Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

7 motive pentru care te îngrași, fără legătură cu alimentația

0 126

Să vezi un număr în plus de kilograme atunci când te cântărești nu este deloc plăcut, mai ales dacă ai un stil de viață sănătos. Asta probabil te face să te întrebi care sunt principalele motive pentru care te îngrași și ce anume îți influențează organismul.

Dacă te întrebi care sunt posibilele motive pentru care te îngrași, ți-am pregătit o listă cu cele mai întâlnite cauze, care nu au legătură cu alimentația. Așadar, care sunt factorii care îți influențează greutatea, chiar dacă mănânci sănătos și faci sport?

Nu dormi suficient

Să nu dormi o noapte pe săptămână poate nu pare atât de grav, însă în timp toate orele pierdute vor avea un efect puternic asupra organismului tău. Astfel, există numeroase studii care arată o legătură puternică între îngrășare și lipsa somnului. Dr. Wendy Bennett a explicat pentru Prevention că acest lucru se datorează faptului că atunci când stai mai mult timp trează, ai tendința de a mânca mai mult.

Astfel, corpul tău are nevoie de mai multe calorii, iar lipsa unui program de somn îți afectează și ritmul circadian. Din această cauză se produce și o dereglare hormonală, lucru care poate duce cu ușurință la acumularea kilogramelor în plus.

Ești foarte stresată

Reglarea nivelului de stres ar trebui să devină o prioritate și pentru tine, deoarece poate fi un factor important în luarea în greutate. Probabil ai auzit de hormonul stresului, cortizonul, acesta fiind cel care ar trebui să îți protejeze organismul de momentele tensionate.

Un nivel ridicat de cortizon poate fi bun pentru perioade scurte de timp, însă stresul continuu îți afectează corpul și poate duce la îngrășare, deoarece și acesta îți poate afecta ritmul circadian.

Nu iei medicamentele potrivite

Este ușor să iei medicamente care nu sunt întocmai potrivite pentru tine, mai ales dacă este vorba despre cele care conțin și hormoni. Astfel, dacă folosești pilule contraceptive sau iei steroizi, este foarte posibil să te îngrași. Același lucru este valabil și în cazul unor tratamente pentru reumatism și chiar și pentru migrene.

De obicei, medicamentele pot avea și efecte adverse, așadar este bine să analizezi cum se comportă organismul tău într-o anumită perioadă.

Corpului tău îi lipsesc anumiți nutrienți

Chiar dacă ai o alimentație sănătoasă, este posibil să asimilezi toți nutrienții de care are nevoie corpul tău. Astfel, dacă ai un nivel scăzut de magneziu, fier sau o deficiență de vitamina D, sistemul tău imunitar poate fi compromis, nu vei avea prea multă energie, iar asta îți va afecta și metabolismul. În acest caz este bine să faci câteva analize și să stabilești cu medicul care ar trebuie să faci o schimbare în regimul alimentar sau trebuie să iei suplimente alimentare.

Îmbătrânești

Să îmbătrânești este inevitail, însă există metode prin care îți poți îmbunătăți metabolismul. Este evident că nu vei putea arde la fel de multe calorii la 40-50 de ani, așa cum o făceai la 20, însă poți face schimbări care să te ajute.

De exemplu, un pas important este să faci mai mult sport și să scazi cantitatea de grăsimi nesănătoase pe care le consumi. O masă musculară în scădere, implică automat și un metabolism mai lent, așadar este cazul să scazi numărul de calorii și să crești numărul de ore petrecute la sală.

Uiți de lucrurile mici

Dacă ai făcut recent schimbări în viața ta, de exemplu stai mai mult timp la birou, ai început să bei și sucuri, este normal să te îngrași. Toate aceste lucruri care par mici și insignifiante au o influență mai mare decât credeai.

Ai fasciita plantară

Numeroase afecțiuni ale mușchilor și oaselor, inclusiv fasciita plantară, osteoartrita și durerile de genunchi sau șold pot duce la îngrășare. Acest lucru se datorează lipsei de mișcare, așadar este indicat să găsești antrenamente ușoare, care îți solicită în continuare mușchii.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More