Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

6 pași pentru o casă mai curată și organizată

0 571

Strategia celor sase pasi spre o casa curata iti impun sa te organizezi si sa pui (mereu) ordine in lucruri. Principiul care trebuie sa te mobilizeze este acela ca este mult mai usor sa faci putin, in fiecare zi, decat mult, cand casa ta este un dezastru!

1. Pentru a usura munca, este foarte important un plan de atac, de la care, pe cat posibil, sa nu te abati. Inainte de a trece la fapte, fa un tur al casei, inspectand fiecare camera, pentru a-ti face o idee ce timp trebuie alocat curateniei. Ideal ar fi sa incepi cu suprafetele aflate la vedere si sa le lasi la final pe cele ascunse privirii (sertarele, dulapurile etc.). Este o strategie foarte buna, pentru ca, rezultatele aparand imediat, nu vei avea impresia ca muncesti in zadar.

De sertare te vei ocupa mai tarziu. Ordinea si organizarea in spatiile care nu se vad este esentiala pentru a avea o casa ordonata, organizata si, in final o casa curata. Este imposibil sa pastrezi o casa curata daca nu este ordonata si daca fiecare lucru nu are locul lui.

2. Cu siguranta, printre lucrurile folositoare, se afla o multime de obiecte care incarca inutil spatiul. N-ar strica sa faci o triere a acestora. Pastreaza-le doar pe cele absolut necesare, iar pe restul punele in cutii mari de carton, etichetate: “De aruncat”, “De dat”. Daca exista obiecte asupra carora zabovesti prea mult, nestiind ce sa faci cu ele, pastreaza-le pana la urmatoarea curatenie generala! Daca le gasesti neatinse, e clar: trebuie sa te debarasezi de ele.

3. Facturile si chitantele sunt imprastiate prin toata casa? Strange-le si pune-le intr-un dosar, in ordine cronologica. Procedeaza similar cu maruntisurile indispensabile (cheile, incarcatoarele telefonice, castile audio, ochelarii, stickurile USB), depozitandu-le cat mai estetic, intr-o cutie colorata, intr-un cosulet sau pe o tavita. Dupa ce le-ai adunat laolalta, pune-le pe masuta din hol ca sa fie mereu la indemana. Gentile, esarfele, manusile si bascutele folosite in mod frecvent agata-le in cuierul de la intrare!

 4. Exista o suma de treburi domestice care trebuie facute in fiecare zi. Astfel: chiuveta din baie si din bucatarie trebuie curatate in fiecare zi, cosul de gunoi trebuie golit in fiecare zi. Tot in fiecare zi trebuie sa aranjezi pernele de pe banapea, sa faci paturile si sa faci ordine pe masuta din sufragerie. Fiecare lucru abandonat in alta parte decat in locul lui este o sursa de dezordine. O casa curata inseamna o casa ordonata.

5. Cutiile de depozitare sunt un miracol si in toate casele curate si ordonate vei gasi astfel de “accesorii”. In plus sunt decorative si pot sa inveseleasca un spatiu, sunt practice, sunt usor de realizat si ieftine in cazul in care elegi sa le cumperi. Si intra in categoria obiectelor de folosinta indelungata.

6. Acorda atentie spatiilor prin care trec toti cei din casa, in fiecare zi: hol, baie, bucatarie, camera de zi. Nu aglomera holul cu haine pe care nu le folosesti imediat, nu lasa in baie recipiente goale, prosoape murdare. Nu lasa in bucatarie vase nespalate (o chiuveta plina cu vase iti va strica dimineata…), curata frecvent covorasul de la intrare si, daca ai animale de companie in casa, curata in fiecare zi locul unde se afla mancarea acestora si litiera. Toate treburile astea se pot face in cateva minute cand vorbesti la telefon cu o amica sau cand sunt pauze de publicitate la TV (stii ca pauzapublicitara dureaza la TV intre 10 si 12 minute!).

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More