Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

Cum să alegi sutienul potrivit

0 515

Există câte un sutien pentru fiecare ocazie, că vrei să fii seducătoare, fata simpatică din vecini sau atleta care nu ratează alergarea de dimineață. Există sutiene cu armătură, dublate cu burete, fără bretele sau pentru sport.

De multe ori însă, purtăm o mărime greșită a sutienului. La ce să fii atentă, pentru a te asigura că sutienul se potrivește perfect, vezi mai jos.

Banda elastică

Banda de sub bust a sutienului poartă cea mai mare parte a greutății sânilor (aproximativ 80%). Trebuie să stea exact atât de strâns cât să nu se ridice în partea din spate. Dacă stai în picioare, această bandă elastică ar trebui să fie orizontală, adică paralelă cu solul. Dacă alunecă în jos când te miști, sutienul tău e prea mare. Așadar, înainte să-l cumperi, citește eticheta. Ai 75A sau 80B? Numerele, de la 70 la 100, notate înainte de literă reprezintă circumferința măsurată imediat sub sâni și sunt în diviziuni de câte 5 centimetri.

SFAT. Mai întâi măsoară circumferința sub bust. Până la 77 cm, ai mărimea 75, până la 82, mărimea 80. Și așa mai departe.

Cupele

Cupele ar trebui să acopere bine sânii. De aceea, în cazul în care materialul face cute, sutienul este prea mare. În cazul în care sânii ies din cupe, sutienul este prea mic. Pentru a calcula mărimea corectă a sutienului, trebuie să măsori și circumferința peste sâni, întrucât această dimensiune determină mărimea cupelor. Trece centimetrul în jurul trunchiului, la nivelul mameloanelor. Asigură-te că măsurătoarea nu este nici prea strânsă, nici prea lejeră. Notează numărul și… folosește calculatorul.

SFAT. Cu următoarea formulă, poți calcula dimensiunea cupei: (circumferința superioară, în centimetri + 2,5) : 50. Rotunjește la cel mai apropiat număr întreg. Rezultatul corespunde literei pe care o regăsești pe etichetă: 0 = AA, 1 = A, 2 = B.

Bretelele

Oricât de late sau subțiri ar fi, bretelele susțin doar maximum 20% din greutatea sânilor. Iar principala lor funcție este modelarea sânilor, adică ridicarea și, eventual, echilibrarea sânilor inegali. Atenție, nu strânge niciodată bretelele prea mult, cu scopul de a ridica sânii; acestea trebuie să fie reglate așa încât banda elastică să fie orizontală la spate. În cazul în care se ridică, bretelele sunt prea strânse și nu doar că punctele de presiune inestetice de pe umeri devin vizibile, dar apar și durerile de spate.

SFAT. Un sân generos necesită mai mult sprijin; de aceea, sutienul ar trebui să fie prevăzut cu bretele mai ferme, de obicei mai late.

Atenție! Chiar dacă știi mărimea sutienului, asta nu înseamnă că ți se și potrivește. Motivul: producătorii din diferite țări interpretează diferit mărimile cupelor.

Consecințele purtării unui sutien nepotrivit

Dureri de gât, leziuni posturale și fisuri în țesutul conjunctiv, acestea sunt doar câteva dintre consecințele care pot fi cauzate de alegerea unui sutien greșit. Un sutien bine montat modelează întreaga siluetă.

Cât de des îți speli sutienul?

Fiecare femeie ține în mod special la curățenie, iar cea a hainelor sale este esențială. În condițiile acestea ne întrebăm cât de des trebuie să-ți speli sutienul? Iată câteva detalii de care trebuie să ții cont.

Sutienul nu trebuie spălat prea des. Spălat prea des va face mai mult rău decât bine. Spălarea prea frecventă reduce elasticitatea acestuia și se pierde calitatea principală a acestuia, iar odată ce-și pierde elasticitatea nu mai este util și nici recomandat utilizării. Ideal este să speli sutienul la fiecare trei sau patru utilizări, dar depinde de nivelul tău de activitate. În zilele calde în care transpiri mult, un sutien de bumbac este alegerea cea mai bună, iar acestea se pot spăla după fiecare utilizare, dacă este folosit toată ziua. Pe de altă parte, dacă vei purta un sutien doar câteva ore, este inutil să-l arunci în coșul cu rufe murdare.

Un sutien fin din dantelă se spală mai rar, pentru că inevitabil îl vei purta puțin și rar. Aerisește-l bine, însă după fiecare utilizare. Un sutien de bumbac, în care faci sport sau pe care îl folosești când te miști mult, în zilele foarte aglomerate, trebuie spălat după fiecare utilizare.

Un sutien de zi cu zi, poate fi purtat două-trei zile la rând. Ideal este să alternezi zi după zi, două-trei sutiene de zi cu zi. În felul acesta le vei folosi mai mult și le vei spăla mai rar ceea ce este util pentru calitatea lor și menținerea proprietăților materialului.

Este foarte important să respectați mereu eticheta și recomandările producătorului în ceea ce privește spălarea acestora.

Cel mai bine un sutien se spală de mână, iar dacă folosești mașina de spălat, cel mai bine este să alegi un program ușor pentru rufe delicate. Un sac special cu ochiuri este ideal. Poți pune mai multe sutiene într-un astfel de sac, pentru că le vei proteja, prevenind răsucirea și încurcarea acestuia. Folosește pentru spălarea sutienului un detergent blând sau săpun de casă și clăteștele bine.

În ceea ce privește uscarea lor, cel mai bine este să folosești o suprafață plană, după ce vei aranja și întinde bine bretelele și cupele.

În ceea ce privește depozitarea lor, cel mai bine este sa le așezi ca în magazine, cupă în cupă și bretelele aranjate pentru a umple cupele. Și nu le înghesui în sertare. Previi deformarea lor. Important este să nu uiți că aerisirea lor este extrem de importantă. Găsește un loc potrivit și lasă-le la aer câteva ore, după fiecare folosire.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More