Cum alegi vopseaua de păr potrivită? Ce înseamnă cifrele de pe cutie
În fiecare sezon, există diferite nuanțe de păr care sunt la modă și cele mai multe femei aleg să-și schimbe culoarea în funcție de astfel de tendințe, fără să ia în considerare dacă respectiva culoare i se potrivește sau nu. În general, celebritățile sunt cele care dau tonul culorilor, însă dacă vrei să alegi vopseaua potrivită pentru părul tău, este important să ții cont de nuanța tenului și de culoarea ochilor tăi.
Îți împărtășim în acest articol câteva sfaturi utile despre cum să-ți alegi culoarea potrivită pentru vopseaua de păr, dar și câteva recomandări de produse care îți asigură protecția firului de păr, lăsându-l mătăsos și plin de strălucire.
În general, nuanța tenului unei persoane este considerată a fi de trei tipuri: deschisă, medie sau întunecată. Acesta este de fapt tonul pielii, adică culoarea suprafeței pielii. Pe lângă ton, există și subtonul, nuanța subtilă a straturilor de piele ascunse sub epidermă.
Subtonul oferă tenului o nuanță „caldă” sau „rece” și, în timp ce tonul pielii se poate schimba, subtonul rămâne întotdeauna același, chiar și atunci când ești bronzată. Din acest motiv, stabilirea culorii subtonului reprezintă cea mai bună modalitate de a determina ce culori ți se potrivesc, atât la păr, cât și la machiaj, îmbrăcăminte și bijuterii.
Culoarea părului în funcție de subtonul pielii
În trecut se credea că tenurile deschise ale pielii au doar subtonuri reci, iar cele întunecate doar nuanțe calde. Adevărul este că toate culorile pielii pot avea fie un ton cald, fie unul rece sau neutru. Dacă îți cunoști culoarea subtonului pielii, atunci poți afla foarte ușor ce vopsea de păr ți se potrivește. Iată ce spun specialiștii:
Ce vopsea de păr se potrivește pentru subtonul pielii cald?
În general, subtonul pielii cald se potrivește cel mai bine cu nuanțele de păr calde, care scot în evidență strălucirea părului din interior. Prin urmare:
⦁ Dacă ai pielea deschisă, cu subton cald, poți opta pentru culori precum blondul miere, auriu trandafir, blondul piersică, blondul șampanie sau orice altă nuanță aurie de blond. De exemplu, o opțiune excelentă ar fi vopseaua Wella Professionals Illumina Color 9/60, care protejează cuticula și menține claritatea culorii. Tehnologia Microlight permite luminii să treacă prin firul de păr, reflectând din interiorul firului de păr toate culorile spectrului. În plus, este o vopsea care acoperă cu până la 100% firele albe și oferă o culoare uniformă de la rădăcină până la vârf.
⦁ Dacă ai tenul mai închis și subtonul cald, ți se potrivesc cel mai bine naunțele maronii mai închise precum ciocolata, castaniu caramel sau maro espresso.
⦁ Dacă preferi părul roșu și ai subtonul cald, poți opta pentru roșul arămiu. Iar atunci cân îți dorești o culoare puternică, poți opta pentru coral sau piersică.
Culori potrivite pentru subtonul rece
Dacă ai subtonul rece, este important să alegi tot culori reci. Cele mai potrivite nuanțe sunt, de obicei, blondul cenușiu, platinat, blondul alb și maro cenușă. Cu toate acestea, poți opta și pentru tonuri mai calde, cum sunt blondul auriu și castanul deschis. Roșcatele ar trebui să aleagă merlot, burgundy sau violet, iar brunetele albăstrui sau ciocolatiu închis.
Vopseaua de păr potrivită pentru subtonul neutru
Subtonul neutru oferă cea mai mare flexibilitate în ceea ce privește culoarea de păr, ceea ce înseamnă că poți experimenta orice nuanță de blond, roșu sau brunet. De exemplu, poți opta pentru blond platinat, bej paj, auriu sau chihlimbar. Dacă ești roșcată poți încerca blondul auburn, care oferă strălucire sau roșu- cabernet care adaugă o notă de dramatism look-ului tău.
Vopseaua potrivită pentru păr în funcție de culoarea ochilor
Culoarea ochilor este un alt factor important de care trebuie să ții cont atunci când alegi vopseaua potrivită pentru părul tău. În general, se merge pe o culoare contrastantă, care să-ți pună în valoare ochii.
De exemplu, dacă ai ochii căprui, cel mai bine se potrivește o culoare maro auriu bogat, blond cenușiu, mahon sau castan. Pentru nuanțele mai deschise de căprui, îți recomandăm să încerci o vopsea blond miere sau maro-roșcat cupru.
Pentru ochii albaștri, un ton caramel sau blond auriu îi va face să pară și mai albaștri. De asemenea, blond căpșuni, vișiniu intens și nuanțele bogate de maro-espresso sunt opțiuni excelente pentru acești ochi uimitori.
Dacă ai ochii verzi, un ton de roșu aprins ar putea fi culoarea perfectă pentru tine, dar poți încerca și nuanța de maro ciocolată, roșu-auburn sau negru.
Numerele de pe cutia de vopsea – un indiciu pentru alegerea culorii potrivite
Dacă știi semnificația numerelor de pe cutiile de vopsea de păr, îți va fi mai ușor să-ți alegi culoarea potrivită. Iată descifrarea lor:
⦁ Prima cifră este pentru culoarea de bază și indică cât este aceasta de deschisă sau închisă. Sistemul de numerotare este folosit la nivel universal de toate mărcile profesionale de vopsea de păr și are următoarea semnificație: 1 este negru, 2 este şaten închis spre negru, 3 şaten închis, 4 este şaten mediu, iar 5 este şaten deschis. Cifra 6 reprezintă blondul închis, 7 este blond mediu, 8 blondul deschis, 9 blond foarte deschis şi 10 este cea mai deschisă nuanţă de blond. Unele mărci folosesc și numerele 11 și 12 pentru nuanțe foarte deschise.
⦁ Primul număr care apare după punct sau bara oblică se referă la tonul primar sau nuanța dominantă într-o culoare. Tonul primar afectează, de asemenea, dacă culoarea părului rezultată va fi caldă sau rece.
⦁ Al doilea număr după punct sau bara oblică indică tonul secundar sau reflexia culorii. Numerotarea pentru tonul primar și secundar poate diferi ușor în funcție de brandul de vopsea de păr, unele branduri folosind litere în loc de numere.
Sfaturi utile după ce ai ales vopseaua potrivită pentru părul tău
Fie că vrei să-ți acoperi firele albe de păr ca să arăți mai tânără, fie că te-ai plictisit de culoarea părului tău natural și vrei să experimentezi ceva nou, atunci când te vopsești este bine să ții cont de anumite aspecte, și anume:
⦁ Nu te spăla pe cap înainte de a aplica vopseaua de păr. Uleiurile naturale de pe scalp acționează ca o barieră de protecție împotriva iritației cauzate de substanțele chimice din vopseaua de păr. Totuși, părul nu trebuie să fie nici foarte murdar, așadar este recomandat să te speli pe cap cu un șampon delicat cu 48 de ore înainte de a-l vopsi.
⦁ Piaptănă bine părul înainte de vopsit. Acest lucru este esențial pentru a evita aplicarea neuniformă a vopselei de păr. Hairstiliștii îți recomandă să folosești un pieptene cu dinți largi sau o perie umedă.
⦁ Urmează instrucțiunile de pe cutia de vopsea. Chiar dacă acest lucru pare evident, multe femei nu respectă întocmai instrucțiunile și recomandările de aplicare. Una dintre cele mai frecvente greșeli este să lași vopseaua pe păr mai mult decât este indicat, deoarece în acest mod îți vei deteriora mai tare părul.
⦁ Nu uita de balsam. Dacă nu aplici balsam după ce clătești vopseaua de păr, cuticula firului va rămâne deschisă, lăsând culoarea să acționeze în continuare. În acest fel, vei ajunge să ai o nuanță de păr mult mai închisă decât cea pe care ți-ai dorit-o.
⦁ Folosește produse post-colorare potrivite. Este important să-ți îngrijești bine părul post-colorare, iar acest lucru înseamnă să folosești produse special concepute pentru părul vopsit. Acestea îți oferă o protecție suplimentară, lăsând părul mătăsos și strălucitor.
Așadar, poate fi o adevărată provocare să alegi vopseaua potrivită pentru părul tău, însă dacă ții cont de aceste sfaturi, misiunea ta va fi mult mai ușoară. Hairstiliștii îți recomandă să folosești vopsea profesională de păr care îți protejează părul și îți păstrează culoarea pentru o perioadă mai îndelungată.