Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

5 lucruri pe care copilul tău are nevoie să le audă

0 923

Pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri, trebuie să acordăm o deosebită atenție nevoilor emoționale. Copii sunt oglindirea părinților, astfel, pe parcursul creșterii celor mici, aceștia au nevoie să audă 5 lucruri esențiale de la părinți.

  1. Te iubesc

Cu siguranță iubirea pentru copilul nostru este nemărginită, însă foarte important este și verbalizarea acestui sentiment foarte benefic în dezvoltarea lor. Faptul că îl iubești necondiționat și îi spui acest lucru, copilul are convingerea că o să poată să aibă mereu încredere în tine, crucial pentru o relație sănătoasă dintre părinte și copil.

2. Sunt mândru/mândră de tine

Sunt lucruri care te fac mândru/mândră de copilul tău. O inimă blândă sau poate o abilitate artistică exceptională sunt caracteristici pe care le-ai văzut la copilul tău și care te bucură. Găsește măcar un lucru care să te facă mândru de copilul tău și să ii faci un compliment pe baza acestuia. Ai fi surprins câte schimbări poate să aducă această frază în comportamentul celor mici.

3. Îmi pare rău

Nimănui nu îi place să admită că a greșit. Câteodată, „Îmi pare rău” este cel mai greu lucru de spus. Dar chiar dacă ești în rolul de părinte, nu înseamnă că ești imun la luarea unor decizii greșite. Nu vei scădea în ochii copilului tâu dacă îți ceri scuze ci, mai degrabă, vei câștiga respect în fața lui deoarece ai avut curajul să faci acest lucru.

4. Te iert

Chiar dacă nu arată acest lucru, copii vor să se simtă acceptați de părinții lor. Atunci când iau o decizie greșită sau fac un lucru care pe tine nu te încântă și nu te simți bine, ei au nevoie să cunoască sentimentul de iertare. Având în vedere că ei sunt într-o continuă învățare, au făcut și o să facă greșeli și în viitor, greșeli pe care părintele trebuie să le accepte și să le ghideze în dezvoltarea copiilor.

5. Te ascult

Este destul de dificil să fi un bun ascultător, în special pentru copilul tău. Aceștia pot exprima trăiri, emoții sau întâmplări pe care părinții nu au răbdare să le asculte sau consideră că pot transforma dintr-o întâmplare o lecție de viață. Copiii noștri au nevoie să fie ascultați, fără a fi neapărat nevoie de o morală sau de un sfat de viață. Pur și simplu au nevoie de o persoană de încredere cu care să își împărtășească emoțiile sau părerile. Să îți asculți cu adevărat copilul este foarte benefic pentru o relație solidă și sănătoasă între părinte și copil.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More