Mituri despre îngrijirea animalelor de companie și adevărul din spatele lor
Fiecare posesor de animal de companie își dorește ca patrupedul lui să fie întotdeauna sănătos și fericit. Din păcate, deseori putem afla informații eronate despre animale de companie și îngrijirea lor, de la cunoștințe sau de pe Internet.
De aceea, astăzi îți vom prezenta 9 mituri despre pisici și câini de care ar trebui să ții cont.
PISICILE POT CONSUMA LACTATE – FALS
Ideea aceasta a pornit de la desenele animate și serialele vechi, în care pisicuțele primeau un castronaș de lapte pe care îl goleau imediat. Din păcate, pisicile au intoleranță la lactoză, iar consumul de lapte, brânză sau cașcaval le poate provoca diaree și/sau vărsături.
ANIMALELE SUNT DEȘTEPTE, NU MĂNÂNCĂ CE LE FACE RĂU – FALS
Atât câinii, cât și pisicile vor mânca tot felul de lucruri care le pot afecta sănătatea, de la plante toxice și ambalaje de plastic până la „mâncare de oameni”, precum preparate condimentate sau chipsuri. Inteligența lor nu are legătură cu poftele sau gustul. Efectele negative pot include dureri stomacale, vărsături, diaree, dar și comă sau deces, în funcție de ce au consumat.
PISICILE ȘI CÂINII POT AVEA O DIETĂ VEGANĂ – FALS
Pisicile sunt „carnivore obligate”, deci carnea este esențială pentru sănătatea lor. Ele au nevoie de niște nutrienți care se găsesc doar în carnea de animal, precum taurina, arginina și niacina. Cât despre câini, aceștia sunt omnivori, însă au nevoie de multă carne în alimentație. O dietă vegană va avea efecte negative asupra sănătății câinilor și pisicilor, deci oferă-le mâncarea de care au nevoie!
PISICILE CARE STAU DOAR ÎN CASĂ NU AU NEVOIE DE VACCINĂRI ȘI DEPARAZITĂRI – FALS
Din păcate, chiar dacă pisica ta nu iese din casă, tu o faci. Astfel, unii paraziți precum puricii sau căpușele pot fi aduși în casă chiar de către tine, pe încălțăminte. O altă situație pe care o poți întâlni este cea în care animalul a consumat o gâză care a intrat pe geam, din cauza căreia poate avea paraziți intestinali.
Cât despre vaccinare, aceasta se recomandă anual sau cel târziu odată la 3 ani. Pisica ta va fi vaccinată împotriva rabiei și cu un vaccin polivalent sau trivalent.
BLANA ANIMALELOR NE POATE ÎMBOLNĂVI – DEPINDE
În general, atunci când înghițim involuntar blană, aceasta iese… pe partea cealaltă, la fel ca orice alt obiect străin. Astfel, firele nu se depun în plămâni, ficat sau alte organe. În cazul în care pisica sau câinele are anumiți paraziți externi, ouăle acestora pot fi înghițite odată cu blana, iar în aproximativ 5% din cazuri se poate ajunge la parazintoză internă. Încă un motiv pentru care patrupedul tău ar trebui deparazitat regulat!
CÂINII CARE SUNT AGRESIVI VOR SĂ DOMINE – FALS
De fapt, comportamentul agresiv al câinilor este provocat în cele mai multe cazuri de frică sau anxietate. Acest lucru este evident mai ales în cazul câinilor de talie mică: aceștia nu sunt răi de la natură, ci se sperie când oamenii (care au o dimensiune mult mai mare decât a lor), îi mângâie fără ca ei să vrea. Dacă ai observat că și al tău este cam agresiv (cu alți câini sau cu oamenii), medicul veterinar te poate învăța cum să gestionezi situația.
PISICILE TORC DOAR CÂND SUNT FERICITE – FALS
Deși este adevărat că pisicile torc când sunt mulțumite, mai există și alte cauze. Uneori, ele pot toarce și dacă le e frică, sunt anxioase sau le doare ceva.
SALIVA DE CÂINE POATE VINDECA RĂNILE – FALS
Gura unui câine nu este atât de curată precum ai crede! Pot mânca de pe jos când sunt scoși la plimbare, se spală pe corp, iar blana poate fi murdară, nu se spală de 2 ori pe zi pe dinți ca noi, oamenii… Adevărul este că pot avea foarte multe bacterii în gură, care vor infecta o rană deschisă.
CÂINII AU NEVOIE SĂ ROADĂ OASE – FALS
La fel cum pisicile nu ar trebui să consume lactate, nici câinii nu ar trebui să primească oase. Deși măduva le poate oferi niște nutrienți, riscurile sunt prea mari: nu doar că se pot îneca din cauza bucăților de oase, dar acestea le pot răni și tractul digestiv.