Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

Filme bazate pe fapte reale pe care nu trebuie să le ratezi

0 1.796

Sunt unele filme care-ți rămân la suflet și pe care nu le poți uita, deși le-ai urmărit cu mult timp în urmă. Am vizionat în ultima perioadă o mulțime de filme inspirate din evenimente care s-au întâmplat în realitate. Unele bunicele, altele de-a dreptul tulburătoare, vechi sau noi, toate aceste filme n-au cum să nu lase o amprentă asupra celor care le urmăresc.

Tocmai de aceea m-am gândit să vă împărtășesc și vouă câteva dintre capodoperele cinematografice care mi-au rămas întipărite în memorie. Sunt filme care, după ce le-am vizionat, m-au determinat să intru imediat pe internet pentru a afla mai multe detalii, pentru a iscodi pe Wikipedia informații suplimentare, pentru a vedea imagini reale cu personajele din filme.

Am întocmit o listă cu filmele pe care le-am urmărit recent, majoritatea fiind din 2015.

Cleveland Abduction (2015)

Este vorba despre un psihopat care răpește o femeie, mamă a unui copilaș, pe care o ține captivă timp de 11 ani. Între timp mai răpește alte două tinere, pe toate trei ținându-le în casa lui mulți ani de zile.

Pe mine m-a șocat acest film, mai ales că am aflat doar la final că este bazat pe întâmplări reale. Toată acea suferință prin care au trecut acele tinere, tortura fizică și psihică la care au fost supuse ani la rând de un psihopat care, în ochii vecinilor lui, părea un simplu om din comunitate. Se poate să fi văzut la știri în urmă cu câțiva ani o mulțime de reportaje despre acest caz halucinant.

Notă IMDB: 6.7

The 33 (2015)

Și despre evenimentele din acest film au ajuns știrile până la noi în România. Este vorba despre 33 de mineri captivi în subteran, după ce o mină s-a prăbușit peste ei în 2010.

Filmul prezintă strădaniile celor care au reușit să-i scoată la suprafață după aproape două luni de zile, dar și suferințele, disperarea și speranța care i-a ținut în viață pe mineri atâta timp.

Jocul actoricesc este de lăudat, mai ales că nu avem de-a face cu foarte mulți actori de renume sau cu experiență. Totuși, filmul îți dă un sentiment plăcut, trăiești la maximă intensitate fiecare moment, iar finalul n-are cum să nu-ți inunde ochii de lacrimi.

Notă IMDB: 7

Boy Interrupted (2009)

Filmul este mai mult un documentar care vrea să atragă atenția părinților asupra problemelor pe care copiii le pot avea, probleme care ulterior pot să le distrugă viața.

Este vorba despre copilul unor cineaști americani care fusese diagnosticat încă de mic cu tulburare bipolară.  La 15 ani, copilul s-a sinucis, iar acest lucru i-a îndemnat pe părinții lui să realizeze acest film documentar, pentru ca și alți părinți care se confruntă cu aceeași situație să fie ajutați.

Pentru că nici părinții acestui copil problematic n-au știut cum să procedeze, ce trebuie să urmărească în comportamentul copilului lor și cum îl pot ajuta sau susține, se gândesc că prin acest documentar alți părinți, care nu-și dau seama că au în familie un copil cu astfel de afecțiuni, pot să-l salveze.

Notă IMDB: 8

Spotlight (2015)

Filmul prezintă ancheta desfășurată de o echipă de jurnaliști de la Boston Globe despre uriașul scandal al molestărilor de copii în rândul bisericii catolice.

Echipa de investigație poartă denumirea ”Spotlight” (de unde și numele filmului), iar jurnaliștii încearcă să treacă peste toate obstacolele, peste amenințări și frici, pentru a scoate la iveală adevărul.

Această anchetă referitoare la actele de pedofilie comise de zeci de preoți în zona Boston, a provocat un imens scandal în rândul bisericii catolice din comunitate.

O anchetă jurnalistică făcută ca la carte, acțiune bună a filmului, suspans și tot ce trebuie. Nu degeaba este printre filmele nominalizate la Oscar în acest an.

Notă IMDB: 8,3

Concussion (2015)

Este probabil cel mai bun rol făcut în carieră de Will Smith. Tocmai de aceea mă miră faptul că nu face parte din lista actorilor nominalizați la premiul Oscar în acest an. După acest rol ar fi meritat măcar o nominalizare.

Iar filmul este și el genial, prezentând povestea reală a descoperirilor făcute de doctorul Bennet Omalu în ceea ce privește traumele cerebrale suferite de jucătorii profesioniști de fotbal american.

Până să ajungă să-i fie recunoscute meritele bunul doctor a avut de luptat cu corupția, cu amenințările și încercările de mușamalizare ale celor care au scos bani cu lopata din fotbalul american.

Ce impresionează în toată această aventură a doctorului Omalu, un simplu medic legist, dar, în realitate, un geniu cu numeroase diplome și studii, este faptul că el a descoperit din întâmplare această afecțiune și, chiar dacă nu avea nimic de câștigat din toată această descoperire, a luptat pentru adevăr, pentru ca oamenii, jucătorii de fotbal, să nu se mai îmbolnăvească.

Notă IMDB: 7,1

The Walk (2015)

Povestea senzațională a acrobatului francez Philippe Petit, care în 1974 a reușit unica performanță de a merge pe o sârmă atârnată între cele două turnuri gemene din New York.

Povestea ”nebunului” mergător pe sârmă, cum i-a venit ideea, cu a adunat în jurul lui echipa care l-a ajutat să realizeze această performanță, la aproape 500 de metri deasupra solului, fără nicio plasă de protecție.

O realizare cinematografică extraordinară a regizorului Robert Zemeckis și un joc actoricesc neașteptat de bun al lui Joseph Gordon-Levitt.

Notă IMDB: 7,5

Lista nu se oprește aici. Mai sunt câteva filme excelente pe care vi le-aș propune, dar astea le-am rezervat pentru un material ulterior. Până atunci, vizionare plăcută!

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More