Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

Ploșnițele. De ce apar și cum scăpăm de ele

0 642

Ploșnițele sunt insecte mici, ovale, de culoare maronie, care trăiesc din sângele animalelor sau al oamenilor. Ploșnițele adulte au corpul plat, de mărimea unui sâmbure de măr. După ce se hrănesc, însă, corpul lor se umflă și capătă o culoare roșiatică.

Despre ploșnițe

Ploșnițele nu zboară, dar se pot deplasa rapid pe podele, pereți și tavane. Femelele de ploșniță pot depune sute de ouă, fiecare dintre ele fiind de mărimea unui fir de praf, pe parcursul vieții. Ploșnițele imature, numiți nimfe, își schimbă pielea de cinci ori înainte de a ajunge la maturitate și au nevoie de o masă de sânge înainte de fiecare schimbare. În condiții favorabile, ele se pot dezvolta complet în doar o lună și pot produce trei sau mai multe generații pe an.

Deși sunt o pacoste, aceste insecte nu transmit boli, însă unii oameni pot avea reacții alergice grave. Dacă locul mușcăturii se umflă excesiv sau mușcătura devine ciudată și simți furnicături, mergi la medic pentru un control.

De unde apar ploșnițele

Ele pot intra în locuința ta nedetectate prin bagaje, haine, paturi și canapele folosite și alte obiecte. Corpurile lor aplatizate le permit să se strecoare în spații minuscule, cam de lățimea unui card bancar.  Ele nu au cuiburi, precum furnicile sau albinele, ci tind să trăiască în grupuri în locuri ascunse. Ascunzătorile lor inițiale sunt, de obicei, în saltele, somiere, rame de pat și saltele de pat, unde au acces ușor la oameni pentru a-i mușca în timpul nopții.

Cu toate acestea, în timp, se pot împrăștia prin dormitor, mutându-se în orice crăpătură sau locație protejată. De asemenea, se pot răspândi în camerele sau apartamentele din apropiere. Deoarece ploșnițele trăiesc exclusiv din sânge, prezența lor în casa ta nu este un semn de murdărie. Este la fel de probabil să le găsești în case și camere de hotel imaculate cât și în cele murdare.

Când mușcă ploșnițele și cum arată mușcăturile

Ploșnițele sunt active mai ales noaptea și, de obicei, mușcă oamenii în timp ce aceștia dorm. Ele se hrănesc prin străpungerea pielii și extragerea sângelui printr-un cioc alungit. Se hrănesc de la trei la 10 minute și apoi se târăsc neobservați.

Cele mai multe mușcături sunt nedureroase la început, dar mai târziu se transformă în bătături cu mâncărimi. Spre deosebire de mușcăturile de purici, care sunt în principal în jurul gleznelor, mușcăturile de ploșnițe sunt pe orice zonă de piele expusă în timpul somnului. De asemenea, mușcăturile nu au o pată roșie în centru, așa cum au mușcăturile de purici.

Persoanele care nu își dau seama că au o infestare cu ploșnițe pot atribui mâncărimile și bătăturile altor cauze, cum ar fi țânțarii. Pentru a confirma mușcăturile, trebuie să găsești și să identifici insectele în sine.

Semne de infestare

Dacă te trezești cu zone cu mâncărimi pe care nu le aveai atunci când te-ai culcat, este posibil să ai ploșnițe, în special dacă ai luat un pat sau altă mobilă folosită în perioada în care au început mușcăturile.

Alte semne că ai ploșnițe de pat includ:

Pete de sânge pe cearceafuri sau pe fețele de pernă

Pete întunecate sau ruginite de excremente mici pe cearceafuri și saltele, pe hainele de pat și pe pereți

Pete de fecale de ploșnițe, coji de ouă sau piei vărsate în zonele în care se ascund 

Un miros de mucegai, de la glandele olfactive ale insectelor

Cum scapi de ele

Dacă suspectezi o infestare, scoate toată lenjeria de pat și verific-o cu atenție pentru a vedea dacă există semne de insecte sau excremente ale acestora. Îndepărtează partea inferioară a somierelor și examinează cusăturile din cadrul de lemn. Desprinde țesătura acolo unde este capsată de cadrul de lemn.

De asemenea, verifică zona din jurul patului, inclusiv marginea covorului și chiar în prizele electrice. Verifică dulapul, deoarece ploșnițele se pot atașa de haine.

Dacă nu ești sigur de semnele prezenței gândacilor de pat, apelează la un exterminator, care va ști ce să caute. Dacă găsești semne de infestare, începe să iei măsuri pentru a scăpa de ele și pentru a preveni revenirea lor.

Tratamente împotriva ploșnițelor

Totul începe cu curățarea locurilor în care ele trăiesc. Acest lucru ar trebui să includă următoarele: Curăță lenjeria de pat, perdelele și hainele în apă caldă și usucă-le la cea mai înaltă setare a uscătorului. 

Așează animalele de pluș, pantofii și alte articole care nu pot fi spălate în uscător și pune-le la viteză mare timp de 30 de minute.

Folosește o perie tare pentru a freca cusăturile saltelelor pentru a îndepărta gândacii de pat și ouăle lor înainte de a aspira.

Aspiră frecvent patul și zona din jur. După ce ai aspirat, pune imediat sacul aspiratorului într-o pungă de plastic și pune-l în coșul de gunoi de afară.

Învelește salteaua cu o husă cu fermoar, bine țesută, pentru a împiedica insectele de pat să intre sau să scape. Ploșnițele de pat pot trăi până la un an fără să se hrănească, așa că păstrează husa pe saltea cel puțin un an pentru a te asigura că toate insectele din saltea sunt moarte.

Repară crăpăturile din tencuială și lipește tapetul desprins pentru a scăpa de locurile în care se pot ascunde. Scapă de dezordinea din jurul patului.

Dacă salteaua este infestată, este posibil să vrei să scapi de ea și să îți iei una nouă, dar ai grijă să scapi restul locuinței de ploșnițe, altfel îți vor infesta noua saltea.

Exterminarea ploșnițelor

În timp ce curățarea zonelor infestate va fi utilă pentru a controla insectele, pentru a scăpa de ele este nevoie, de obicei, de tratamente chimice.  Deoarece tratarea patului și a dormitorului  cu insecticide poate fi dăunătoare, este important să folosești produse care pot fi utilizate în siguranță în dormitoare. Nu trata saltelele și lenjeria de pat decât dacă pe etichetă scrie în mod specific că le poți folosi pe lenjeria de pat. În general, cel mai sigur și mai eficient este să angajezi un profesionist cu experiență în controlul dăunătorilor pentru exterminarea ploșnițelor.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More