9 metode simple pentru a face economii financiare
Nimeni nu are garanția că nu va rămâne fără job dintr-un motiv oarecare sau că își va găsi unul nou în timp util. Sau poate cineva din familie va avea o urgență medicală care ne va stoarce de bani.
Este necesar să ai întotdeuna bani puși deoparte pentru urgențe, chiar dacă pare că tu nu vei avea probleme de genul acesta. Să faci economii nu este atât de greu precum pare la început!
Iată câteva idei simple, pe care le poți aplica lună de lună.
Stabilește-ți un buget lunar
Propune-ți o suma pe care s-o cheltuiești lunar pe lucruri la care nu poți sau nu ești dispusă să renunți. După ce iei salariul, fă un plan de cheltuieli pe luna respectivă, în care să incluzi obligatoriu întreținerea și eventualele datorii. Vei vedea apoi câți bani îți mai rămân pentru escapadele prin magazine.
Mai puține investiții, mai multă imaginație
Nu arunca banii pe lucruri noi, dacă ai altele aproape la fel. De exemplu, încearcă să vezi multifunctionalitatea hainelor pe care le ai deja. Cu puțină imaginație, vei descoperi combinații vestimentare inedite, care îți vor defini mai bine stilul. La fel, e inutil să cumperi două feluri de mască de par și să foloseșți și balsam – folosește un singur produs de acest gen.
Uită, cel puțin o vreme, de cardurile de credit
E foarte tentantă oferta unui împrumut bancar și banii sunt ușor de accesat. Îți tot spui că o să îi poți pune înapoi în câteva luni. Dar „câteva luni” trec ușor și cardurile neachitate la timp îți vor impune dobânzi. Vei ajunge astfel să dai chiar dublul sumei pe care ai luat-o inițial. Dacă ești la ananghie, mai bine te împrumuți de la familie sau de la prietenii de încredere, care îți pot acorda mai mult timp pentru a returna suma împrumutată.
SPA la tine acasă
Dacă aduni banii pe care-i dai pe coafor, epilat, manichiură și tratamente cosmetice, cât obții? Destul de mult, nu? De ce n-ai lua în considerare opțiunea de a-ți oferi singură aceste servicii? Foehnul, periile, aparatul de epilat, ojele, produsele de machiaj, toate astea le ai deja. Nu da banii pe ceva ce poți face singură.
Fii eco
Pe lângă faptul că ajuți planeta, stilul de viață eco îți aduce multe beneficii financiare. Dacă mergi pe jos sau cu bicicleta mai mult decât cu mașina proprie, vei economisi banii pe care-i dai pe combustibil. Vei reduce consistent din cheltuieli și dacă opreșți aparatele electrocasnice atunci când nu le foloseșți. În fond, cât durează să apeși un buton sau să scoți un fir din priză?
Cumpără inteligent
Reduceri este cuvântul-cheie. Profită de fiecare ofertă apărută la orizont. Multe magazine recurg la reduceri și la oferte „2 + 1 gratis”. Poți să găseșți haine chiar și cu 50-70% mai ieftine, ca să nu mai spunem de produsele alimentare sau de uz casnic. Mergi la cumpărături acolo unde știi că prețurile sunt mai mici.
Dă o fugă la bibliotecă
Dacă eșți o cititoare asiduă, înseamnă că ai o cheltuială în plus. Cititul nu e ieftin, dacă îți cumperi fiecare carte. Soluția: nu mai investi o perioadă în biblioteca personală și du-te la cea din oraș. Biblioteca publică nu deține doar volume vechi, ci și române noi.
Folosește pachetele de servicii
Folosind servicii la pachet, reduci mult din cheltuielile casei. Poți semna contracte pentru serviciile de telefonie mobilă și fixă, cablu TV și/ sau internet apelând la aceeași companie.
Pune banii „la ciorap”
Economisește lunar din salariu, oricât de puțin. Treptat, banii se vor aduna, iar tu vei fi bucuroasă să n-ai grija împrumuturilor. Sunt destule obiceiuri la care poți să renunți. Las-o mai moale cu ieșitul în cluburi și la restaurant – poți să te simți bine și la un picnic, în parc.