Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

Ce este celulita. Cum apare și care sunt cauzele

0 283

Celulita este denumirea colecțiilor de grăsime care se împing împotriva țesutului conjunctiv de sub piele. Apare adesea pe coapse, pe stomac și pe fese. Celulita face ca suprafața pielii să aibă un aspect umflat și încrețit, sau să pară cu gropițe.

Ce este celulita?

Celulita este denumirea colecțiilor de grăsime care împing împotriva țesutului conjunctiv de sub piele. Apare adesea pe coapse, pe stomac și pe fund (fese). Celulita face ca suprafața pielii să aibă un aspect umflat și încrețit, sau să pară cu gropițe.

Este diferită față de lipedem, care este o afecțiune medicală care determină acumularea de grăsime în exces în partea inferioară a corpului. Lipedemul afectează cel mai adesea fesele, coapsele și gambele. Brațele superioare sunt uneori afectate. Nu afectează mâinile sau picioarele.

Lipedemul face ca pielea să devină sensibilă. Pe măsură ce lipedemul se agravează, poate afecta capacitatea de a merge. Celulita este o afecțiune cosmetică. De asemenea, aceasta afectează cel mai adesea stomacul, fundul și coapsele și, de asemenea, arată o coajă de portocală. Celulita nu este dureroasă.

Pe cine afectează?

Celulita afectează atât bărbații, cât și femeile. Cu toate acestea, femeile au celulită într-o rată mult mai mare decât bărbații.

Cât de frecventă este această afecțiune?

Celulita este foarte frecventă. Între 80% și 90% dintre toate femeile care au trecut prin pubertate au celulită.

Genetica, sexul, vârsta, cantitatea de grăsime de pe corp și grosimea pielii determină cantitatea de celulită pe care o ai și cât de vizibilă este aceasta. Pe măsură ce îmbătrânești, pielea își pierde din elasticitate și poate face ca aspectul celulitei să fie mai evident.

Creșterea în greutate poate face, de asemenea, ca aspectul celulitei să fie mai proeminent.

Deși persoanele cu obezitate au celulită pronunțată, nu este neobișnuit ca persoanele foarte slabe să observe apariția celulitei.

Cum afectează celulita corpul?

Celulita nu afectează sănătatea fizică generală și nu doare. Cu toate acestea, unele persoane o consideră inestetică.

Care sunt simptomele?

Celulita arată ca o piele cu cocoloașe sau cu gropițe. Poate fi vizibilă tot timpul sau doar atunci când îți ciupești pielea. Celulita afectează stomacul, coapsele și fundul.

Celulita are patru grade:

 • Gradul 0: Nu există celulită pe corpul tău.
 • Gradul 1: Pielea este netedă atunci când stai în picioare, dar apar ușoare gropițe când te așezi.
 • Gradul 2: Pielea ta are gropițe moderate atunci când te ridici în picioare sau când te așezi.
 • Gradul 3: Pielea ta are gropițe mari și vizibile atunci când te ridici în picioare sau când stai jos. Pielea prezintă, de asemenea, vârfuri și văi adânci.

Care este principala cauză a celulitei?

Nu se știe ce anume cauzează celulita. Celulita se formează atunci când benzile fibroase care conectează pielea la mușchiul subiacent se strâng neregulat. Această strângere trage în jos pielea, iar stratul normal de grăsime de sub piele se împinge în sus. Rezultatul este un aspect încrețit al pielii.

De asemenea, nu se știe de ce celulita este mai frecventă la femei decât la bărbați. O teorie implică benzile care fac legătura între piele, hipodermă (țesut subcutanat) și straturile musculare profunde. La bărbați, fibrele care alcătuiesc benzile conjunctive se încrucișează între ele. La femei, fibrele care alcătuiesc benzile conjunctive merg în aceeași direcție și sunt la o distanță egală (paralele). Benzile paralele pot prezenta mai bine încrețirea decât benzile încrucișate.

O altă teorie este aceea că o cantitate mai mare de hormon estrogen poate cauza celulita. Celulita se dezvoltă adesea atunci când femeile produc mai mult estrogen, de obicei în timpul adolescenței sau al sarcinii.

Este posibil să scapi de celulită?

Persoanele de toate formele corpului au celulită. Este naturală, are un aspect încrețit sau cu gropițe din cauza modului în care grăsimea împinge împotriva țesutului conjunctiv. Nu poți scăpa complet de ea și nici nu ar trebui să te deranjeze prea mult, având în vedere că este un lucru des întâlnit și normal, care nu reflectă starea de sănătatea și nici nu pune în pericol o persoană.

Chirurgii esteticieni folosesc o varietate de tratamente pentru a reduce temporar aspectul celulitei. Aceste tratamente includ:

 • Masajul profund pentru a umfla pielea.
 • Terapia cu unde acustice pentru a sparge celulita cu ajutorul undelor sonore.
 • Tratamentul cu laser pentru a ajuta la îngroșarea pielii.
 • Liposucție pentru a elimina grăsimea. Cu toate acestea, este vorba de grăsime profundă, nu neapărat de celulită. Mezoterapia, în care un ac injectează medicamente în celulită.
 • Subcizia, în care un ac introdus sub piele rupe benzile dure care cauzează celulita.
 • Creme și loțiuni care conțin cofeină sau retinol 0,3%.
 • Tratamente spa, care pot face temporar celulita mai puțin vizibilă.
 • Eliberarea precisă a țesuturilor, asistată de vid, pentru a tăia țesutul și a umple pielea cu gropițe.
 • Radiofrecvență, ultrasunete, lumină infraroșie sau impulsuri radiale pentru a încălzi pielea.

Pot exista medicamente sau tratamente tradiționale care să reducă aspectul celulitei?

Ginkgo biloba este un produs pe bază de plante frecvent utilizat în medicina tradițională chineză. Studiile arată că ginkgo biloba poate provoca o creștere a fluxului sanguin în multe părți ale corpului. O creștere a fluxului sanguin în stomac, picioare și fund poate reduce aspectul celulitei.

Extractul din semințe de struguri provine din măcinarea semințelor de struguri. Medicina tradițională europeană folosește de mult timp extractul din semințe de struguri. Ca și ginkgo biloba, extractul de semințe de struguri poate crește fluxul sanguin în multe părți ale corpului, ceea ce poate reduce aspectul celulitei, deși nu garantează nimic.

Periajul uscat presupune folosirea unei perii uscate, cu peri rigizi, pentru a  masa pielea. Atunci când îți periezi pielea uscată, aceasta se umflă temporar datorită creșterii circulației sanguine. Există afirmații conform cărora periajul uscat poate reduce celulita. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că periajul uscat reduce aspectul celulitei. Celulita pare să dispară, dar este probabil o reducere temporară, deoarece pielea s-a umflat.

Multe persoane folosesc dispozitive de masaj portabile, role de spumă sau role de celulită pentru a încerca să spargă celulita. Nu există nicio dovadă care să sugereze că aceste instrumente îmbunătățesc aspectul pe termen lung al celulitei.

Cum poți preveni apariția celulitei? 

Nu poți face nimic care să îți garanteze că nu vei avea celulită. Nu este în mod direct și unic legătură între exercițiile fizice, alimentație și celulită, deși o alimentație sănătoasă și mișcarea regulată sunt mereu de preferat, în locul unui stil de viață sedentar și un regim alimentar dezordonat.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More