Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

Cum să alegi corpurile de iluminat pentru casa ta

0 497

La amenajarea locuinței, foarte mulți oameni acordă o atenție sporită articolelor de mobilier și decorațiunilor interioare. Corpurile de iluminat, chiar dacă se numără printre obiectele esențiale ce schimbă radical designul unui spațiu, sunt deseori alese greșit. Iar fără luminile adecvate, aproape tot farmecul încăperilor se pierde.

Prin urmare, dacă te muți în casă nouă sau vrei să înlocuiești elementele vechi cu unele moderne, mai interesante, iată ce trebuie să ai în vedere ca să te asiguri că optezi pentru corpurile de iluminat potrivite:

Analizează stilul general al locuinței tale

Există diverse modele de candelabre și lustre absolut fermecătoare, dar, înainte de a le cumpăra, este necesar să alegi și un aspect compatibil cu stilul de design al casei. De exemplu, dacă te atrage decorul minimalist și modern, ia în considerare piesele avangardiste, confecționate din sticlă și metal ori alte materiale inovatoare.

În cazul în care preferi amenajările clasice sunt indicate lămpile vintage sau veiozele cât mai ornamentate, iar dacă în locuința ta predomină stilul rustic, mizează pe elemente din lemn și pânză. Soluțiile de iluminat alese în conformitate cu stilul interior oferă eleganță și completează armonios decorul casei.

Ai în vedere tipul corpurilor de iluminat

Ca să alegi luminile potrivite pentru casa ta trebuie să ții cont și de tipul corpurilor de iluminat. Astfel, modelele universale sunt piesele de tavan, respectiv lustrele, candelabrele, pendulele și plafonierele care se montează pe centrul camerei. Acestea reprezintă întotdeauna principala sursă de lumină dintr-un spațiu. Mai departe, există și elemente de iluminat independente, care pot fi amplasate și mutate cu ușurință dintr-un loc în altul. Este vorba despre lampadare, veioze, lămpi de masă și de birou.

A treia categorie vizează corpurile cu prindere pe perete, care iau mai multe forme și mărimi și se pot instala pe holuri, în baie, în zona scărilor, dar și ca surse de lumină suplimentare.

Identifică tipul de lumină oferit

Înainte să faci o achiziție, ai grijă să-ți formezi o idee referitoare la modul în care trebuie iluminat fiecare spațiu. Dacă vrei să montezi corpurile de iluminat în baie, alege piesele care oferă o lumină puternică, în dormitor folosește-le pe cele mai blânde, iar în living mergi pe varianta luminilor generale și de accent. De regulă, poți opta pentru:

  • Lumină locală sau direcționată – potrivită pentru suprafețele de lucru, dar și pentru a evidenția anumite detalii. Poate fi obținută cu ajutorul lămpilor de birou, veiozelor, lampadarelor, spoturilor direcționabile și  aplicelor de perete;
  • Lumină generală sau uniform distribuită – este cunoscută și ca lumină ambientală, fiind cea care dă tonul sistemului de iluminat. De obicei, plafonierele,  pendulele, lustrele/candelabrele și spoturile încastrate asigură distribuția uniformă a luminii;
  • Lumină de accent sau punctuală – scoate în relief un anumit punct al încăperii și se poate obține prin intermediul spoturilor, veiozelor, lampadarelor și a aplicelor de perete.

Ia în calcul intensitatea luminii

În fiecare cameră este nevoie de un anumit tip de lumină, precum și de o intensitate diferită a acesteia. Astfel, pot fi alese elemente pentru orientare, cu iluminat de mică intensitate, reprezentate prin pendule și  lampadare reglabile. În zonele de lucru sunt indicate sistemele cu o intensitate puternică a luminii, precum lămpile de birou, pendulele și corpurile de iluminat pentru blatul din bucătărie. Produsele de intensitate medie reprezintă varianta optimă pentru obținerea luminii ambientale, iar cele care au o lumină concentrată de intensitate mare – spoturi,  aplice de perete și lămpi/veioze de birou/masă – oferă lumină de accent.

Ține cont de numărul surselor de iluminat

Zonele din casă unde este nevoie de o cantitate mai mare de lumină sunt biroul și bucătăria, iar uneori și livingul. În aceste încăperi nu va fi suficient un singur corp, așa că pe lângă elementul din mijlocul plafonului este nevoie și de alte piese care să completeze sistemul de iluminat. Poate fi vorba de mai multe spoturi încastrate/aparente, veioze și lampadare care creează mici oaze de lumină locală și confort.

Instalarea unor corpuri de iluminat este o activitate pe care nu o realizezi prea des, fapt pentru care necesită o documentare atentă, dar care va pune în lumină tot proiectul tău. Dacă vrei să-i dai un refresh locuinței tale cu elemente noi, ia în considerare fiecare detaliu ce vizează atât obiectele dorite, cât și particularitățile încăperilor din casa ta.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More