Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

Cum să te protejezi vara de caniculă

0 935

Schimbările climatice din ultimele decenii încep să accelereze de la an la an și ne aduc veri din ce în ce mai calde. Ne confruntăm, în timpul verilor, cu valuri de căldură tot mai numeroase și cu temperaturi caniculare, care se mențin mai multe zile la rând. Iar canicula poate fi foarte periculoasă pentru organismul uman.

Perioadele cu temperaturi ridicate pot afecta abilitatea corpului de a-și regla temperatura, acesta intrând în insolație, lucru care poate duce chiar la pierderea cunoștinței. De asemenea, temperaturile caniculare pot provoca erupții cutanate, amețeală sau stări de leșin.

Tocmai de aceea, devine tot mai important să te protejezi vara cât poți de bine împotriva căldurii. Iată ce poți face: 

Nu ezita să-ți instalezi un aparat de aer condiționat

Acasă îți petreci cel mai mult timp, fie că ești o persoană activă sau nu. De asta e foarte important ca mediul de acasă să fie confortabil și relaxant pentru tine. Un aparat de aer conditionat este exact ce ai nevoie pentru a trece cu bine peste o vara caniculara. Vei putea regla temperatura din casă după bunul tău plac și nu va mai trebui să stai cu ventilatorul lângă tine toată ziua. Însă cei mai avantajați sunt membrii mai vulnerabili ai familiei tale precum bătrânii sau copiii, care trec mult mai greu peste perioadele caniculare.

Noile aparate de aer condiționat îți permit chiar să le pornești de la distanță, cu ajutorul telefonului. Astfel, poți porni aerul condiționat prin intermediul unei aplicații, în drum spre casă, ca sa nu mai fie nevoie să aștepți, odată ce ai ajuns.

Hidratează-te permanent

Organismul tău are nevoie și el de puțin ajutor în zilele foarte călduroase. Există mereu un risc de deshidratare, în special dacă te expui prea mult timp la soare. Conform Web MD, deshidratarea poate duce la crampe musculare, dureri de cap și, în cazurile mai severe, la leșin. Din acest motiv e foarte important să bei apă constant și să eviți perioadele prea lungi de expunere la soare. Apa e cel mai bun aliat al tău pentru că oxigenează sângele și ajută la reglarea temperaturii organismului. 

Mănâncă multe fructe și legume

Căldura poate avea un efect puternic asupra nivelului tău de energie. Organismul lucrează din greu să-și regleze temperatura, motiv pentru care are nevoie de cât mai multe vitamine. Iar consumul de fructe și legume este cea mai bună cale de a le obține; fie că e vorba de salate sau sucuri proaspăt stoarse, fructele și legumele sunt o sursă excelentă de substanțe nutritive și vitamine, atât de necesare organismului, în special în vremurile călduroase

Când e caniculă poartă haine în culori deschise

Hainele închise la culoare atrag razele ultraviolete, lucru care te poate face să te încălzești foarte repede, în special în zilele toride. Culorile deschise, în special albul, reflectă razele solare și nu rețin căldura, lucru care îți permite să îți menții temperatura în limite normale. Conform Leaf, îți este mai cald atunci când porți culori închise pentru că acestea absorb căldura și, pe măsură ce hainele tale se încălzesc, te încălzești și tu odată cu ele.

Fă multe dușuri

Pe lângă faptul că te mențin curat, dușurile te pot ajuta foarte mult să te răcorești în zilele caniculare. Te ajută să-ți cobori temperatura organismului la un nivel confortabil și te ajută să te relaxezi, în special dacă te-ai expus mai mult timp la soare. Corpurile noastre răspund mai bine la schimbări la nivelul pielii decât la schimbări la nivelul întregului organism. Astfel, dacă răcorim o parte a corpului, circulația sângelui scade și odată cu ea și temperatura pielii. 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More