Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

Reguli de etichetă pentru o petrecere reușită de Revelion

0 1.339

Există, atât în obiceiuri cât şi în codurile de „etichetă”, nenumărate reguli cu privire la felul în care trebuie să ne prezentăm la un eveniment, de la ţinuta vestimentară până la felul în care ne comportăm la masă.

Multe din reguli sunt destul de greu de respectat, însă există câteva, de bază, ce se regăsesc în aproape toate situaţiile, indiferent că discutăm de o petrecere privată, un Revelion la un restaurant ori într-un alt cadru festiv.

Prima regulă este aceea prin care răspunsul acordat unei invitaţii este  obligatoriu. Un gest care pare neînsemnat, dar care este extrem de necesar pentru gazde.

Confirmarea se face imediat ce ați primit invitația, în termen de maximum două zile de la primirea invitaţiei. Răspunsul este obligatoriu, indiferent dacă este vorba de acceptarea sau refuzul, din diferite motive, de participare la eveniment.

Odată cu confirmarea prezenței, notificați gazda și despre cel/cea de care veți fi însoțiți. A nu răspunde este un gest complet nepoliticos, la fel ca aducerea la petrecere a unui musafir neinvitat și neanunțat.

Dacă există un cod vestimentar, respectați-l cu orice preț – bal mascat, eveniment cu cravată neagră, invitație casual. Dacă nu sunteți siguri, nu este greșit să întrebați gazda. De obicei petrecerea de Anul Nou este un moment la care ne place să avem o apariţie mai deosebită, să fim admiraţi, complimentaţi, un eveniment în care să strălucim.Punctualitatea este o altă regulă absolut obligatoriu de urmat. Un om care ignoră acest aspect lasă mereu o impresie proastă, indiferent de situaţie ori eveniment.

La petrecerile organizate în casa prietenilor se permit întârzieri care, totuşi, trebuie să se încadreze în “sfertul academic”. La o petrecere formală, un bal de binefacere, sau o cină  formală de Revelion, depășirea clasicelor 15 minute este considerată lipsă de respect.

De asemenea, trebuie evitată şi sosirea mai devreme de ora stabilită. În noaptea de Anul Nou este bine şi frumos să consumăm puţină șampanie, indiferent dacă în mod obişnuit consumăm sau nu alcool. Evident, consumul de vin spumant ori al altor băuturi alcoolice nu mai poate fi luat în calcul atunci când ştim că ne urcăm la volan după finalul petrecerii.

Dacă sunteți gazde, asigurați-vă că invitații se pot urca la volan în momentul plecării. Indiferent cât de iscusit este bucătarul, nu faceţi excese alimentare. Bunele maniere la masă sunt obligatorii. Păstrați conversația plăcută, vorbiți despre rezoluțiile pe care le aveți pentru noul an, evitând subiecte ca politica, religia, finanțele, bârfa sau evenimentele nefericite din anul ce a trecut. Nimeni nu-şi doreşte să asculte drame, poveşti despre divorţuri, boli ori neîmpliniri, indiferent cât de mult am simţi nevoia să le facem cunoscute; este cel mai nepotrivit moment, este lipsit de respect şi tact să obligăm pe cineva să asiste la astfel de discuţii în noaptea de Anul Nou.

În plus, este un lucru care dăunează şi celui care le iniţiază, aducând o stare total nepotrivită pentru intrarea în Noul An. Dacă organizați o petrecere acasă, într-un apartament de bloc, încercați pe cât posibil să nu îi deranjați pe vecini. O idee bună și extrem de politicoasă ar fi să îi invitați și pe ei, evident, dacă acest lucru vă face plăcere şi dacă relaţiile pe care le aveţi cu aceştia vă pot asigura o atmosferă plăcută atât dumneavoastră cât şi lor.

Nu este greşit să aduceţi cu voi, în calitate de invitaţi, un platou cu prăjituri, mici cadouri pentru gazde, o sticlă de băutură ori un platou cu aperitive mai deosebite, şi nici să vă ocupaţi dumneavoastră de anumite treburi, mai ales când gazda este depăşită de sarcini, cum ar fi barul sau atmosfera petrecerii. Felul în care ne distrăm de obicei trebuie să se armonizeze şi să se încadreze în specificul petrecerii, în eticheta impusă, în trendul general al petrecerii.

Există situaţii în care felul în care ne distrăm în mijlocul unui cerc restrâns de prieteni nu se potriveşte cu un loc în care regăsim şi personae pe care nu le cunoaştem.

Oriunde v-ați afla, gândiți-vă că toată lumea vrea să se distreze și nu este deloc politicos ca felul nostru de a ne distra să ofenseze alte persoane. Sărutul de sub vâsc, de la miezul nopții (deşi este o tradiţie împrumutată de la americani este una foarte frumoasă) trebuie să fie un gest delicat, elegant şi din care să nu facem un spectacol.

“Măsura” este cuvântul de ordine, începând de la felul în care ne îmbrăcăm, râdem, conversăm şi până la felul în care ne comportăm la masă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More