Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

Cum să te vopsești corect singură acasă

0 607

Multor persoane le este teamă să se vopsească singure acasă, gândindu-se că își vor distruge părul sau că nuanța nu va ieși uniformă. În același timp, să te vopsești la salon poate fi destul de costisitor, iar portofelul tău nu va fi mulțumit. În plus, există situații în care nu putem ajunge la salon, iar partenerul cel mai probabil nu se pricepe. Pentru a-ți veni în ajutor, ți-am pregătit o listă de sfaturi de care trebuie să ții cont pentru a reuși să te vopsești singură fără mare efort.

Cum alegi nuanța potrivită?

Probabil ai deja în minte o culoare care ți-ar plăcea, dar ține cont de faptul că există multe nuanțe asemănătoare. Ar trebui să alegi una care să se potrivească și cu nuanța tenului, altfel nu o să îți stea foarte bine. Apoi, unele vopsele tind să se estompeze mai repede decât altele. Acest lucru se întâmplă din cauza dimensiunii mari a moleculei, cea ce o face să pătrundă mai greu în interiorul firului, dar şi să rămână mai mult timp acolo, așa cum se întâmplă în cazul nuanţelor de roşcat.

Dacă nu ai găsit nicio nuanţă care să-ţi placă şi vrei să combini, eşti liberă să creezi propria culoare din amestecul a 2-3 nuanţe. Sigura condiţie este ca toate nuanţele să fie de la acelaşi brand.

Cum alegi vopseaua potrivită?

Pentru început, îți dorești o schimbare temporară sau una permanentă? Vopseaua semipermanentă doar acoperă firele de păr cu o altă nuanță, dar nu va prinde pe părul închis la culoare. Cu alte cuvinte, dacă ai păr șaten închis și îl dorești roz, va trebui să te decolorezi înainte. Această vopsea ține cam 6-8 spălări.

Vopseaua permanentă, în schimb, modifică nuanța firului de păr și, deși se mai duce la spălat, nu va ieși complet. Totuși, va trebui să îți vopsești rădăcinile atunci când cresc și să împrospătezi și pe lungime. Și de data aceasta trebuie să ții cont de diferența dintre nuanța naturală și cea pe care o dorești – o vopsea roșcată va prinde foarte bine pe păr blond sau șaten, dar nu și pe cel brunet.

Îți recomandăm să alegi o vopsea de păr fără amoniac, care e mai blândă cu podoaba capilară și nu are acel miros înțepător.

Despre amoniac

Vopselele cu amoniac nu sunt mai nocive decât cele fără acest ingredient. Diferenţa constă în miros. Pentru a deschide cuticula ca pigmentul să intre, orice vopsea are nevoie de un agent şi unul dintre aceştia este amoniacul. El este mai degrabă un produs alergen decât unul agresiv pentru păr. Vopselele pe care le poţi considera prietenoase sunt cele care au la bază ulei. Uleiul, prin presiunea pe care o exercită asupra cuticulei, determină deschiderea ei şi pătrunderea culorii.

Nu vopsi părul în aceeași zi când îți faci permanent! Deşi are un miros mai plăcut decât acum 20 de ani, soluția de permanent are o acţiune puternică asupra părului şi e normal având în vedere efectul ei de durată. E bine ca după un astfel de tratament să nu mai supui părul şi la un alt supliciu, cum ar fi coloratul, care şi el usucă, într-o mică măsură, e adevărat, dar usucă. Ba mai mult e bine ca permanentul să fie făcut pe părul ceva mai lung şi apoi tuns în forma dorită pentru a îndepărta vârfurile care se pot usca excesiv. Între permant şi vopsit trebuie să laşi cel puţin o săptămână.

Îngrijirea părului înainte de vopsire

Înainte cu câteva zile să-ţi vopseşti părul, aplică un tratament de îngrijire intens, o mască hidratantă sau măcar un balsam, numai pe lungime, apoi doar clăteşte. În felul acesta, firul e protejat în timpul vopsirii împotriva uscării, pigmentul este absorbit cu ușurință, cuticulele se vor închide imediat după vopsire, iar culoare va fi sigilată în interiorul cuticulelor mult mai mult timp. În plus, un păr deshidratat tinde să absoarbă mai multă culoare şi astfel va fi mai închis decât nuanţa dorită.

Să înceapă vopsirea!

Protejează pielea de vopsea aplicând o cremă grasă pe conturul părului şi mai ales pe urechi. Lămâia, spirtul sau şerveţelele speciale te ajută să îndepărtezi petele, însă epiderma va avea de suferit şi stă în puterea ta să eviţi această suferinţă.

Prima regulă este ca părul să nu fie proaspăt spălat. Pare straniu, însă grăsimea va apăra atât scalpul, cât şi părul de deshidratare! El trebuie să fie nespălat de cel puţin trei zile înainte de vopsire. Nimeni nu spune că vopsirea nu va avea un rezultat bun altfel, însă e bine să ne gândim şi la integritatea scalpului.

Vei avea nevoie de un bol din plastic sau din ceramică (nu din metal!), o perie pentru vopsea, mănuși de plastic, prosop pentru protecția hainelor și un pieptăn cu dinții rari.

Pentru a evita pătarea pielii, aplică un strat subțire de vaselină sau cremă pe urechi, gât și conturul părului.

Împarte părul în șuvițe de 1 cm și aplică vopseaua întâi la rădăcină, apoi pe restul părului. La final, folosește pieptănul cu dinți rari pentru a te asigura că produsul a ajuns peste tot.

În cazul în care vrei doar să îți vopsești rădăcinile, vei avea mai multă precizie dacă folosești o periuță de dinți în loc de o perie pentru vopsea. Astfel, vei fii sigură că nu întinzi vopseaua pe o porțiune prea mare de păr, deteriorându-l. Cu 5 minute înainte de expirarea timpului, aplică vopsea și pe restul părului, pentru a împrospăta culoarea.

Timp ideal pentru vopsirea părului

Dacă ai fire albe, prepară ¼ din vopsea şi întinde-o pe zonele cu mult păr cărunt, las-o zece minute să acţioneze şi abia apoi aplică pe tot părul.

Când te vopseşti pentru prima dată, aplică vopseaua mai întâi pe lungimea părului, iar după zece minute, şi la rădăcină.

Când trebuie să vopseşti doar rădăcinile, aplică vopseaua mai întâi pe acestea, las-o să acţioneze 20 de minute şi apoi aplică vopseaua pe restul părului, uniform, pentru încă zece minute.

Întotdeauna, lasă vopseaua să acţioneze mai puţin decât scrie în prospect când te vopseşti în aceeaşi nuanţă şi exact timpul indicat când vrei să decolorezi sau să închizi nuanţa părului cu un ton sau două.

Dacă te vopseşti într-o culoare deschisă, începe aplicarea de la ceafă spre faţă. Creştetul este o zonă mai intens circulată, așadar mai caldă, iar părul se deschide mai repede faţă de cel de la ceafă. Pentru a obţine o culoare uniformă, se recomandă aplicarea acestei strategii.

Când culorile alese sunt mai închise, vopsirea se face din faţă către spate.

Îngrijirea părului după vopsire

După mai multe vopsiri, părul poate deveni deteriorat, deci e bine să ai mai multă grijă de el. Evită să folosești uscătorul de păr, ondulatorul și placa de păr fără aplicarea în prealabil a unui spray termoprotector și aplică cel puțin o dată pe săptămână o mască de păr puternic hidratantă.

Rezistența culorii ţine foarte mult de felul cum îţi îngrijeşti părul după colorare, respectiv cât de bine va fi hidratat. Cu cât cuticulele sunt mai bine închise, cu atât culoarea se va degrada mai greu, iar părul va fi mai strălucitor.

După colorare, aşteaptă cel puţin două zile până să-ţi speli părul şi alege un şampon fără sulfaţi. Aceştia sunt principalii răspunzători de uscarea părului, iar un păr uscat va pierde culoarea cu mai multă ușurință.

Foloseşte şampon şi balsam pentru păr vopsit. Alte produse vor exercita o acţiune minimă asupra părului tău, întrucât un păr vopsit se comportă diferit față de părul natural.

Vitaminele sunt un alt element-cheie pentru păstrarea culorii după vopsire, dar şi a strălucirii părului. Vitamina C menţine foliculii părului sănătoşi, îi face să absoarbă mai mult fier. Biotina, o vitamină B esenţială, întăreşte structura firului şi rădăcina acestuia. O găseşti din belşug în somon, morcovi, gălbenuşuri şi sardine.

Nu colora părul prea des. Se recomandă o nouă colorare la 3-5 săptămâni şi numai la rădăcină, după prima colorare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More