Plantele care purifică aerul: soluția pentru o casă bine aerisită și curată
Indiferent dacă locuiești la casă ori la bloc, în mediul urban sau rural, cu siguranță știi cât de important este să aerisești constant încăperile din locuința ta. Deși, în prezent, ai posibilitatea de a selecta dintr-o varietate de dispozitive electronice care ajută la purificarea aerului, există și alternative naturale, care necesită doar lumină naturală și apă: plantele.
Cum reușesc plantele să purifice aerul?
Plantele sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a purifica aerul din spațiul, chiar dacă se află în interior sau în exterior. Această abilitate este datorată fotosintezei, procedeul prin care plantele transformă dioxidul de carbon (CO2) și apa în oxigen și glucoză, sub acțiunea directă a luminii solare și a absorbției acesteia. În același timp, plantele eliberează oxigen prin frunzele lor, contribuind suplimentar la purificarea aerului din jurul lor.
Ce plante pot purifica aerul?
În ciuda faptului că toate plantele au capacitatea de a purifica aerul în mod fiziologic, există anumite specii de plante care sunt în mod cert mai eficiente în acest proces. De exemplu, Planta-Păianjen (Chlorophytum comosum), Feriga Falsă Masculină (Dryopteris affinis), Pasărea Paradisului (Strelitzia Nicolai) și Iedera (Hedera helix) sunt doar o parte dintre plantele de interior perfecte pentru purificarea aerului. Acestea au fost dovedite că au capacitatea de a elimina gazele nocive din aer, cum ar fi monoxidul de carbon, formaldehida, tricloretilenă, toluen, xilen și benzenul.
Pe lângă faptul că plantele purifică aerul, acestea asigură și multe alte beneficii pentru sănătatea oamenilor. Numeroase studii au dovedit faptul că plantele au capacitatea de a reduce stresul, de a îmbunătăți calitatea somnului și astfel, pot chiar să crească productivitatea și eficiența la îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi.
Cum ai grijă de plantele tale de interior?
Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că plantele tale de interior sunt sănătoase și pot asigura o purificare corespunzătoare și eficientă a aerului. Îți recomandăm să iei în considerare faptul că plantele necesită expunere suficientă la lumină naturală și udare la anumite intervale de timp, în funcție de specie. De asemenea, este indicat să eviți așezarea plantelor în preajma surselor de poluare, cum ar fi gazele de eșapament sau chiar unele produse de curățare, deoarece substanțele de genul pot afecta morfologia plantei, ducând la uscarea completă a acesteia.
Mai mult decât atât, îți sugerăm să poziționezi plantele într-un loc luminos și ușor accesibil pentru a fi udate. În cazul în care specia necesită un regim îndelungat de iluminat pentru a se dezvolta și pentru a purifica eficient aerul, ai varianta de a o așeza pe un scaun înalt, care să o aducă la nivelul ferestrei.
Pe de altă parte, speciile mai înalte și care își pot orienta în mod natural frunzele și corola de petale către lumină, pot fi plasate direct pe podea, ori chiar într-o bibliotecă.
Optând pentru aceste plante purificatoare, te vei bucura de aer curat și lipsit de particule nocive, dar în același timp, vei realiza și o redecorare a spațiului de interes.
În concluzie, plantele sunt mijloace naturale de purificare a aerului. Prin alegerea și îngrijirea corectă a acestora, vei putea crea un mediu mai curat și mai sănătos în casa ta ori chiar la locul de muncă.