20 de sfaturi care-ți vor face concediul mai frumos
Fiecare dintre noi dorește, an de an, să aibă parte de o vacanță de neuitat, de un concediu de vis care să ne rămână mereu la suflet și în amintire.
1. Dacă trebuie să ajungi la destinație cu avionul și faci rezervarea direct pe site-ul companiei aeriene, ține minte următorul truc: la fiecare nouă căutare deschide o nouă fereastră sau șterge cookies dacă nu vrei să plătești mai mult decât face. Prețurile biletelor de avion sunt ridicate artificial de numărul de cereri din momentul respectiv.
2. Cel mai bun moment să cumperi bilete de avion la companiile de linie este marțea, pentru că atunci scad prețurile pentru a-și completa numărul de locuri din avion.
3. Dacă ți-ai uitat încărcătorul de telefon acasă dar ai la tine un cablu usb, folosește mufa televizorului din cameră ca să-ți încarci gadgetul. Dacă în cameră nu ai televizor sau nu are ieșire pentru USB, întreabă la recepție dacă nu cumva au de împrumut un încărcător, de la turiștii uituci.
4. Pe cât posibil, caută un hotel/pensiune/hostel care să aibă micul dejun inclus sau măcar posibilitatea de a mânca acolo prima masă a zilei. Nu e foarte plăcut să pleci dimineața, flămândă și pe jumătate adormită pentru că nu ți-ai băut cafeaua, să cauți un loc decent unde să mănânci, mai ales că multe restaurante nici nu sunt deschise la prima oră. În plus, e mult mai ieftin să plătești o cameră care are micul dejun inclus decât dacă rezervi doar camera și alegi să mănânci în altă parte.
5. Dacă vrei cele mai ieftine bilete de avion la companiile low-cost, trebuie să le vânezi în ziua (sau în zilele următoare) în care apare oferta pentru sezonul următor. La aceste companii sunt bilete de avion din mai multe categorii de preț iar cele mai ieftine se dau primele.
6. Sunt multe hoteluri și restaurante unde internetul wifi nu este gratuit. Verifică comentariile de pe FourSquare, pentru că sunt șanse să găsești acolo parola. Mai mult decât atât, există două aplicații care fac automat asta pentru tine: 4SqWifi pentri iOS (gratuit, e nevoie de cont de FourSquare) și VenueSpot pentru Android.
7. Când călătorești în străinătate, folosește GPS-ul ca să nu ai surprize cu factura telefonului mobil când te întorci acasă. Înainte să pleci dimineața la drum, deschide Google Maps pe zona pe care urmează să o vizitezi, treci telefonul în modul plane ca să nu ți se termine bateria și activează GPS-ul.
8. Când îți faci bagajul, rulează hainele pentru extra spațiu în geamantan sau în rucsac. În plus, în felul acesta nici nu ți se șifonează hainele.
9. Pentru și mai mult spațiu, uneori poți folosi pungi (de diferite dimensiuni) care se videază cu aspiratorul. Pentru a face același lucru la întoarcerea acasă, roagă o menajeră să te ajute cu un aspirator câteva minute.
10. Fă copii xerox ale tuturor documentelor personale și de călătorie și păstrează-le într-un loc separat de originale. Mai mult decât atât, e bine să ai și copiile scanate pe mail sau pe laptop/kindle/e-book pentru că îți pot salva pielea în caz de furt sau pierdere.
11. Dacă nu te simți confortabil în avion și ai posibilitatea să-ți alegi locul pe care să stai pe durata zborului, alege unul lângă aripi, pentru că acolo vei simți cel mai puțin turbulențele.
12. Nu pune niciodată în bagaj o pereche de încălțări nou-nouțe dacă ții la picioarele tale. Ia în schimb încălțămintea cea mai confortabilă pe care o deții și uită de tocuri.
13. Ia cu tine, oriunde ai merge, gustări – fructe, biscuiți, batoane de cereale și, pe cât posibil, sendvișuri. Nu miza pe faptul că atunci când ți se va face foame vei găsi un restaurant decent în care să mănânci.
14. Dacă un restaurant are meniul în mai multe limbi, atunci cu siguranță nu e pentru localnici. Asta se traduce prin prețuri (mai) mari și mâncare nu tocmai autohtonă.
15. Când mergi la cumpărături într-o țară arabă, negociază întotdeauna dacă vrei să plătești prețul corect. Comercianții din țările astea umflă artificial prețurile tocmai pentru că le place să se tocmească. Nu te amăgi însă că ai făcut cine știe ce afacere după o negociere dură, dar măcar poți fi sigură că nu ai plătit mai mult decât face.
16. Notează adresa hotelului/hostelului sau a gazdei unde stai în vacanță, în cazul în care te rătăcești. Mi s-a întâmplat de câteva ori să mă pierd prin oraș și să nu fiu în stare nici măcar să cer indicații trecătorilor.
17. Chiar dacă nu ești matinală de fel și cu toate că ești în vacanță, fă un efort și trezește-te devreme. Dimineața, înainte de 10-11, ies cele mai bune fotografii, poți să observi localnicii în mediul lor – la piață, în drum spre serviciu ori spre școală sau în timpul rutinei zilnice (alergatul prin parc sau pe faleză, de exemplu) iar străzile nu sunt deloc aglomerate.
18. Ia cu tine o eșarfă, fie iarnă fie vară, la mare sau pe munte ori într-un city-break. Te poate proteja de vânt sau de insolație.
19. Nu pleca niciodată într-o vacanță într-un grup mai mare de 4 persoane pentru că riști să-ți ruinezi și vacanța și gașca. Fiecare are alte așteptări de la o călătorie – unul vrea la shopping, altul vrea să lenevească toată ziua la plajă sau pe terasa hotelului iar pe altul pur și simplu îl uită Dumnezeu prin muzee.
20. Nu face mii de fotografii cu gândul că le vei tria când ajungi acasă. De cele mai multe ori nu faci decât să ocupi spațiu cu poze inutile, pe care probabil nu le vei mai vizualiza niciodată. Ține minte că esențele tari se țin în sticluțe mici!