Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

9 produse alimentare tradiționale românești, în Registrul UE

0 1.598

„Salata cu icre de știucă de Tulcea” a devenit produs cu Indicație Geografică Protejată, ceea ce înseamnă că este recunoscut la nivelul Uniunii Europene și nu poate fi imitat sau utilizat neadecvat. 

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei Europene din data de 28 mai 2021, în cadrul căruia Salata cu icre de știucă de Tulcea” a fost înregistrată ca produs cu Indicație Geografică Protejată.

Ce este Salata cu icre de știucă de Tulcea

Produsul „Salată cu icre de ştiucă de Tulcea” – Indicaţie Geografică Protejată este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare albă-gălbuie, la prepararea căreia se utilizează minimum 29% icre, din care minimum 15 % icre de ştiucă sărate cu bobul întreg şi maximum 14% icre de peşte deltaic sărate, în amestec cu apă carbogazificată şi zeamă de lămâie, potrivit descrierii făcute de Ministerul Agriculturii. 

Aspectul produsului este conferit de consistenţa cremoasă şi omogenă, în care se disting boabele întregi de icre de ştiucă, iar produsul finit se diferenţiază de alte produse din aceeaşi categorie prin faptul că pentru obţinerea acestuia nu se utilizează aditivi alimentari de sinteză.

„Salata cu icre de ştiucă de Tulcea” este un produs care reprezintă tradiţia locală de prelucrare a peştelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifică ariei geografice delimitate.Elementele menţionate au creat premisele unei dezvoltări deosebite a tradiţiilor pescăreşti şi asigură legătura dintre caracteristicile produsului şi condiţiile naturale din aria geografică, respectiv Delta Dunării, care au condus la obţinerea Indicaţiei Geografice Protejate pentru „Salata cu icre de ştiucă de Tulcea”.

TOATE produsele tradiționale românești protejate la nivelul Uniunii Europeane, din categoria alimentelor, incluse în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP) sunt: 

1. Magiun de prune Topoloveni, din aprilie 2011
2. Telemea de Ibăneşti, din martie 2016
3. Salam de Sibiu, din februarie 2016
4. Novac afumat din Ţara Bârsei, din aprilie 2017 
5. Scrumbie de Dunăre afumată, din decembrie 2018
6. Cârnaţi de Pleşcoi, din octombrie 2019
7. Telemea de Sibiu, din octombrie 2019

8. Cașcaval de Săveni, din aprilie 2021
9. Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, din iunie 2021.

Un viitor posibil produs protejat din categoria alimente, va fi Plăcinta dobrogeană, aflat deja în procedură de înregistrare.

În prezent, există peste 1.600 denumiri noi pentru produse alimentare deja protejate, dintre care peste 60 sunt specialități tradiționale garantate. „Salata cu icre de știucă! completează ” întregește lista la 1.610 de produse protejate la nivelul UE, disponibilă în baza de date eAmbrosia, potrivit comunicatului de presă transmis de Comisia Europeană.

Ce înseamnă „Indicație geografică protejată (IGP)”

Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.

Indicația geografică protejată arată legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

În cazul vinului, aceasta înseamnă că cel puțin 85% din strugurii utilizați trebuie să provină exclusiv din aria geografică în care se produce efectiv vinul.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More