Munca de acasă (telemunca): avantaje, dezavantaje, sfaturi pentru productivitate
Din primăvara anului trecut, lumea toată s-a oprit în loc din cauza pandemiei și a repornit, parțial, pe principii complet schimbate în foarte multe cazuri. Telemunca sau lucratul de acasă era doar o situație izolată până atunci. Acum, este o realitate palpabilă în lume, dar și în România.
Cu siguranță, în primăvară mulți dintre noi au fost entuziasmați că pot lucra de acasă, date fiind incertitudinea privind răspândirea coronavirusului și tratamentul acestuia. Treptat însă, entuziasmul unora a scăzut, când au constatat că la pachet vin și devantaje, nu numai avantaje.
Ce spun studiile
Astfel, conform unui studiu efectuat de compania de consultanță Human Performance Development International (HPDI), 36% dintre respondenți (angajați din IT și bănci, din industria producătorilor de componente auto și cea farma ceutică) au nominalizat lipsa înţelegerii emoţiilor și a trăirilor personale ca principal impediment al muncii de acasă.
Transmiterea defectuoasă a informaţiei a constituit cea mai mare provocare pentru 28% dintre angajaţii incluși în cercetare, iar 23% au fost nemulţumiţi în special de creșterea timpilor de răspuns, în lipsa interacţiunii directe. În proporţie de 13%, angajaţii au considerat că activitatea le-a fost îngreunată în special de probleme care au ţinut de canalele de comunicare, respectiv de platformele video folosite.
Așadar, iată o trecere în revistă a avantajelor și dezavantajelor lucrului de acasă.
Avantaje
Stai mai mult cu familia – dat fiind că nu mai pleci de acasă, vă vedeți toată ziua, puteți schimba o vorbă sau chiar puteți lua măcar una din mese împreună.
Scapi de timpul petrecut în trafic (în multe cazuri, câte două ore pe zi) și de nervii care veneau la pachet – acest timp îl poți folosi fie în scop personal, fie în scop profesional, dacă ai proiecte urgente.
Economisești banii de transport fie că e vorba de benzină, de plata parcării, de diferite piese schimbate la mașină, de abonamentul la transportul public de suprafață sau la metrou.
Nu-ți mai faci probleme în ceea ce privește ținutele, întrucât poți lucra îmbrăcat comod, de casă, poate chiar în pijama. Alții, dimpotrivă, preferă să intre cu totul în „scenografia de birou“, îmbrăcându-se la costum și cravată sau în deux-pièces-uri, în funcție de sex și de preferințe.
Programul de lucru este (mai) flexibil – poți intra în pâine de la 7 dimineața, în loc de 9, sau seara, după culcarea copiilor.
Mai puține lucruri care te distrag – un coleg care vorbește mai tare, altul căruia îi sună telefonul cu o melodie stridentă… și multe alte motive din cauza cărora nu te poți concentra cum trebuie la birou la ceea ce ai de făcut. Acasă îți poți delimita spațiul în care lucrezi și în care nu intră nimeni.
Îți rezolvi totodată și diverse treburi gospodărești – pui mâncarea pe foc sau pui rufle la spălat înainte să-ți începi activitatea profesională și apoi te ridici din când în când și amesteci în cratiță sau întinzi rufele − pauze bine-venite de la munca de birou pentru a-ți liniști ochii, a-ți întinde oasele sau a-ți limpezi mintea.
Dezavantaje
Pericolul de a face mereu ore suplimentare, de a te extenua, pentru că, nu-i așa?, tot ai laptopul la îndemână.
Imposibilitate de concentrare, pentru că ești mereu întreruptă de copil și de treburile casnice.
Faci mai puțină mișcare, dat fiind că ieși mai rar din casă, ceea ce se va reflecta în silueta ta și în durerile (re)apărute.
Facturi crescute la curent, apă etc., întrucât tot timpul îl petreci acasă.
Scăderea productivității pentru persoanele mai puțin organizate, care pot amâna începerea lucrului, pot pierde timp la telefon în scop personal sau pe rețelele de socializare.
Dificultăți în desfășurarea activității – conexiune la internet slabă, imposibilitatea de accesare a unor programe informatice din diverse motive.
Resimțirea lipsei unei echipe – poate că îți convine că ai scăpat de colegii deranjanți, în același timp parcă te-ai închis în tine, simți nevoia să schimbi o impresie, o vorbă cu colegii, să te consulți cu ei.
Apreciere inadecvată a muncii tale de către șefi sau colegi care merg la birou − unii pot avea impresia că lucrul de acasă înseamnă doar stat acasă.
Cum ții lucrurile în echilibru
Delimitează-ți un spațiu de lucru, pe care toată familia să-l recunoască în acest mod; altfel spus, când te așezi la laptop sau la calculator acolo, să știe că nu e cazul să te mai deranjeze. Va fi o soluție și pentru cei care se mobilizează mai greu, care nu se organizează strălucit singuri: în momentul în care se vor așeza în acel colțișor, vor intra în rolul de director, de funcționar, de redactor etc.
Stabilește-ți un orar de lucru, dacă activitatea de birou îți permite, astfel încât să-ți poți continua fără probleme munca, dar să-ți poți rezolva și chestiunile familiale, casnice. Fă cunoscut acest ora atât colegilor, șefului, dacă există disponibilitatea necesară, cât și celorlalți membri ai familiei.
Îmbracă-te și pregătește-ți mâncarea ca pentru birou, ca să delimitezi complet viața profesională de cea familială și să nu iei pauze prea mari.
Separă pe cât posibil viața profesională de cea personală: odată ce ți-ai terminat programul de lucru, nu ciupi din timpul și atenția cuvenite familiei pentru a mai trimite un e-mail, a mai da un telefon în interes de serviciu.
Fă-ți un program de ieșit zilnic din casă − îți va limpezi mintea și îți va dezmorți corpul.