Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

Panourile solare: Investiție inteligentă pentru economii pe termen lung

0 12

Având în vedere că resursele planetei scad simțitor, iar nivelul de poluare este din ce în ce mai ridicat, alternativele care nu au un impact negativ asupra mediului înconjurător și care sunt regenerabile intră în atenția multor consumatori.

Cine nu și-ar dori să își alimenteze locuința cu energie plătind costuri minime, având la dispoziție, totodată, și o modalitate prin care protejează mediul înconjurător?

Consumatorii încep să investească în panouri solare fotovoltaice, inițiativă care este susținută de autorități prin diverse politici de mediu. Dacă te întrebi cum funcționează acest echipament de captare a energiei solare și de ce este mult mai eficient în comparație cu modalitățile tradiționale de încălzire, citește mai departe și descoperă tot ce trebuie să știi despre aceste panouri.

Ce este, de fapt, panoul solar și cum funcționează?

Panoul solar este fabricat din materiale care absorb energia și căldura solară, eliberate, mai apoi, în locuință ca energie termică, pe care consumatorul o poate folosi pentru încălzirea apei sau pentru a genera electricitate. Acest lucru este posibil datorită tehnologiei fotovoltaice care se ocupă de transformarea luminii provenite de la soare în voltaj.

În comparație cu alte metode de încălzire, care au nevoie de cărbuni, lemne sau gaze să genereze căldură în locuință, panoul folosește energia solară, o sursă regenerabilă și inepuizabilă, care nu poluează și care, pe lângă toate acestea, mai solicită și costuri lunare minime. Există chiar și consumatori care, investind într-o gamă largă de panouri, își ating independența energetică.

De ce să investești în panouri solare?

Instalarea panourilor asigură o mulțime de avantaje. Dacă te-ai hotărât să faci o schimbare semnificativă în ceea ce privește activitatea energetică din locuință, iată care sunt principalele beneficii pe care te poți baza când optezi pentru panouri.

Montaj simplu și rapid

Când vine vorba de montaj, contează foarte mult să colaborezi cu specialiști în domeniu, pentru ca sistemul fotovoltaic să funcționeze excelent. Procedura este una simplă, oricine poate să o realizeze având în față o schiță explicativă și o experiență minimă în domeniu, însă dacă nu te simți stăpân pe tine, ajutorul unor profesioniști este necesar. Iată în ce constă.

Pentru început, trebuie să alegi locul pentru montaj. Acestea pot fi instalate atât pe acoperișul casei, cât și pe câmpuri deschise. Tot ce contează este ca orientarea să fie către soare. Pentru fixarea precisă a panourilor, se folosesc șine și cadre de susținere, astfel încât unghiul de înclinare a dispozitivelor să fie la 45 de grade. La final, panourile se conectează la boiler și la aparatele de încălzire din casă.

Costuri reduse la facturile de energie

Datorită faptului că este vorba de energie solară, pentru care nu sunt necesare costuri în plus pentru exploatare, procesul de încălzire a apei, dar și a locuinței este susținut prin costuri mult mai mici decât prin colaborarea obișnuită cu furnizorii de energie. Dacă generezi suficient de multă energie cu ajutorul panourilor fotovoltaice sau termice pe care le ai, ai putea chiar să obții venituri din surplusul acesteia.

Proces simplu de întreținere

Deși inițial ai de achitat un preț ridicat, panourile sunt ușor de întreținut, având o durată lungă de viață care depășește 20 de ani. Pentru ca acestea să funcționeze, este nevoie doar de energia solară. Dacă se strică o componentă, poate fi înlocuită simplu, fără prea mult efort.

Tipuri de panouri solare

Având în vedere că tehnologia avansează de la o zi la alta, nici nu este de mirare ca apar o mulțime de tipuri de panouri. Acestea se clasifică în două categorii: termice și fotovoltaice. Cele termice generează energie termică, prin convertirea luminii solare în căldură, iar cele fotovoltaice generează electricitate. Simplu, nu?

Pe lângă sistemul termic sau fotovoltaic se remarcă și importanța achiziției unui invertor, care transformă energia CC de la panouri (curentul continuu) în CA (curent alternativ), reglând fluxul de energie electrică. Printr-un invertor, consumatorii electrici casnici beneficiază de sincronizare precisă între curentul alternativ și rețeaua electrică.

Cu toate că investiția în panourile solare și în invertor necesită un preț ridicat de achiziție, beneficiile pe care le obții pe termen lung sunt remarcabile. Întreținerea simplă, cheltuielile minime, independența energetică și protejarea mediului înconjurător sunt doar câteva dintre calitățile de care te poți bucura dacă iei în considerare instalarea panourilor solare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More