Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

Cele 13 simptome ale cancerului pe care trebuie neapărat să le verificați

0 1.041

Ni se spune adesea că descoperirea cancerului în stadiile incipiente poate crește enorm șansa de recuperare și chiar de supraviețuire. Iată care sunt cele 13 simptome ale cancerului pe care trebuie neapărat să le verificați.

Chiar dacă tot auzim că un diagnostic venit la timp ne poate salva viața, studiile spun că jumătate dintre adulții cu posibile simptome ale cancerului nu își contactează medicul de familie în primele șase luni de când simt că ceva nu e în regulă cu organismul lor.

Un sondaj recent realizat pe un număr de 2.468 de persoane a constatat că doar 48% dintre cei care au experimentat un simptom bizar, cum ar fi scăderea în greutate inexplicabilă sau un nodul neobișnuit, și-au contactat medicul de familie în decurs de jumătate de an.

Care sunt cele 13 simptome ale cancerului la care ar trebui să fii atent?

1. DURERE INEXPLICABILĂ

Este normal să simțim mici dureri ici și colo pe măsură ce îmbătrânim. Cu toate acestea, durerea inexplicabilă poate fi un semn că ceva nu merge foarte bine în organism.

2. TRANSPIRAȚII NOCTURNE ABUNDENTE

Supraîncălzirea și transpirația pe timp de noapte pot fi cauzate de infecții sau pot fi un efect secundar al anumitor medicamente. De asemenea, este adesea un simptom al femeilor în timpul menopauzei. Dar transpirațiile nocturne foarte abundente și umede pot fi un semn al cancerelor legate de leucemie.

3. PIERDERE ÎN GREUTATE

Micile modificări ale acului cântarului sunt destul de normale, dar dacă pierzi o cantitate semnificativă de kilograme fără un efort anume, e semn că trebuie să-i spui medicului de familie. Potrivit Societății Americane de Cancer, pierderea în greutate inexplicabilă este adesea primul simptom vizibil al cancerelor de esofag, pancreas, stomac și plămân.

4. UN NODUL SAU O UMFLĂTURĂ NEOBIȘNUITĂ

Nodulele persistente sau o umflătură pe orice parte a corpului trebuie întotdeauna verificate de un medic specialist. Aici includem orice noduli la nivelul gâtului, axilei, stomacului, inghinal, în zona pieptului, sânului sau testiculului.

5. OBOSEALĂ

Să te simți obosit este destul de normal și vinovat poate stresul, nemâncatul suficient sau, pur și simplu, somnul insuficient. Cu toate acestea, dacă vă simțiți obosit fără un motiv clar, ar putea fi un semn că ceva nu este în regulă – discutați cu medicul dumneavoastră. Oboseala poate fi un simptom al cancerelor de sânge, cum ar fi leucemia, limfomul și mielomul multiplu. Acest lucru se datorează faptului că aceste tipuri de cancer încep în măduva osoasă, care produce celule roșii din sânge ce transportă oxigen în tot organismul.

6. MODIFICĂRI ALE PIELII

Când o pată, un neg sau o rană nu se vindecă, chiar dacă este nedureroasă, un medic dermatolog trebuie să o verifice. În mod similar, ar trebui să fiți conștienți de orice alunițe noi sau alunițe existente deja care își schimbă dimensiunea, forma sau culoarea, capătă crustă, sângerează sau supurează. Orice modificare neobișnuită a unei suprafețe mici de piele sau a unei unghii, fie că este o schimbare nouă sau a existat de ceva vreme, trebuie verificată de medic.

7. DIFICULTĂȚI DE ÎNGHIȚIRE

Este obligatoriu să consultați medicul dacă aveți dificultăți la înghițire și acest lucru nu are legătură cu o altă boală pe care o aveți deja. Dificultatea la înghițire poate fi un simptom al cancerului esofagian.

8. PROBLEME DIGESTIVE

Acestea includ arsuri la stomac dureroase, pierderea persistentă a poftei de mâncare sau balonare (chiar dacă apare și dispare). Problemele digestive pot fi un simptom precoce al cancerului gastric.

9. VOCE RĂGUȘITĂ, TUSE USCATĂ PERSISTENTĂ

Ar trebui un consult ORL dacă ai vocea schimbată care nu dispare de la sine. La fel, pentru o tuse inexplicabilă care nu dispare în câteva săptămâni. Nu este neobișnuit să răgușești din când în când. Dar dacă observi că rămâi fără aer mai mult decât de obicei, spune-i medicului de familie. O voce răgușită mai mult de 3 săptămâni, ar putea fi un semn de cancer de laringe.

10. SCHIMBĂRI ÎN SCAUN SAU LA URINAT

O schimbare a rutinei intestinale poate include constipație, scaun mai moale sau scaun mai des, și poate fi, de asemenea, un semn pentru ceva mai grav. Problemele urinare includ nevoia de a merge mai des sau mai urgent la toaletă, durere când faci pipi sau imposibilitatea de a face atunci când simți.

11. SÂNGERARE NEOBIȘNUITĂ

Sângerarea inexplicabilă poate fi adesea cauzată de ceva mult mai puțin grav decât cancerul, dar trebuie să spuneți întotdeauna medicului dumneavoastră. Aceasta include sânge în scaun sau în urină și vărsături sau tuse cu sânge – indiferent cât de mult sau de ce culoare (ar putea fi roșu sau o culoare mai închisă, cum ar fi maro sau negru). De asemenea, spuneți dacă vedeți orice sângerare vaginală inexplicabilă între menstruații, după sex sau după menopauză.

12. HERPES CARE NU SE VINDECĂ

Este normal să avem din când în când un herpes la gură, mai ales atunci când nu stăm bine cu sistemul imunitar. Dar acesta trece de obicei în aproximativ două săptămâni. Dacă un herpes nu se vindecă după 3 săptămâni trebuie spus medicului, urgent.

13. MODIFICĂRI NEOBIȘNUITE ALE SÂNULUI

Noduli, modificarea dimensiunii sânilor, a formei sau orice modificări ale pielii, roșeață sau durere la sân trebuie verificate. Modificările mamelonului, inclusiv un lichid care se scurge din mamelon (dacă nu sunteți însărcinată sau alăptați), merită verificat.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More