Cum putem preveni îmbătrânirea ochilor și oboseala oculară
În zilele noastre, majoritatea oamenilor suferă de oboseală oculară din cauza expunerii la lumina albastră emisă de dispozitivele digitale, telefoane mobile și computere personale. Acest stil de viață, de a sta multe ore în fața gadget-urilor, poate avea consecințe asupra ochilor, poate provoca sindrom de ochi uscat și oboseală oculară. În plus, pot să apară și alte simptome: durere de cap, durere de gât, ochi roșii, vedere încețoșată.
Vitamina D
Vitamina D are o serie de beneficii pentru sănătatea organismului, dar și pentru ochi. Aportul de vitamina D ajută la controlul cantității de calciu și fosfat din corp (care sunt necesare pentru sănătatea dinților, a oaselor și a mușchilor), are un rol important în creșterea imunității și previne îmbătrânirea ochilor.
Vitamina D are proprietăți inflamatorii, ajută în prevenirea afecțiunilor oculare, cum este de exemplu sindromul de ochi uscat și degenerescența maculară legată de vârstă.
Despre degenerescența maculară, cercetătorii spun că poate fi agravată de inflamație. Prin administrarea de vitamina D se poate reduce riscul de dezvoltare a acestei afecțiuni oculare.
În ceea ce privește sindromul de ochi uscat, oamenii care au această problemă se confruntă cu simptome neplăcute, cum ar fi: senzație de iritație și durere oculară, mâncărime la ochi, senzație de nisip sau de corp străin în ochi. Vitamina D poate ajuta în ameliorarea sindromului de ochi uscat și chiar se recomandă la pacienți.
Reducerea oboselii oculare
Sindromul de ochi uscat și oboseala oculară apar din cauza expunerii excesive la lumina albastră emisă de ecranul dispozitivelor de tip laptop, tabletă, computer, smartphone.
Când se lucrează mult timp pe computer, mușchii ciliari devin tensionați, iar asta produce oboseală. În cazul prezbiopiei (de care suferă mulți oameni) capacitatea de focalizare slăbește odată cu îmbătrânirea organismului, iar asta scade acuitatea vizuală.
De asemenea, din cauza luminii albastre și a solicitării oculare, se produce așa numitul sindrom al ochilor uscați. În acest caz, se încearcă acomodarea ochilor, însă asta produce oboseală oculară. Lipsa somnului și orele lungi petrecute în fața ecranului digital ce emite lumină albastră, poate să ducă la o lipsă de substanțe nutritive, de oxigen la celulele ochiului. În timp, metabolismul celulelor scade și chiar devine mai greu de recuperat din cauza oboselii.
Unii oameni suferă de așa numita presbiopie a smartphone-ului, care la fel ca presbiopia îmbătrânirii, este produsă de incapacitatea de a regla focalizarea ochiului. Simptomele acestei afecțiuni sunt observate mai ales la tinerii dependenți de smartphone și care nici nu-și dau seama cât de multă oboseală oculară le produce acest gadget.
Afecțiunea crește riscul de probleme de vedere, scade acuitatea vizuală, reduce capacitatea de concentrare și este însoțită și de alte simptome, cum ar fi: durere de cap și senzație de rigiditate la umeri.
Pentru a preveni astfel de probleme de sănătate este indicat să nu vă suprasolicitați ochii și să purtați ochelari de calculator. Aceștia oferă o serie de beneficii: protejează ochii de lumina albastră, scad riscul de durere de cap, previn oboseala oculară și sindromul de vedere computerizată.
În mod obișnuit, există și alte simptome asociate cu oboseala ochilor și anume: umeri rigizi, durerea de gât, scăderea locală a circulației sanguine. Astfel de simptome se pot trata separat sau într-un mod ce include exerciții fizice și metode de îngrijire a ochilor.
Pentru a preveni sindromul de ochi uscați, este importantă clipirea, care promovează producerea de lacrimi. Dacă se clipește mai des ochii, se previne și iritația oculară, mâncărimea sau alt disconfort cauzat de uscarea ochilor. Oboseala oculară poate fi prevenită și prin aplicarea regulii 20-20-20. Se face pauză după 20 minute de lucru la calculator, timp în care se privește 20 secunde spre un obiect situat la o distanță de aproximativ 20 m. În acest fel se relaxează ochii și se reduce oboseala.