20 Filme bune pe Netflix mai puțin cunoscute
Netflix fie îți pare că n-are nimic nou să-ți ofere, că-s aceleași filme ca și ieri sau săptămâna trecută, fie îți dai seama că în adâncurile lui sunt multe filme bune pe care algoritmul nu ți le aduce niciodată în față și prin urmare nici nu le vezi. În oricare dintre cele două situații te-ai afla, ți-am pregătit mai jos 20 filme bune de pe Netflix care sunt mai puțin cunoscute, dar merită timpul tău.
1. 4L (2019)
Cum poate fi decât minunat un film cu Jean Reno în rolul principal traversând într-o mașină de raliuri împreună cu prieteni vechi o parte din Africa? Producția spaniolă este un road movie în toată regula, despre patru prieteni și fiica unuia dintre ei, care merg până în Timbuktu cu o mașină din 1975 din raliul Paris – Dakar. Vei avea parte de nenumărate aventuri, râsete, mult deșert și vei fi emoționat de acest film despre prietenie și prieteni vechi. Cu siguranță un must see dintre filmele bune disponibile pe Netflix.
2. The Woman in The Window / Femeia de la fereastră – (2021)
Lansat de Netflix în România în mai 2021, The Woman in the Window e un thriller psihologic excelent. Femeia de la fereastră pleacă de la premisa clasicului hitchcockian Rear Window, cu Grace Kelly și James Stewart în rolurile principale.
O psiholoagă care suferă de agorafobie (jucată de Amy Adams) se împrietenește cu vecina din clădirea de vizavi (interpretată de Julianne Moore), doar ca să fie martora a ceea ce pare moartea ei suspectă… Sau de fapt psiholoaga nu mai discerne între vis și realitate? În această producție joacă și un alt actor de mare clasă, Gary Oldman.
Filmul trebuia să fie lansat anul trecut, dar datorită pandemiei avem ocazia să-l vedem distribuit de Netflix în 2021, care a preluat drepturile de difuzare la nivel mondial.
3. O fată ușoară / Une fille facile (2019)
Vei sorbi pe nerăsuflate acest cocktail exploziv de frumusețe pură, senzualitate, tinerețe și vară din Une fille facile. Corpurile încălzite de soare, Riviera Franceză mereu însorită, plajele, apa azurie, mesele pe terasă lângă mare o să-ți ofere o doză de frumusețe și hedonism de care avem cu toții nevoie din când în când.
Dar filmul nu e superficial, nu e doar o poveste de vară. Naima e o adolescentă care locuiește la Cannes, făcând parte dintr-o familie foarte modestă. Peste noapte se trezește atrasă în lumea senzuală, dar foarte materialistă a verișoarei ei Sofia, care sosește de la Paris. Cele două încep să petreacă din ce în ce mai mult timp împreună, pe iahturi, în restaurante luxoase, în compania unor bărbați atrăgători atrași de nurii tinereții.
Une fille facile e un film despre auto-descoperire și maturizare, dar senzualitatea joacă un rol aproape palpabil în film, așa că îl face să se apropie de un film despre atracții și legături amoroase de vară. Une fille facile îți amintește în același timp de filmele lui Brigitte Bardot și de senzualitatea ei debordantă, dar și de filmele lui Rohmer, în care dialogul joacă un rol central. În care discuțiile conceptuale și filosofice despre viață și sensul ei fac deliciul minutelor petrecute în fața televizorului.
4. The Operative (2019)
Este un thriller din 2019 cu spioni, cu Diane Kruger în rolul principal. Puțin cunoscut, pentru că nu a fost foarte promovat la momentul lansării, The Operative e un film pentru cei care-și doresc thrillere care nu sunt trase la indigo cu alte zeci de thrillere făcute pe bandă rulantă. Veți vedea viața de spion portretizată într-un mod mult mai autentic decât în filme de genul James Bond sau Misiune Imposibilă. Cu atât mai mult cu cât filmul este realizat după cartea unui fost spion. Suspansul e acolo, doar finalul pe noi ne-a lăsat un pic în aer.
Cât despre sinopsis, Diane Kruger joacă rolul unui spion Mossad infiltrat în lumea arabă. E atât de bine infiltrată încât începe o relație cu bărbatul pe care îl urmărește, doar că lucrurile iau pe lângă o turnură periculoasă, și una tensionată la nivel de alegeri de viață și etică.
5. Georgetown (2019)
Georgetown merită văzut pentru spectacolul actoricesc pe care doi mari actori ni-l oferă în fiecare minut al acestui film: Christoph Waltz și Vanessa Redgrave. Când Hollywood-ul ajunge să facă numai superproducții de zeci și sute de milioane de dolari, ajungem să vedem mici bijuterii de film în genul Georgetown pe Netflix.
Georgetown, un cartier select al Washington-ului, dă numele acestui film, despre parvenire socială și escrocherie. Christoph Waltz, aflat în acest film în rolul principal, dar și pentru prima dată în postura de regizor, joacă rolul unui intern trecut de prima tinerețe ajuns în lumea politică a Washington-ului. Fără să aibă prea mare succes, în ciuda pasiunii și energiei de care dă dovadă, Ulrich ajunge să parvină prin soția lui.
Elsa (Vanessa Redgrave) are foarte multe conexiuni în lumea politică și reușește să îl lanseze pe Ulrich într-o încrengătură în care nu mai știi dacă el chiar are o contribuție efectivă sau e un mare escroc. Dacă-ți plac poveștile de genul Talentatul Domn Ripley, dar mai la senectute :D, încearcă Georgetown, e un film bun pe care-l găsești pe Netflix (nu știm pentru cât timp, dar deocamdată e în grila lor).
6. It could happen to you / Un bacșiș de 2 milioane de dolari (1994)
Unul dintre cele mai simpatice, optimiste și calde filme de pe Netflix pe care le-am văzut în ultima perioadă. Poate și pentru că e făcut în anii ’90 și are vibe-ul acelor ani. Nicolas Cage și Bridget Fonda joacă rolurile principale în această comedie romantică. El este polițist, ea ospătăriță. El câștigă 4 milioane la loto, ea e falită. Dar amândoi au o inimă de aur.
Dacă vreți să vi se înmoaie inima, să râdeți cu poftă și să începeți să credeți din nou în bunătatea lumii care vă înconjoară, căutați It could happen to you. Noi suntem recunoscători Netflix că ne-a oferit ocazia să vedem această mică bijuterie. Unde mai pui că New York-ul arată atât de prietenos de zici că-i cartierul din spatele blocului, cu un farmec foarte familiar, în timp ce atât Cage, dar mai ales Bridget Fonda, ca și restul distribuției, fac niște roluri minunate.
7. Scufundări la Marea Roșie / Red Sea Diving Resort (2019)
Pentru că rareori avem ocazia să vedem thrillere extraordinare, precum No country for old men sau Se7en, se fac 1-2 pe decadă, ne mulțumim și cu thrillere mai călduțe, dar care sunt suficient de bune pentru o seară distractivă.
Scufundări la Marea Roșie, cu Chris Evans în rolul principal, intră cu brio în această ultimă categorie. Pe noi ne-a ținut în suspans, în timp ce am aflat noi moduri de operare reale ale serviciului de spionaj israelian, Mossad, în încercarea de a salva evrei etiopieni – așa cum din România îi scoteau pe românii evrei prin răscumpărarea de la regimul comunist.
8. Mudbound (2017)
O dramă de familie și o dramă istorică puternică, Mudbound e un film care acoperă foarte multe subteme, de la cum au fost tratați militarii negri la întoarcerea din Al Doilea Război Mondial în teritoriile din sud, până la fenomenul PTSD – sindromul post traumatic de care suferă soldații reveniți din teatrele de luptă, până la viața de zi cu zi a femeilor la începutul secolului al XX-lea în America.
Dar nu vorbim despre un documentar, vorbim despre o dramă care-și spune cu talent și forță povestea, lăsându-și personajele cât se poate de vulnerabile în fața durității vieții sărăcăcioase din acea perioadă. Tot ansamblul de actori face roluri foarte bune și povestea te prinde, motiv pentru care a fost bine primit de critică și public, dar nu e un film ușor de urmărit. Așa că dacă vrei ceva mai ușurel încearcă un alt film din lista noastră cu filme bune pe Netflix.
9. Midway (2019)
Midway e unul din acele filme istorice care se încadrează în sub-genul filme de război epice. Ce înseamnă asta? Înseamnă desfășurări de forțe impresionante, iar în mod special pentru Midway, sute de soldați, zeci de avioane, crucișătoare, submarine, portavioane și multe-multe bombe și gloanțe trase. În ciuda desfășurărilor de forțe implicate, deci a bugetului foarte mare (100 milioane USD), Midway e un film independent, unul dintre cele mai scumpe filme independente făcute vreodată. Poate tocmai de asta s-ar putea să nu fi aflat de el, deși e destul de nou, fiind lansat în 2019.
Dacă cumva ți-a scăpat, îți spunem că merită văzut pentru prezentarea unei secvențe din Al Doilea Război Mondial poate mai puțin cunoscută de noi, pentru că a avut mai puține implicații în zona noastră geografică. E vorba despre luptele din Oceanul Pacific dintre americani și japonezi. Povestea începe cu atacul de la Pearl Harbor, dar acesta e doar începutul. Pentru că filmul urmărește pe parcursul mai multor ani personaje și evenimente centrale din teatrul de operațiuni din Pacific.
Midway nu e o capodoperă cinematografică, concentrându-se parcă mai mult pe corectitudinea evenimentelor prezentate, decât pe dramatizarea lor, dar e un film bun de pe Netflix care merită văzut. Cu siguranță vei urmări cu sufletul la gură plonjeurile avioanelor americane în plin atac al portavioanelor japoneze, urmăririle în aer, rafalele de mitraliere și loviturile artileriei anti-aeriane.
Și Midway e unul din acele filme fără succes extraordinar la box-office, de aceea e bine că există Netflix, ca să ni-l aducă în prim plan.
10. The Bling Ring / Hoții de celebritate (2013)
Mai toate filmele regizoarei Sofiei Coppola, fiica lui Francis Ford Coppola, se găsesc în mod miraculos pe Netflix, de exemplu Lost in Translation și Marie Antoinette. Toate merită văzute și revăzute, dar noi vorbim azi în acest articol de The Bling Ring. Dincolo de suprafața de lucruri scumpe, celebrități hollywoodiene și adolescenți mai mult decât superficiali în Bling Ring se găsește același angst tipic vârstei de trecere de la copilărie la vârsta adultă cu care ne-a obișnuit Coppola și aceeași fascinație copilărească a adolescentelor pentru lucruri frumoase, drăguțe și cool, în căutarea de fapt de modele și “lucruri” cu adevărat relevante.
E un film despre adolescenți și tineri, în care unul din personajele feminine principale e jucat de Emma Watson. The Bling Ring o aduce pe Emma (seria Harry Potter, The Perks of Being a Wallflower) în atenția noastră într-o postură mai întunecată decât cea cu care ne-a obișnuit. Ea face parte dintr-un grup de adolescenți care duc obsesia pentru faimă și vedete la un nivel periculos.
Folosind exclusiv internetul, aceștia vânează detalii despre viețile cotidiene ale celebrităților pentru a plănui eficient jafurile caselor acestora. “Operațiunea” reușește nu o dată, ci în repetate rânduri.
The Bling Ring e denumirea reală luată de grupul format mai ales din adolescenți care a prădat în perioada 2008-2009 casele mai multor celebrități: Orlando Bloom, Lindsay Lohan, Megan Fox sau Paris Hilton – ultima va avea și o scurtă apariție în film.
11. Osage: August County
You don’t get it, do you? You don’t get it! I am running things now! Replica îi aparține Barbarei (Julia Roberts) după ce o pune la pământ pe Meryl Streep. Nu este cel mai important moment din August: Osage County, dar abia așteptam să o vedem :)). Partea neașteptată e că restul filmului e chiar mai bun.
August: Osage County este genul de film care atrage nominalizări și premii, cu o distribuție inteligentă (prea inteligentă, poate: Ewan McGregor și Benedict Cumberbatch par momeli pentru publicul britanic) și o regie care nu-și asumă riscuri. Violet (Meryl Streep) și Beverly (Sam Shepherd ), cele trei fiice ale acestora: Barbara, Ivy și Karen (Juliette Lewis), unchii Mattie Rae (Margo Martindale – The Hours, Million Dollar Baby) și Charlie (Chris Cooper – Adaptation) și fiul acestora Little Charles (Cumberbatch) reprezintă datele de intrare. Ce rezultă când toate aceste personaje se adună pentru înmormântarea lui Beverly este o demonstrație de măiestrie în ale umilinței.
Proțăpită în capul mesei stă Violet (Meryl Streep), cu peruca neagră bine așezată pe cap, țigara în mână, ușor aplecată, nu din interes pentru comeseni, ci la pândă, gata să vâneze slăbiciuni, secrete, chiar simple cuvinte, pe care să le întoarcă împotriva posesorilor. Nimeni nu scapă neatins de săgeți otrăvite și nimeni nu pierde ocazia de a arunca la rându-i câteva. Deasupra tuturor se ridică o Julia Roberts cu zâmbetul de preferată a Americii bine dozat, singura care îi ține piept lui Violet.
12. Operation Finale (2018)
E un film de acțiune cu spioni și un film de epocă, în același timp. Acțiunea se petrece după terminarea celui de Al Doilea Război Mondial, când agenția de spionaj a Israelului, Mossadul, face tot posibilul pentru a-l captura în Argentina pe Adolf Eichmann, omul din spatele Holocaustului. Punerea în aplicare a planului de capturare te va ține lipit în fotoliu, oferind entertainment de calitate. Nu e o capodoperă cinematografică, dar e un film bun. Foarte bine realizat și foarte bine jucat de Oscar Isaac, Ben Kingsley și Melanie Laurent. Merită văzut pe Netflix.
13. Un+Une / Un plus une (2015)
E cel mai emoționant și intens dintre filmele Netflix de dragoste. E, în același timp, și foarte simpatic (am râs la câteva secvențe din toată inima). Și are atâta energie și tensiune romantică între personaje cât 10 filme obișnuite de dragoste, deși e o comedie. Asta datorită poveștii bine scrise, dar și datorită super-talentatului actor Jean Dujardin.
Dujardin este în film Antoine, un cunoscut compozitor de muzică de film, care călătorește în India. Deși destul de superficial în relațiile cu femeile, o cunoaște aici pe soția ambasadorului francez, Anna. Care îi schimbă subtil așteptările în privința relațiilor de dragoste. Anna și Antoine călătoresc împreună în India profundă, pentru a participa la câteva ritualuri hinduiste. Și tensiunea romantică dintre ei crește de la zi la zi și minut de minut.
Dacă nu te-am convins, îți mai spunem doar atât: este regizat și co-scris de unul dintre cei mai importanți regizori francezi, Claude Lelouch. Recunoscut pentru filmele de dragoste realizate, intrate deja în istoria filmului, precum Un Homme et une femme.
14. Okja (2017)
Știți deja probabil, premiul Oscar pentru cel mai bun film în 2020 a fost câștigat de un film coreean, Parasite. Pare de-a dreptul ireal, dar nu vă gândiți că membrii Academiei Americane de Film au văzut un film coreean atât de bun încât nu au putut să nu îi dea premiul, pur și simplu. Nu. Regizorul Parasite, pe numele lui Bong Joon Ho, era deja bine cunoscut la Hollywood și în State, de unde și aplecarea Academiei pentru producția lui.
Una dintre filmele lui realizate în Statele Unite este chiar o producție Netflix din 2017, probabil cel mai bun film Netflix din acel an. Okja e o dramă emoționantă, care pune pe tapet probleme etice despre exploatarea animalelor. Un porc modificat genetic ajunge să fie crescut de o fetiță, undeva departe de lumea dezlănțuită. Doar că firma care l-a produs îl vrea înapoi, după ce ajunge la maturitate. Urmează o întreagă aventură a fetiței, în încercarea de a-l salva. Okja va rămâne probabil în istoria filmului ca E.T. – Extraterestrul noii generații. Așa cum pentru unii dintre noi filmul lui Steven Spielberg, E.T., a fost unul dintre filmele definitorii ale adolescenței noastre, Okja va fi pentru noua generație. Dar nu e un film pentru adolescenți, te va fascina indiferent de vârstă.
15. The Ballad of Buster Scruggs (2018)
Frații Coen, doi dintre cei mai talentați și originali regizori de la Hollywood (alături de Tarantino și Woody Allen), au renunțat la marele ecran și au semnat un film pentru Netflix, liderul serviciilor de divertisment online. Și le-a ieșit un film de antologie extraordinar de bine făcut, pe care îl poți vedea singur, cu familia sau prietenii. Tot odată sau în seri diferite, pe bucăți.
Filmul e un western cu șase povești diferite care te vor amuza, pune pe gânduri și te vor surpinde plăcut. Deși simple, geniul Fraților Coen în a spune o poveste cu tâlc este inegalabilă în cinematografia actuală. Eficiența cu care creează atmosfera, personajele, leagă ițele poveștii și livrează umor, dramă, empatie și multe alte emoții nu este egalată de niciun alt regizor, după umila noastră părere. Cel puțin când vorbim de regizorii de la Hollywood. Cu siguranță The Ballad of Buster Scruggs este unul dintre cele mai bune filme ale lui 2018. National Board of Review, o organizație din State care selectează filmele cu cel mai mare merit, l-a inclus printre cele mai bune filme din 2018.
16. Ai toată viața înainte / The life ahead (2020)
O producție Netflix lansată în toamna lui 2020, The life ahead este o adaptare a romanului lui Romain Gary – Ai toată viața înainte. O recomandare pentru optimiștii mai sensibili dintre noi 🙂 The life ahead e un film despre rezistență și speranță, cu Sophia Loren în rolul principal la fel de magnetică și magică la cei 86 de ani ai săi ca la 30.
Supraviețuitoare a Holocaustului și fostă prostituată, Madam Rosa are grijă de copiii prostituatelor din cartier cât ele sunt la muncă. Pe “capul” ei cade un mic senegalez, copil al străzii, cu care deși începe relația cu stângul, ajung să dezvolte o legătură profundă, în timp ce Rosa încearcă să îl ajute și să îi ghideze creșterea.
Filme bune pe Netflix franțuzești
Bine ascunse pe Netflix se află și mai multe filme franțuzești bune, care merită văzute. Pe lângă Un+Une și Une fille facille de mai sus. Iată așadar încă un film bun Netflix franțuzesc, dar mai sunt și altele pe care te lăsăm să le descoperi singur: Nu sunt un ușuratic, Blind Date și multe altele.
17. Furie / Get In / E casa mea! (2019)
Un thriller de groază nebun cum numai filmele franțuzești pot fi. O familie cu un copil se întoarce din vacanță doar pentru a afla că aceia pe care i-au lăsat să aibă grijă de casă nu îi mai lasă să intre în propria locuință…Se pare că semnaseră un contract prin care ocupanții se angajau să plătească facturile de utilități… Și atâta timp cât aceștia sunt niște “chiriași” model, nu pot fi dați afară… Și, uite așa, familia liniștită rămâne pe drumuri și se refugiază într-un parc de rulote…Dar ăsta e doar începutul nebuniei…
18. Cele două fețe ale dragostei (1996)
The mirror has two faces e un film de dragoste ceva mai vechi, cu Barbara Streisand și Jeff Bridges. Dar merită cu siguranță văzut și e admirabil că Netflix l-a readus la viață pe platforma lui. 🙂 E o poveste simpatică, emoționantă și cât se poate de romantică. Rose, o profesoară de literatură, e trecută de prima tinerețe și s-a împăcat cu gândul că va rămâne fată bătrână. El e profesor de matematică la aceeași universitate. Cei doi ajung să ia în considerare o relație mai atipică, de natură strict platonică…:) Oare e posibil?
Noi zicem că e unul dintre acele filme bune de pe Netflix din categoria comedii romantice care merită văzut, chiar dacă e ceva mai vechi.
19. Nuntă la distanță (2018)
Lansat în 2018, e o comedie romantică diferită de ce vedem de obicei, cu Keanu Reeves și Winona Ryder. Frank și Lindsay sunt doi ciudați care nu prea iubesc oamenii în general și care bineînțeles nu se suportă reciproc. Ajung însă să se cunoască la o nuntă la care sunt amândoi invitați. Dar neplăcerea de a sta cu restul participanților e mai mare decât neplăcerea de a petrece timpul împreună. Așa că cei doi stau din ce în ce mai mult unul în compania celuilalt. Cu mult umor negru și glume destul de anti-romantice, cei doi vor ajunge oare să dezvolte sentimente? Îl poți vedea pe Netflix, sub titlul Destination Wedding.
20. Sex, Lies, and Videotape
In ciuda titlului, filmul este o poveste de dragoste intre doi oameni inhibati si frustrati sexual, dar care isi castiga reciproc increderea si curiozitatea. Sex, Lies, and Videotape spune ca de fapt conversatia este cel mai seducator instrument al iubirii si un la fel de seducator instrument cinematografic. Aș mai adăuga că e unul dintre cele mai bune ale lui Steven Soderbergh, cunoscut mai ales pentru seria Ocean.
E pe Netflix din aprilie 2020.
Acestea sunt 20 de filme bune pe Netflix mai puțin știute. Când ai timp, dă-le o șansă celor care ți-au trezit interesul.