Ce să faci când îți lipsește motivația de a slăbi?
Probabil cea mai grea parte a unui proces de slăbit îl constituie chiar începutul. Poate părea intimidantă o inițiativă de pierdere în greutate care constă dintr-un regim de alimentație controlat și dintr-un program de exerciții fizice pus la punct, dar nu e neapărat așa.
E nevoie doar de un minimum de voință și de puțină ordine în viață, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.
Kilogramele în plus îți dau mari bătăi de cap, mai e și presiunea apropierii sezonului cald, când vrei să mergi la plajă, dar, ce să vezi, costumul de baie mai mult arată decât ascunde. În jurul tău, multe persoane slăbesc văzând cu ochii și ți-ai dori și tu asta, dar te intimidează chiar și simpla idee de a urma o dietă sau de a face sport. Încă nu s-a găsit pilula de slăbit, iar o siluetă armonioasă nu se obține fără efort. Totuși, acest efort nu trebuie să fie unul supraomenesc. Iată câteva direcții de care poți ține cont când ți se pare că e imposibil să slăbești și că ești condamnată să te plângi mereu de colăceii de pe burtă.
- Apelează la ajutorul unui specialist
Fie că e vorba de un nutriționist sau de un antrenor de fitness, e cel mai bine e să pornești pe drumul slăbitului asistat. Pentru a obține rezultate rapide și pentru a pierde în kilograme printr-un proces sănătos, lasă-te îndrumat de cineva care știe ce face și nu urma diete după ureche. Nu faci decât să întârzii apariția rezultatelor. Nu numai că vei ști încă de la început ce ți se potrivește și ce nu, dar, pe parcurs, dacă simți că-ți dispare din entuziasm, specialiștii te pot aduce înapoi pe calea cea bună.
- Gândește-te bine de ce vrei să slăbești
Fie că e vorba de obținerea unei stări bune de sănătate (sau de prevenirea anumitor boli, printre care, cel mai des întâlnită, diabetul), fie că vrei să ții pasul cu cei mai activi din jurul tău, pentru creșterea stimei de sine, e bine să-ți punctezi scopul mai întâi.
- Stabilește-ți așteptări realiste
Multe diete și produse-minune de slăbit îți promit silueta mult visată într-un timp foarte scurt. Totuși, specialiștii recomandă pierderea a maximum un kilogram pe săptămână, pentru slăbit sănătos și de durată. Așteptările nerealiste te pot frustra dacă nu dau rezultate sau, dacă dau rezultate, kilogramele pierdute rapid vin înapoi într-un număr mult mai mare.
- Concentrare pe proces, nu pe rezultat
Încearcă să iei lucrurile pe rând și să nu simți presiunea atingerii rezultatului dorit. Rezervă-ți timp să procesezi și să înțelegi fiecare pas făcut. Spre exemplu, e recomandat să faci sport de patru ori pe săptămână. În loc să te simți depășit de aceste obligații și să le privști ca pe o corvoadă/ pedeapsă, savurează momentele petrecute la sală. Nu trebuie să fie vorba de sesiuni istovitoare – pot fi patru ședințe de câte 30 de minute fiecare. Sau îți poți stabili scopul de a mânca câte patru porții de legume pe zi, timp de o săptămână. Scopuri la îndemână, cu minimum de efort, dar cu satisfacții imense.
Apelează la un plan potrivit stilului tău de viață
Aici revenim la ideea de început. Apelează la sfaturile specialiștilor, care îți pot concepe un program de slăbit care să ți se potrivească. Nu trebuie să mănânci alimente pe care nu le suferi sau să faci exerciții care nu-ți plac. Metodele personalizate sunt cele mai eficiente.
Opinia specialistului
Diana Porumb
Nutriționist, dietetician, www.dianaporumb.com
Componenta psihologică e cea mai neglijată
Procesul de slăbire are multiple componente, cea psihologică fiind una dintre cele mai importante și, totodată, cea mai neglijată. Din experiența mea, rezultatele cele mai bune, rapide și durabile au fost obținute de pacienții care au conștientizat faptul că fac ceva pentru ei, nu doar pentru că vine vara sau pentru că vecina e mai slabă. Când realizezi că faci ceva pentru sănătatea ta sau pentru a schimba o serie de obiceiuri care nu dorești să fie copiate de cei mici, este destul de dificil să-ți pierzi motivația, fiindcă, în subconștient, ai acceptat deja că este un proces pe termen lung.