Codul bunelor maniere la masă. Poziționarea tacâmurilor și semnificația lor
Felul cum aranjezi tacâmurile la masă după ce ai terminat de mâncat este un limbaj universal care le transmite subtil chelnerilor un mesaj cu ceea ce trebuie să facă în continuare. Dacă aștepți felul următor, ai luat o pauză, ti-a plăcut sau nu mâncarea, chelnerii își vor da seama ce să facă dupa aranjamentul tacâmurilor din farfuria ta.
În Codul Bunelor Maniere, atunci când servești masa, există o serie de reguli și instrucțiuni care transmit informații subtile personalului restaurantului. La o masă oficială, unde se servesc mai multe feluri de mâncare, poți avea până la 8 ustensile pe masă.
În ce ordine se folosesc tacâmurile?
Codul bunelor maniere la masă spune că furculițele se vor așeza în stânga farfuriei, în ordinea utilizării – de la stânga la dreapta.
În dreapta farfuriei se vor plasa cuțitele și lingurile. Lângă farfurie se pune cuțitul pentru carne, apoi cel de pește, cuțitul pentru salată și apoi lingura. Castronul din care servești mâncarea se va pune peste o farfurie de serviciu. Deasupra farfuriei, vor fi așezate, paralele cu aceasta, furculița pentru desert și lingurița pentru desert. Ustensilele pentru desert se vor pune paralele, furculiță să fie la coada linguriței și invers.
La masă, cuțitele se pun întotdeauna cu partea tăioasă spre farfurie iar furculițele cu vârful în sus. Ceea ce trebuie să reții este faptul că tacâmurile pentru pește sunt diferite astfel, furculița are doar trei dinți iar cuțitul are vârful oblic și retezat.
În partea dreaptă a farfuriilor sunt așezate paharele. Cel mai apropiat este paharul cu apă, imediat următor paharul pentru vin alb și lângă, paharul pentru vin roșu.
Reguli de bază
Atunci când participi la o cină oficială sau într-un context mai elegant trebuie să cunoști câteva reguli de bază. Nici un fel de mâncare nu se mânăncă cu mâna, se folosesc tot timpul tacâmurile, iar după ce au fost folosite nu se lasă pe masă. Tacâmurile folosite se lasă pe farfura de serviciu sau în bolul/farfuria din care am mâncat.
Dacă ai nevoie de o pauză în timp ce savurezi mâncarea, plasează ustensilele în formă de ”V”, furculița poziționată peste cuțit, cu vârful în sus. Lingura de supă se va lăsa de altfel în bol, între înghițituri, iar dacă ai terminat supa și aștepți felul următor, așează tacâmurile ca în imaginea prezentată. Furculița și cuțitul așezate paralel în farfurie, îndreptate în sus, transmit ospătarului că ai terminat și se poate face debarasarea farfuriilor.
Mâinile și coatele nu se țin niciodată pe masă, ci se țin pe lângă corp. Atunci când ai terminat, poziționarea mainilor se face pe genunchi.