Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

Folia de aluminiu – 20 de întrebuințări practice

0 2.046

Folia de aluminiu este unul dintre cele mai practice obiecte care poate fi găsit în bucătărie. Este esențială când vine vorba de gătit mâncare la cuptor, dar și pentru grătar, însă are numeroase alte utilități și în afara bucătăriei.

Iată câteva exemple pentru care mai poate fi folosită folia de aluminiu:

  1. Pentru a crea bucle superbe

Majoritatea femeilor folosesc diverse dispozitive electrice pentru a crea buclele perfecte. Însă acestea nu fac decât să degradeze și să ardă firul de păr în urma folosirii îndelungate. O metodă bună de a crea bucle, prin protejarea firului de păr, este învelirea șuvițelor în folie de aluminiu și aplicarea apoi a unei plăci de îndreptare. Căldura va fi distribuită astfel uniform, iar părul va fi mai protejat.

2. Pentru curățarea grătarului

Când sunteți ieșiți la iarbă verde, sau când gătiți la grătar acasă, neapărat trebuie să aveți un sul de folie de aluminiu. Pulverizați puțin oțet peste grătar, lăsați să acționeze câteva minute, apoi frecați cu o bilă din folie de aluminiu pentru a îndepărta arsurile și urmele de grăsime.

3. Un cuptor curat și protejat

Dacă ați obosit să curățați cuptorul după fiecare utilizare, îl puteți proteja de pete și grăsime încă dinainte să începeți procesul de preparare a mâncării. Acoperiți cuptorul, dar și ușa acestuia, cu o folie de aluminiu înainte să începeți să gătiți, iar la final îndepărtați ușor folia. Prin această metodă nu doar protejați cuptorul de murdărie, dar folia ajută și la distribuirea uniformă a căldurii în cuptor și astfel mâncarea se va prepara mai bine.

4. Ambalaj pentru resturile de grăsime

După ce ați gătit un preparat cu multă grăsime, nu aruncați resturile de grăsime alimentară la chiuvetă. Acest lucru va duce la blocarea țevilor și înfundarea scurgerilor. Acoperiți mai bine un castron cu folie de aluminiu, turnați grăsimea rămasă după gătire, apoi faceți un pachețel și aruncați-l la gunoi.

5. Protecție la renovări

Dacă sunteți în plin proces de renovare și aveți de zugrăvit o cameră sau de vopsit niște uși, folia de aluminiu vă poate fi de real ajutor. Cu ea puteți acoperi în siguranță spațiile pe care nu vreți să le vopsiți. Este uneori mai ușor de folosit decât banda izolatoare folosită de obicei, mai ales când e vorba despre obiecte cu forme diverse, cum ar fi mânere ușilor sau încuietorile.

6. Albirea dinților

Serviciile de albire a dinților pot duce la costuri uriașe, dar există și soluții casnice practice, prin care puteți avea dinți albi și strălucitori cu produse naturale, fără a fi nevoie să mergeți la dentist. Una dintre aceste metode este să creați un strat de pastă de dinți și bicarbonat pe o folie de aluminiu, cu care apoi să vă înveliți dinții. Lăsați să acționeze o oră, după care limpeziți.

7. Modelatoare pentru fursecuri

Formele modelatoare pentru prăjituri și fursecuri se găsesc în comerț sub diverse mărimi și modele, însă cu ajutorul unei folii de aluminiu vă puteți crea acasă propriile forme. Ieșiți astfel mai ieftin și aveți la dispoziție întreaga imaginație pentru a crea forme unice, care nu se găsesc în comerț. Astfel, fursecurile voastre vor fi originale și ușor de realizat.

8. Creion pentru ecranele tactile

Știați că ecranele tactile reacționează la folia de aluminiu? Înveliți vârful unui creion în folie de aluminiu și obțineți ușor un ”pen” veritabil pentru ecranele tactile. Se poate folosi atât pe smartphone cât și pe tabletă.

9. Sigilarea pungilor de plastic

De ce să investiți bani într-un dispozitiv de sigilare a pungilor de plastic când aveți la dispoziție folia de aluminiu? Pentru diferitele ocazii când aveți de sigilat ceva într-o pungă de plastic, folosiți folia de aluminiu. Înveliți partea de pungă ce trebuie sigilată în folie, aplicați un fier de călcat fierbinte și gata!

10. Îndepărtați ușor rugina

Pentru suprafețele cromate acoperite de pete de rugină, indiferent că vorbim despre balustrade, chiuvete sau chiar biciclete, folia de aluminiu vă poate ajuta să redați strălucirea acestora. Pulverizați soluție contra ruginei, sau chiar cola pe suprafețele ruginite, dați câteva minute să acționeze, apoi frecați cu o bilă făcută din folie de aluminiu.

11. Protejați mâncarea la gătire

V-ați săturat ca mâncarea să se lipească mereu pe fundul tigăii? Acoperiți zona cu folie de aluminiu înainte de a începe să gătiți. Folia ajută la distribuirea uniformă a căldurii, mâncarea este gătită astfel uniform și, cel mai important, nu se lipește. Curățarea cratițelor sau tigăilor este astfel mult mai ușoară.

12. Curățați pistolul de lipit

V-a rămas lipici uscat pe vârful pistolului de lipit, iar acesta s-a blocat și nu mai poate fi utilizat? Recomandat este să fie curățat după fiecare folosire, însă dacă lipiciul s-a uscat deja, curățarea este mai dificilă. Nu și când aveți la îndemână puțină folie de aluminiu. Încălziți pistolul, înfășurați folia în vârf și ștergeți lipiciul deja topit. Aveți grijă să nu vă ardeți!

13. Semnal Wi-Fi mai bun

Dacă aveți dificultăți în recepționarea unui semnal Wi-Fi mai puternic, folia de aluminiu este aici să vă ajute. Nu trebuie să investiți sume mari de bani într-un dispozitiv de extindere a semnalului. Tot ce trebuie să faceți este să înveliți o bucată de metal sau carton în folie de aluminiu și să o plasați în spatele router-ului, îmbunătățind astfel raza de acțiune a semnalului Wi-Fi.

14. Mutați mobila mai ușor

Mutarea obiectelor de mobilier, cum ar fi dulapuri, comode sau biblioteci, poate fi foarte dificilă, mai ales când nu aveți pe nimeni în preajmă să vă ajute. Pentru ușurință în manevrarea obiectelor de mobilier, plasați fâșii de folie de aluminiu la baza mobilei, la picioare sau marginile de jos, și astfel puteți muta mai ușor mobila. Folia protejează astfel și podelele de zgârieturi.

15. Curățarea tacâmurilor și argintăriei

Folia de aluminiu poate fi folosită și la curățarea obiectelor de argintărie, a tacâmurilor sau obiectelor decorative din metal. Puneți un strat de folie de aluminiu pe fundul chiuvetei, turnați apă clocotită alături de sare și bicarbonat, puneți obiectele de curățat în apă și lăsați să acționeze. Apoi clătiți și ștergeți, astfel obiectele își vor recăpăta strălucirea de odinioară.

16. Curățarea fierului de călcat

La fel ca în cazul curățării grătarului, a suprafețelor cromate sau a argintăriei, folia de aluminiu poate fi folosită și pentru curățarea fierului de călcat de depunerile acumulate în timp. Trebuie doar să încălziți fierul de călcat și să-l frecați cu folie de aluminiu, îndepărtând astfel resturile și mizeria acumulată de arderi.

17. Fără scame la spălare

Dacă vreți rufe curate, fără scame după ce le-ați scos din mașina de spălat, folia de aluminiu este ajutorul vostru de bază. Înainte de a porni mașina de spălat, aruncați în cuvă câteva bile din folie de aluminiu. Acestea vor ajuta rufele să se curețe mai bine și vor îndepărta scamele.

18. Extindeți rezistența bateriilor

Pentru a extinde durata de viață a bateriilor și acumulatorilor folia de aluminiu vă poate fi de ajutor.Plasați o mică fâșie de folie în spațiul dintre baterie și terminal, ca în imaginea de mai sus, și astfel veți prelungi viața bateriilor.

19. Ascuțirea foarfecilor

Este frustrant ca atunci când ai cea mai mare nevoie de o foarfecă aceasta să fie tocită și inutilizabilă. Pentru a o ascuți, fără ajutorul vreunui dispozitiv sau intervenția unui specialist, folia de aluminiu vă poate ajuta. Trebuie doar să tăiați cu foarfeca tocită câteva fâșii de aluminiu, iar după aceea veți avea din nou o foarfecă ce taie bine.

20. Fără cute la călcare

Dacă sunteți pe grabă și nu aveți timp la dispoziție să călcați un obiect de îmbrăcăminte, folia de aluminiu vă poate fi de mare ajutor. Scăpați de cute doar prin plasarea sub haine a unei folii de aluminiu și dați cu fierul de călcat. Acesta va acționa la suprafață, iar folia dedesubt, înjumătățind astfel procesul și economisind timp.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More