Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

Cinci activități prin care ameliorezi anxietatea

0 482

Anxietatea este o stare emoțională normală care poate apărea atunci când te confrunți cu o situație sau un eveniment perceput ca fiind amenințător sau stresant. Este o formă de reacție adaptativă a organismului la un potențial pericol, căruia te ajută să-i faci față.

Uneori, însă, această emoție îți poate scăpa de sub control, asociind-o cu situații viitoare care nu sunt neapărat amenințătoare. Senzațiile care însoțesc anxietatea prelungită sunt atât psihice, de îngrijorare, neliniște și oboseală, cât și fizice, precum respirația dificilă, palpitațiile sau durerile de cap.

Din păcate, în forma ei patologică, această stare contribuie la apariția problemelor cardiovasculare și crește riscul dezvoltării depresiei. Dacă tulburarea de anxietate necesită și terapie, stările anxioase ocazionale pot fi ameliorate prin practicarea unor activități fizice sau relaxante.

Iată 5 recomandări de tehnici de relaxare, exerciții fizice și alte activități care te vor ajuta să-ți calmezi anxietatea:

Plimbă-te

Mișcând corpul, distragi creierul de la ceea ce te îngrijorează. Activitatea fizică reduce tensiunea musculară și schimbă chimia creierului, crescând disponibilitatea unor substanțe care ajută la combaterea anxietății, precum serotonina și endocanabinoizii.

Un alt efect pozitiv al exercițiilor fizice este un mai bun control al amigdalei – sistemul nostru de reacție al creierului la situații amenințătoare – precum și dezvoltarea rezistenței psihologice în gestionarea emoțiilor dificile.

Nu ai nevoie de echipamente costisitoare sau de abonament la sală pentru activitățile fizice care te ajută să-ți domolești stările anxioase. E suficient să te plimbi în natură.

Scrie în jurnal

Creează-ți obiceiul de a pune pe hârtie gândurile care-ți provoacă anxietate. În felul acesta vei căpăta o nouă perspectivă și vei putea identifica mai ușor credințele pesimiste. Este important ca, atunci când ai stări anxioase, să diferențiezi temerile realiste de cele nerealiste.

Îngrijește plantele

Indiferent dacă ai un spațiu mare pentru grădină sau doar un balcon mic pentru creșterea plantelor, încearcă să acorzi timp și atenție îngrijirii lor. O activitate senzorială, relaxantă, precum grădinăritul, îmbunătățește capacitatea de concentrare și te ajută să-ți îndrepți atenția asupra momentului prezent. Este o modalitate de conectare cu natura, iar satisfacția creșterii unor plante sănătoase va avea un efect pozitiv asupra stimei de sine.

Organizează  

Poți ameliora stările de anxietate provocate de stres printr-o mai bună organizare, atât a casei, cât și a timpului tău. Dezordinea are un impact negativ asupra psihicului, mai ales atunci când sunt prezente gânduri tulburătoare. Poți organiza treptat câte un aspect al vieții tale, cum ar fi bucătăria – ceea ce te va ajuta să faci alegeri alimentare mai bune, cu un efect direct asupra tonusului – sau proiectele la care lucrezi. 

Nu uita de decluttering, procesul de înlăturare a lucrurilor care nu-ți mai sunt necesare sau care nu-ți mai aduc bucurie. Fă liste și folosește instrumente de organizare, agende sau aplicații mobile dedicate. Astfel te vei simți în control și vei fi mai productiv.

Numără

Atunci când te simți anxios și ai nevoie de o metodă rapidă de calmare, retrage-te într-un loc liniștit sau ascultă la căști o muzică relaxantă și numără. Poți personaliza acest exercițiu pentru a se potrivi nevoilor tale. De exemplu, poți număra în sens crescător până când simți că te liniștești sau poți număra în sens descrescător pentru a crește atenția la momentul prezent.

Alternativ, poți aplica tehnica 5-4-3-2-1, care constă în identificarea și numărarea a cinci obiecte din jurul tău, patru lucruri pe care le poți simți, trei sunete din jur, două arome și un gust.

Este important să reții că aceste exerciții și activități pot fi utile doar pentru ameliorarea temporară a anxietății. Pentru tratamentul unei tulburări de anxietate severe sau cronice este recomandat ajutorul unui profesionist în sănătate mintală.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More