Metoda Montessori, ce este și ce rol are în dezvoltarea celor mici
Metoda Montessori este din ce în ce mai cunoscută și în România, odată cu popularizarea acestui concept și cu deschiderea a mai multor creșe, grădinițe și școli care urmează această metodologie.
Maria Montessori a dezvoltat o tehnică revoluționară în domeniul educației în secolul 20. Metoda acesteia a vizat încă de la început elemente precum libertatea în gândire, practica, mediul de învățare cu accent pe creativitate și implicare.
Iată mai multe detalii despre ceea ce implică o astfel de abordare în sistemul de învățământ și cum poate aceasta să ajute la dezvoltarea copiilor:
Care sunt elementele principale ale metodei Montessori?
Înainte de a decide dacă tehnica Montessori este potrivită pentru copilul tău, află mai multe despre elementele care stau la baza acesteia:
Activități controlate de către copii
Copiii au control asupra activităților pe care le întreprind în timpul programului, iar spațiul din sală este gândit tocmai pentru a le încuraja mișcarea, implicarea și ideile inedite. De asemenea, aceștia au acces la jucării care le stimulează atenția și dorința de a rezolva probleme. Găsești și online la o gamă variată de jucării Montessori pentru acasă de asemenea.
Libertate, dar cu responsabilitate
În special pentru copii, libertatea și responsabilitatea pot părea concepte total opuse, dar metoda Montessori îi ajută pe aceștia să le aplice pe ambele. În cadrul sistemului Montessori, copiii sunt învățați că există repercusiuni, dar sunt încurajați să folosească tot ceea ce au la îndemână pentru a-și pune în aplicare simțul creativ și cel practic.
Accent pe experiențele senzoriale
Experiențele senzoriale fac parte dintr-un proces de învățare complex, iar acest lucru se poate observa și prin jucăriile Montessori, care atrag copiii prin culori, forme și felul în care aceștia se pot juca cu ele. Prin texturi, modul de a potrivi forme și piese, jucăriile Montessori îi lasă pe copii să descopere posibilitățile și să învețe lucruri noi într-un mod aplicat.
Cui se adresează metoda Montessori?
Montessori se adresează atât părinților care caută metode alternative de educație pentru copiii lor, cât și pentru copiii care prezintă încă de mici înclinații spre activități creative, dar și pentru cei cu nevoi speciale.
Maria Montessori a pus bazele primei grădinițe în acest stil într-un cartier muncitoresc, iar clasa acesteia se concentra pe copiii din medii mai puțin favorabile. Trebuie să știi însă că metoda Montessori poate fi benefică oricărui copil, indiferent de vârstă sau nevoi. Aceasta îl va ajuta să se dezvolte natural, echilibrat și într-un fel care îl încurajează să devină mai bun cu fiecare pas.
De asemenea, tehnica Montessori nu pune atât de mult accent pe note, competiție și ierarhie. În schimb, există un accent pus pe munca în echipă, înțelegere, ajutor și colaborare. Copiii își dezvoltă astfel și abilitățile de organizare și cele sociale în general. Optează pentru o creșă sau o grădiniță Montessori pentru copilul tău dacă vrei să-i oferi oportunități și experiențe inedite încă de la început.
Metoda Montessori este o gură de aer proaspăt pentru sistemul educațional și ajută copii prin încurajarea și inspirarea acestora, fără a-ți obliga să urmeze anumite reguli foarte clar stabilite, dar învățându-i despre lumea din jurul lor.