Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

Obiceiuri care îți pot agrava durerile de spate. Ce să faci ca să previi problemele la coloana vertebrală

0 969

80% dintre români figurau cu afecțiuni ale coloanei într-un studiu din 2015, o altă cercetare, al cărei rezultat a fost făcut public în 2016, arăta că unul din cinci români suferă de o durere de spate de tip inflamator și, de ani buni, medicii atrag atenția că modul de viață sedentar – joburile statice din multinaționale, de 8-9 ore petrecute pe scaun, urmate de câteva ore de relaxare în fața televizorului, pe canapea – a dus la creșterea alarmantă a numărului de pacienți tineri cu afecțiuni ale coloanei.

Ce trebuie să faci dacă ai dureri de spate? Desigur, este indicat să mergi la doctor. Numai specialistul poate pune un diagnostic clar și-ți poate recomanda terapia potrivită.

Ce nu ar trebui să faci dacă ai dureri de spate, pentru că le-ai putea agrava? Ei bine, aici ai o serie de indicații, asupra cărora au căzut de acord deopotrivă medicii și fizioterapeuții.

1. Postura greșită.

Faptul că petrecem 8-9 sau chiar mai multe ore pe scaun, la birou, este dăunător spatelui, dar dacă adăugăm la asta și o postură greșită – stilul ”scurs” pe scaun, în care spatele nu e drept și sprijinit, sau o poziție cocoșată deasupra tastaturii -, atunci, problemele coloanei sunt inevitabile, deoarece crește presiunea exercitată asupra articulațiilor, mușchilor și discurilor intervertebrale. Aceste poziții sunt contraindicate, spatele trebuie să fie drept și sprijinit de spătar! În afară de corectarea posturii, sunt absolut necesare pauzele dedicate mișcării și practicarea unui sport, de două-trei ori pe săptămână.

2. Evitarea mișcării.

Multă lume încă e tributară mitului că dacă ai dureri de spate, nu trebuie să faci sport. Or… tocmai cu sport trec durerile de spate! Ce este adevărat: numai medicul curant îți poate spune, în funcție de afecțiunea de care suferi, ce sporturi ai voie să practici și care îți sunt interzise. De obicei, ajută foarte mult înotul, pilates, yoga, mersul pe jos în ritm alert, ba chiar și fitness poți face, dar trebuie să întrebi înainte care dintre aparate îți sunt indicate și care nu. Foarte important este să faci exerciții care să-ți întărească musculatura spatelui, pentru că mușchii susțin coloana. În plus, aceste exerciții îți vor corecta, în timp, postura, dacă e cumva greșită.

3. Ridicarea de greutăți.

În urmă cu 15-20 de ani, se spunea despre problemele coloanei vertebrale că sunt ”boli de domni”, pentru că medicii îți interziceau să cari sau să ridici greutăți. Interdicția – sau, să-i spunem, recomandarea – s-a păstrat: nici măcar sacoșele de la piață nu ar trebui să le cari, dacă suferi cu coloana!

4. Aplecări repetate.

Că vin la pachet sau nu cu ridicarea de greutăți, acestea pun presiune pe coloană și pe mușchii spatelui. Încearcă să te apleci flexând genunchii, nu îndoindu-te de mijloc (o mișcare greșită!), caută să reduci numărul aplecărilor (dacă jobul presupune asta, vorbește cu șefii, dacă este doar un exercițiu pe care-l faci la sală, renunță la el). Și, nu în ultimul rând, caută să faci mișcări inverse, care să contracareze efectul negativ al aplecărilor asupra coloanei.

5. Focus pe diagnostic.

Un procent destul de mare din durerile de spate sunt clasificate ca ”non-specifice”, pentru că nu poate fi stabilită o cauză exactă; mai exact, nu există modificări structurale ale coloanei, vizibile la radiografie ori RMN, care să justifice durerile. Dacă te afli în acest procent, nu insista cu investigații peste investigații și drumuri la nu-știu-câți medici, ci, mai degrabă, concentrează-te pe tratament. În lipsa unor leziuni la nivelul coloanei, probabil e o problemă musculară, care se va rezolva prin mișcare.

6. În căutarea unui tratament miraculos.

Unii sunt dispuși să încerce tratamente revoluționare, abia apărute, care promit vindecarea peste noapte și cheltuie o grămadă de bani pe terapii cu tot felul de aparate și unguente cu ingrediente nemaiauzite… Medicii sunt categorici în această privință: nu există vindecări miraculoase ale afecțiunilor coloanei. Ba mai mult, acestea s-ar putea agrava, dacă terapiile nu sunt efectuate de persoane cu pregătire în domeniu. Așadar, nu te lua după reclame și nu crede tot ce ți se spune! Medicul curant e singurul în măsură să-ți indice tratamentul potrivit.

7. Leacurile bunicii.

La polul opus celor care sunt dispuși să încerce tot ce-i nou sunt cei care, cu frică de medici și medicamente, apelează la leacurile bunicii când îi doare spatele. Numai că plantele, tincturile și alte asemenea nu ajută în afecțiunile de coloană. Aceste sunt doar, cum se spune popular, o ”frecție la picior de lemn”.

8. Pasivitatea.

De câte ori n-ai auzit pe cineva spunând, după ce s-a plâns de durere de spate, ”aștept să treacă”? Mulți cred că problemele vor dispărea de la sine, fără medicamente, exerciții ori terapie și nu se obosesc nici să meargă la medic pentru investigații, nici să schimbe ceva în modul de viață. Durerea poate trece, e drept, dar numai temporar, apoi va reveni și e posibil să fie mai violentă! Dacă vezi că problemele cu spatele durează deja de câteva zile, programează-te la doctor și încearcă să afli care este cauza, pentru a urma tratamentul potrivit și a scăpa odată pentru totdeauna de neplăceri.

Cum prevenim problemele coloanei vertebrale?

Cele mai multe probleme ale coloanei vertebrale sunt înregistrate în zona lombară, pentru simplul motiv că acea zonă este solicitată de ridicarea greutăților, de răsuciri și de orice mișcare bruscă pe care o facem – toate acestea pot duce la întinderi musculare ori de ligamente și la rupturi microscopice ale țesuturilor.

Segmentele vertebrale L4-L5 și L5-S1 (L vine de la lombar, S, de la sacral) sunt mai predispuse la traume și în aceste două zone se înregistrează cele mai multe hernii. Durerile pot fi foarte greu de suportat, pentru că discurile intervertebrale presate de vertebrele tasate pot pune presiune pe nervul sciatic, iar durerea va coborî pe picior – până la genunchi sau chiar până spre laba piciorului, după caz.

Cum facem să nu ajungem în această situație? În primul rând, trebuie evitate mișcările care bruschează coloana și ridicarea greutăților.

Exercițiile ușoare, repetate sunt indicate pentru întărirea mușchilor spatelui. Dacă n-ai timp de altceva, urcă scările câte două-trei odată, parcurge două-trei stații pe jos când mergi de la serviciu spre casă sau stai 20 de minute pe o minge de aerobic, în loc să stai pe scaun.

Îmbunătățește-ți postura. Fără discuție, ai nevoie de un scaun ergonomic, dacă faci muncă de birou. Iar până te obișnuiești să stai corect, pune-ți alarma la telefon din 20 în 20 de minute, ca să-ți amintească să-ți verifici și corectezi postura. La fiecare jumătate de oră, ridică-te și mergi un pic. Iar în măsura în care e posibil – dacă ai laptop, nu desktop – măcar o oră pe zi încearcă să lucrezi stând în picioare, nu așezat.

Ia în calcul o viață mai sportivă, îți va face bine – și nu vorbim aici doar de coloană! Mișcarea practicată regulat te ajută să-ți păstreze sănătatea și să ai o siluetă și un tonus de invidiat.

Dacă ai kilograme în plus, încearcă să, scapi de ele cu dietă, exerciții, orice e nevoie! Acestea pun presiune pe coloană, de aceea, persoanele supraponderale au adesea dureri de spate.

Fă stretching. Mișcările de stretching ajută la detensionarea musculaturii și scad presiunea exercitată asupra coloanei vertebrale. E necesar sfatul medicului, fizioterapeutului sau antrenorului de fitness înaintea alegerii exerițiilor.

Nu în ultimul rând, alege-ți corect salteaua pe care dormi, pentru că, dacă respecți programul de odihnă recomandat de medici, vei petrece pe ea 8 ore în fiecare noapte, iar dacă nu este o saltea de calitate, îți poate face mai mult rău decât bine…

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More