să se mențină, arată studiile.

15. Nu te cântărești corect

Este un aspect normal ca greutatea să fluctueze cu câteva sute de grame de-a lungul unei zile. Nu doar cei ce țin dietă se confruntă cu aceste schimbări, ci și persoanele cu greutate normală. Sfatul nutriționiștilor este să te cântărești la aceeași oră, în aceeași zi a săptămânii. Iar dacă vrei să vezi modificări realiste, cântărește-te o dată pe lună. Cântărește-te dimineața, înainte de micul dejun, și analizează rezultatele de ansamblu, nu schimbările zilnice.

16. Faci exercițiile nepotrivite

Fie activitatea ta fizică este prea intensă, fie este nevoie de o combinație de exerciții pentru a da un brânci organismului să slăbească. De exemplu, dacă mergi în fiecare zi la sală și faci doar jogging, corpul se obișnuiește și se impunea varietatea. Alege mai multe tehnici, atât aerobe cât și anaerobe. Un mix de tehnici îți asigură succesul. Optează pentru yoga, pilates, bandă de alergat, spinning.

17. Ai digestia greoaie

Intestinul este responsabil cu starea generală de bine. Bacteriile de acolo ajută în lupta cu diferite boli, contribuie la metabolizarea substanțelor nutritive, la producția de hormoni. Prin urmare, dacă ai probleme digestive, s-ar putea ca slăbitul să devină o misiune imposibilă.

18. Te bazezi doar pe mișcare

Pornești de la ideea că mergi mult pe jos ori ai un serviciu care te obligă să te miști mult și nu mai e nevoie să ții dietă? Ei bine, află că greșești! Adevărul este că doar mișcarea nu te ajută să slăbești, deci nu te baza exclusiv pe ea. Exercițiile ard calorii, dar nu atât de multe cum ai crede. O oră de activitate fizică intensă nu arde mai mult de 500 de calorii în medie. Pe de altă parte, e foarte ușor să le pui la loc în câteva minute. Așadar, dacă nu faci schimbări în dietă, nu ai nicio șansă să slăbești. Doar alimentația sănătoasă combinată cu exercițiile potrivite asigură o siluetă de invidiat. Una fără alta nu se poate!

19. Ești prea stresată

Stresul te poate afecta în numeroase feluri. Stresul pe termen lung se traduce printr-un nivel ridicat al cortizolului, care, la rândul lui, este asociat cu dezechilibrul glicemiei și acumularea de țesut adipos în partea mediană a corpului. Nu uita,  de formula-sfat recomandată de nutriționiști: mai mult stres = mai mult cortizol = apetit mai mare pentru junk-food = mai multă grăsime abdominală.

20. Sari peste mese

Din dorința de a slăbi rapid, treci peste prânz, care ar trebui să reprezinte cea mai consistentă masă a zilei. Ceea ce nu știi este că săritul peste mese duce la accentuarea poftelor și ajungi să mănânci mai mult în restul zilei. Un studiu american susține că, după 72 de ore în care nu ai mâncat consistent, organismul nu mai arde calorii și intră pe modul de stocare a grăsimilor.

Poate nu mai ai nevoie să slăbești

Corpul tău știe cel mai bine și îți trimite semnalele. Trebuie doar să-l asculți cu atenție. Dacă de luni bune acul cântarului indică aceeași greutate, deși tu urmezi o dietă care până la un moment dat a dat roade, înseamnă că aceasta este greutatea ideală pentru înălțimea și vârsta ta și s-ar putea ca, dacă forțezi organismul cu un regim alimentar extrem, să pierzi masă musculară și să provoci încetinirea metabolismului. Indicele de masă corporală este un bun reper după care să te orientezi. Desigur, dacă te simți confortabil la greutatea actuală și ai un stil de viață sănătos, asta este tot ce contează!

  • 1 din 3 femei ține dietă pentru că este nemulțumită de felul cum arată.
  • 25% din aportul caloric zilnic provine de la ronțăitul între mese.
  • Studiile arată că slăbirea determină reducerea cu 57% a migrenelor și atenu cu 85% a diabetului zaharat.
  • Dacă mergi în pas alert 10 minute pe zi cinci zile pe săptămână, în decurs de o lună vei avea 400 de minute de activitate fizică intensă, fără să plătești niciun ban.
  • Potrivit studiilor, când avem companie la masă, tendința e să mâncăm cu 35% mai mult decât atunci când luăm masa singuri. De asemenea, dacă mâncăm cu un grup mai mare, vom consuma dublu față de cât ne-am propus.
  • Obezitatea este asociată cu diferite tipuri de cancer. Kilogramele în plus provoacă inflamație, ceea ce determină mutații în cadrul celulelor. Cercetările arată că reducerea cu doar 5% a masei corporale scad semnificativ nivelul de inflamație și, prin urmare, riscul de cancere.
  • Un studiu al Universității Minnesota arată că persoanele care au dezordine pe birou sunt mai predispuse să consume gustări nesănătoase.
  • Fiecare cutie de suc dietetic consumată zilnic crește riscul de obezitate cu 41%.
  • Medicul grec Galenus explica în urmă cu mai bine de 2.000 de ani că umorile rele sunt cauza obezității. Pentru a o trata, el prescria masaj, băi și alimente care slăbesc, precum legume cu frunze verzi, usturoi și carne de vânat.
  • Aproximativ 97% din persoanele ce țin dietă recâștigă kilogramele pierdute în decurs de trei ani. Ca atare, nutriționiștii recomandă renunțarea la dietele de slăbit și adoptarea unui stil de viață sănătos pe termen lung, care să includă alimente cât mai naturale și multă mișcare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More