Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

Lumea virtuală și parolele

0 1.728

Internetul oferă posibilități nelimitate, dar pentru a naviga în siguranță, învață să alegi parole puternice.

Cum alegi o parolă sigură

În lumea virtuală, oriunde îți faci cont, ai nevoie de o parolă cât mai complexă, deci mai greu de descifrat de cei rău intenționați. În niciun caz nu folosi numele, primele cifre sau litere de pe tastatură, coduri poștale, numărul de telefon, CNP-ul.

Specialiștii recomandă să alegi o parolă diferită pentru fiecare cont în parte, iar aceasta să fie lungă (peste 16 caractere, chiar până la 30), să conțină o combinație de litere mici, litere mari, cifre și caractere speciale.

Schimbă parolele la două-trei luni și evită stocarea lor în cloud sau trimiterea prin e-mail cuiva. Dacă nu ai inspirație, poți cere parole, după configurația ta, la passwordsgenerator.net, identitysafe.norton.com/password-generator/#, www.random.org/passwords/.

Ca să ții minte

Cu cât este mai complexă, cu atât este mai greu de reținut o parolă, dar există  aplicații dedicate, care îți vor stoca datele de acces, astfel încât să nu ai nicio grijă. Printre cele mai cunoscute dintre acestea se numără: LastPass, Keeper, Dashlane, KeePass, 1Password.

Recunoaștere exactă

Astăzi, recunoașterea persoanelor pe baza indicilor biometrici a devenit o practică obișnuită; ne deblocăm telefonul cu amprenta, vocea sau cu imaginea chipului (recunoscut datorită camerei foto și unor aplicații gen Face Lock Screen, Oasis Face). Dacă vrem să vedem cum vom arăta la bătrânețe ori să dăm de urma unor persoane dispărute acum multă vreme și dispunem de o imagine, putem apela la aplicații ca FaceApp, Aging Booth, Old Booth Magic.

Unele aplicații îți permit să adaugi un zâmbet sau să vezi cum ai arăta dacă ai avea alt gen, altele adaugă filtre care imită bronzul sau efectul fumatului. Cei de la ­www.facefirst.com propun recunoașterea facială în domenii variate, de la cel militar, la cel bancar, medical etc. O simplă fotografie făcută cu telefonul și încărcată în sistem poate ajuta la recunoașterea din baza de date a copiilor răpiți, a persoanelor cu antecedente violente (prezente în magazine, aeroporturi, pe stadioane), la stabilirea identității înainte de tranzacții bancare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More