Cum să alegi covorul potrivit pentru fiecare cameră
Este mai complicat să alegi covoare adecvate pentru casa ta decât pare la prima vedere. Iată câteva sfaturi care poate te vor ajuta în acest sens.
În ultimii ani, eficiența sporită a sistemelor de încălzire, în special a celor montate în pardoseală, și comoditatea ne-au făcut să reducem numărul și dimensiunile covoarelor din locuință. Dar acestea nu au dispărut cu totul, deoarece sunt importante pentru aspectul interioarelor și senzația de bine, de confort pe care ne-o dorim.
Dacă în secolele trecute rolul de izolator termic al covorului era extrem de important, în lumea contemporană acesta a trecut în plan secund, aspectul estetic fiind cel preponderent. Modelele au evoluat în timp, la fel ca materialele, culorile considerate la modă, dar s-a păstrat calitatea acestui element de a accentua stilul întregii amenajări. Și dacă vrei să schimbi aspectul unei camere fără să faci multă mizerie cu decorarea pereților, atunci înlocuirea covorului reprezintă principala modalitate. Desigur, dacă reușești să îl asortezi cu draperiile și tapițeria sofalei sau a scaunelor sau cu alte elemente, atunci obții efectul maxim.
Ce covoare se poartă
Cât privește moda, acum câteva decenii, în orice sufragerie te întâmpina un covor imens, cu păr scurt și imprimeu floral cu medalion în centru, vestitul covor „persan”, pe când în prezent sunt preferate carpete de tot felul, amplasate îndeosebi în centrul camerei, sub masa principală, în fața canapelei din camera de zi sau a patului din dormitor, pe holuri. Acestea prezintă câteva avantaje notabile: se pot întreține mult mai ușor, se înlocuiesc fără costuri mari și permit expunerea podelei, al cărei finisaj a devenit tot mai important pe plan estetic. Acestea sunt și motivele pentru care mocheta, odinioară la modă și în locuințele particulare, a ajuns să fie preferată îndeosebi în hoteluri.
Cât privește alegerea covorului potrivit, aici intervin o serie de factori influențați de modă, preferințe personale, culori, disponibilitatea de a investi, stilul interiorului. De remarcat că un covor de calitate excepțională, chiar și cu trecerea timpului, își păstrează valoarea. Aici trebuie încadrate piesele țesute manual, cele de firme renumite sau din materiale deosebite.
Designul potrivit
Ca design, ultimii ani au adus în atenție imprimeuri geometrice, desene abstracte, stilul etnic, combinații exotice, combinații de culori vii sau de alb cu negru, degradeurile sau covoarele monocrome în tonuri calde de pământ, alb murdar, bej, roșu, gri. Găsești și covoare în stil oriental clasic sau care imită patina timpului. Pentru amenajările în stil contemporan sunt la modă cele tip chilim. Totul depinde de gustul tău în materie de amenajări. Cât despre lungimea firelor, găsești covor gros, mediu sau normal, din fibre naturale (sunt mai scumpe, mai ales cele din lână) ori sintetice (care se curăță mai ușor).
Pentru camera copiilor sunt recomandate modele simple, în culori vii dacă sunt covoare mici și în nuanțe calde, dar pastelate, dacă sunt de dimensiuni mari. De obicei, carpetele din dreptul patului au imprimate figurile unor personaje preferate din desenele animate sau prințese, flori, ponei, mașini. Băieții preferă mochetele sau covorașele ce redau imaginea unor străzi pe care își conduc mașinuțele.
Mare atenție: carpetele, cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai instabile, iar dacă podeaua este bine curățată, lucioasă, atunci riscul de accidentare este iminent, mai ales când te grăbești. Pentru a evita această situație, amplasează sub fiecare carpetă o plasă specială antiderapantă.
Ce fel de fir să aibă covoarele
Dacă ne gândim la aspectul practic, reține că un covor cu fir scurt se întreține mai ușor decât unul cu fir răsucit (shaggy), în care ți se afundă picioarele. Cel din urmă va masca firimiturile și unele scame, ce migrează spre bază, astfel că pentru a-l curăța vei depune mai mult efort la aspirare. Aceste covoare trebuie întoarse periodic cu urzeala în sus și bătute sau puse pe o bară și scuturate bine, pentru a se elimina aceste impurități. La fel trebuie procedat și în cazul blănițelor de oaie sau al altor piei de animale folosite pe post de carpetă. Dacă în primele săptămâni de la cumpărare observi că ies cam multe scame din covorul tău, nu te impacienta, se mai întâmplă când ai un produs nou.
Majoritatea familiilor cu copii mici preferă covoare groase, pentru că de când aceștia fac primii pași și până la vârsta adolescenței, podeaua este locul unde se desfășoară cele mai multe jocuri, fie ele construcții din cuburi, combinații de Lego sau jocuri pe tabletă.
Cei care dețin ca animale de companie câini și pisici să ia în considerare covoarele cu fir scurt, de pe care se adună ușor părul, și în culori asortate patrupedului.
Întreținerea covoarelor
În privința întreținerii covoarelor, trebuie menționat că acestea se aspiră, se perie periodic (preferabil săptămânal, cel puțin), se scot afară și se bat, la câteva luni. Pentru împrospătarea culorilor, pe covor se poate împrăștia sare înainte de aspirare sau se șterge ulterior cu o cârpă înmuiată în oțet. Foarte bine se curăță covorul dacă este frecat cu o jumătate de varză crudă. Petele de grăsime se presară imediat cu sare sau pudră de talc, apoi după câteva minute se aspiră și se șterg cu o soluție de sare și amoniac. Cele de vin, sosuri se șterg cu un burete îmbibat cu detergent de vase ori special de tapițerie. Picăturile de ceară se răzuie cu un cuțit după ce deasupra lor pui o pungă cu gheață. Ulterior, pe zona afectată se pune un ziar sau șervețel și se dă cu fierul de călcat încălzit, ceara topită fiind absorbită de hârtie. Tot gheața și răzuitul permit și îndepărtarea gumei de mestecat. Apa caldă cu sare, apa oxigenată sau cea minerală se zice că ajută la curățarea urmelor de cafea.
Spălarea cu apă se poate face la aproape orice spălătorie auto. Dar procedeul spălării cu apă și al uscării naturale nu este tocmai recomandat, deoarece poate afecta calitatea produsului, iar dacă nu este corect uscat se deformează ori apar mirosuri neplăcute. Bine este să speli covorul doar superficial (deci fără să-l îmbibi cu apă), fie manual, cu spumă, și să-l ștergi cu o lavetă sau o cârpă curată, fie cu un aspirator care și spală. Sau poți alege serviciile profesionale în domeniu. Unele firme se ocupă gratuit de transport și uscare, comanda făcându-se telefonic, iar livrarea într-un interval orar stabilit de comun acord. Prețul este rezonabil, similar celor de la spălătoriile auto (8-12 lei/mp).