Pască fără aluat – rețete de pască pentru masa de Paște
Unul din cele mai apreciate preparate pentru masa de Paște este tradiționala pască. Te învățăm pas cu pas cum să faci cea mai bună pască fără aluat. Vei regăsi în acest articol cele mai rapide și simple rețete de pască fără aluat, cu stafide, brânză dulce sau alte ingrediente delicioase.
Rețetă de pască fără aluat
Ingrediente pască fără aluat (pentru o formă rotundă de 20 cm)
- 4 ouă medii;
- 80 grame îndulcitor praf;
- 125 grame iaurt natural degresat (2% grăsimi);
- 50 grame amidon de porumb;
- 500 grame de brânza de vaci degresată;
- 25 de grame de gluten;
- coajă rasă de la o lămâie mare;
- 1/2 plic praf de copt;
- esență de vanilie;
- esență de lămâie.
Cum se face pasca fără aluat
Se separă gălbenușurile de albușuri. Se mixează albușurile cu un praf de sare, până se obține o spumă fermă. Într-un vas separat se mixează gălbenușurile, amestecate cu îndulcitorul, până când se deschid la culoare și își dublează volumul. În gălbenușurile mixate se încorporază cu grijă brânza de vaci degresată foarte bine scursă și iaurtul. Se amestecă amidonul, glutenul și praful de copt și se cern.
Se încorporează mixul de amidon, praful de copt și gluten în compoziția de gălbenușuri și amestecăm cu grijă, de jos în sus. Se adaugă și albușurile mixate în aluatul format și se amestecă cu grijă, tot de jos în sus. Se adaugă coaja de lămâie rasă și esențele. Se obține un aluat pufos și foarte parfumat. Se tapetează forma cu hârtie de copt trecută printr-un jet de apă și ulterior stoarsă foarte bine.
Se adaugă aluatul și îl nivelăm cu grijă. Se coace pasca în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 40-45 de minute. După ce s-a copt, se scoate din cuptor, se lasă pasca fără aluat să se răcească în formă (circa 5 minute), apoi se răstoarnă pe un grătar și o lăsăm să se răcească complet. Ideal ar fi, după ce s-a răcit complet, să puneți pasca la rece până a doua zi, astfel feliile se taie mult mai frumos.
Pască rapidă fără aluat
Ingrediente pască rapidă fără aluat
- 5 linguri de făină;
- 800 g brânză de vaci;
- 200 ml smântană;
- 1 plic de budincă de vanilie;
- 200 g de zahăr pudră brut;
- 5 ouă;
- 1 linguriță de praf copt;
- vanilie;
- 2 mâini de stafide puse la hidratat în apă călduță cu miere (sau zahăr);
- vanilie.
Mod de preparare
Se amestecă brânza cu smântâna, gălbenușurile și zahărul pudră. Praful de budincă de vanilie, făina și praful de copt se amestcă, apoi se încorporează și ele. Se adaugă vanilia și stafidele, se amestecă, iar la final se încorporează și albușurile bătute spumă. Aluatul se poate pune în orice formă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă cuptor, la foc mic, până se rumenește deasupra și chiar dacă pare necoaptă la mijloc o scoatem. Se va întări când se va răci.
Pască fără aluat cu brânză dulce și stafide
Ingrediente pască fără aluat cu brânză dulce și stafide
- 750 grame brânză dulce (putem adauga, opțional, și un pic de mascarpone)
- 250 grame stafide
- 5 ouă
- 10 linguri zahăr
- 200 ml smântână,
- 2 linguri griș
- 250 grame praf de budincă de vanilie
- 70-100 grame unt topit și răcit
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- coaja de lămâie dată de răzătoare
- 1 pliculeț praf de copt
Cum faci pască fără aluat cu brânză dulce și stafide
Albușurile se separă de galbenușuri și se bat spumă. Brânza, zahărul, gălbenușurile, grișul, praful de budinca și aromele se amestecă la blender. Se dizolvă praful de copt în puțină zeamă de lămâie și se adaugă în compoziție. La final, se pun stafidele și albușurile bătute spumă. Se amestecă cu grijă compoziția, care trebuie să aibă consistența unei smântâni groase. Se lasă la cuptor până prinde o crustă aurie.
Rețetă de pască fără aluat, cu brânză și vanilie
Ingrediente pască fără aluat, cu brânză și vanilie
- 1 kg brânză dulce de vaci;
- 250 ml smântână;
- 6 ouă;
- 250 g zahăr;
- 6 linguri de griș;
- 1-2 plicuri budincă de vanilie;
- 1 plic praf de copt;
- coaja de la o lămâie;
- 150 g stafide
Mod de preparare pască fără aluat, cu brânză și vanilie
Se amestecă brânza cu zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie, praful de budincă și praful de copt, smântână, grișul, stafidele, galbenușurile de ou și albușurile bătute spuma. Se tapetează o formă rotundă de tort cu hârtie de copt, se toarnă compoziția și se bagă la cuptor. Se lasă aproximativ o oră la copt.