Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

Reguli noi din codul bunelor maniere de care să ții cont

0 1.082

Codul bunelor maniere în varianta clasică nu se va schimba niciodată, însă asta nu înseamnă că nu trebuie să ne adaptăm manierele la aceste vremuri.

Este ușor să fii politicos cu ceilalți, iar politețea reprezintă un semn de respect atât față de ceilalți, cât și față de tine însuți. Cu toate acestea, există câteva nuanțe pe care doar foarte puțini oameni le cunosc.

Codul bunelor maniere este ceva mai subtil decât ți-ai imaginat, așa că am adunat mai jos cele mai interesante reguli din codul bunelor maniere.

Bunele maniere joacă un rol esențial în viața socială, acestea păstrând o ordine și împărțind oamenii în mai multe clase.

Iată ce reguli de etichetă ar trebui să respecți pentru a nu fi catalogat drept nepoliticos:

1. Nu vizita niciodată pe cineva fără să-l anunți în prealabil

Ți-ar plăcea să dea buzna peste tine niște prieteni și să te surprindă îmbrăcat cu pijamalele pe care n-ai vrut să le arăți niciodată altora?

Indiferent cât de bine te înțelegi cu o anumită persoană, nu întotdeauna are chef de vizite și, cu atât mai puțin, de vizite-surpriză.

2. Nu usca niciodată o umbrelă deschisă, nici la birou și nici acasă la altcineva

Strânge umbrela și agaț-o de un suport pentru umbrele sau de un cârlig.

3. Nu așeza niciodată o geantă de mână în poală sau pe scaun

O geantă mică și elegantă poate să stea pe masă. O geantă de mână poate fi agățată pe spătarul scaunului, iar servieta trebuie să stea pe podele.

4. Sacoșele de plastic trebuie folosite doar atunci când mergi la cumpărături

5. Vestimentația pentru casă trebuie să constea în pantaloni și un pulover. Confortabile și ordonate

Pijamalele și cămășile de noapte sunt purtate în dormitor, de la baie către dormitor (seara) și de la dormitor către baie (dimineața);

6. Atunci când copilul tău se mută în camera lui, bate întotdeauna la ușă înainte de a intra acolo

Îl vei învăța, astfel, să procedeze la fel atunci când va intra în camera ta.

7. O femeie poate purta pălărie și mănuși în interior

8. Numărul total al accesoriilor pe care le porți nu ar trebui să depășească 13

O brățară poate fi purtată peste mănuși, dar nu și un inel. Cu cât te apropii mai mult de seară, cu atât bijuteriile pot fi mai scumpe. În trecut, diamantele erau dedicate doar femeilor măritate și erau purtate doar seara. În prezent, ele pot fi purtate și în timpul zilei.

9. Dacă o femeie invită un partener de afaceri într-un restaurant, ea plătește consumația

10. Persoana care urmează să iasă dintr-un lift este și cea care stă cel mai aproape de ușă

11. Cel mai prestigios loc într-un autovehicul este cel din spatele șoferului

Și este dedicat femeilor. Însă, indiferent unde stă femeia, bărbatul deschide portiera și o ajută să coboare din mașină. În lumea oamenilor de afaceri, bărbații încalcă deseori această regulă și spun că „în business nu există bărbați și femei”.

12. La cinema, la teatru sau la un concert, trebuie să te deplasezi către locul tău cu fața la cei care stau deja pe scaune

13. Subiecte pe care nu ar trebui să le abordezi în conversațiile de complezență: politică, religie, sănătate și bani

14. Familiaritatea între oameni care abia se cunosc unul pe altul este interzisă

15. Bârfa este interzisă

Totodată, este interzis să critici țara din care provii.

16. Este bine să faci un secret din aceste nouă aspecte ale vieții tale: vârstă, avere, certuri de familie, religie, probleme medicale, aventuri amoroase, cadouri, onoare și rușine.

Alte reguli noi:

Pune-ți telefonul pe silențios și ține-l în geantă sau în buzunar atunci când ai companie la masă. Este nepoliticos să lași interlocutorul să vorbească cu tine în timp ce tu te uiți la ecranul telefonului.

Dacă ai întârziat la un eveniment organizat, precum o conferință sau un curs, așează-te în cel mai accesibil loc pentru a îi deranja cât mai puțin pe ceilalți. În cazul în care nu ai ajuns la timp, nu e cazul să îți cauți un loc în primul rând.

În cazul în care constați că vei întârzia la o întâlnire mai mult de 15 minute, anunță cel puțin cu o oră înainte.

Nu fotografia persoanele din jurul tău pentru a publica apoi fotografiile pe rețelele de socializare, fără a le cere acordul înainte. Este un gest extrem de nepoliticos.

Atunci când cinezi la restaurant, nu îți pune geanta pe un scaun de lângă tine sau în poală. Geanta trebuie așezată pe podea, în dreapta ta.

Dacă nu vrei să o pui jos, o poți agăța de spătarul propriului scaun. Dacă ai un clutch de dimensiuni reduse, îl poți așeza pe masă.

Șervetul nu este un șervețel! Așadar, îl vei folosi numai pentru a-ți șterge colțurile gurii în timpul mesei, nu pentru alte activități cum ar fi suflatul nasului ori ștersul urmelor de machiaj de pe ten.

Atunci când cineva îți trimite un mesaj lung, nu îi răspunde printr-un singur cuvânt precum “Da” sau “Ok”. Fie sună interlocutorul și răspunde-i la mesaj, fie răspunde-i folosind măcar o propoziție.

Dacă îți confirmi participarea la un eveniment, nu ai voie să lipsești. Gazda evenimentului te-a luat în calcul la aranjarea mesei, precum și la preparatele servite.

Atunci când ești invitat la un eveniment, nu te prezenta niciodată cu mâna goală. Fie că alegi o sticla de vin, un tort sau un platou cu prăjituri, gestul tău va fi apreciat de gazdă.

Fă efortul de a nu vorbi la telefon în mijloacele de transport în comun pentru a nu-i deranja pe cei din jur cu discuția ta. Dacă este vorba despre o urgență, asigură-te totuși că nu vorbești tare.

Dacă asculți muzică la căști în public, asigură-te că ai introdus bine căștile în ureche pentru a nu obliga persoanele din jur să îți asculte muzica.

Atunci când mergi pe trotuar, într-un pasaj sau chiar într-un magazin, mergi pe partea dreaptă. Astfel, vei evita lovirea celor care vin din sens opus.

Când suni pe cineva în mod neașteptat, întreabă dacă interlocutorul poate vorbi. Programul încărcat pe care toți îl avem nu ne permite să vorbim minute în șir de fiecare dată când ne-am dori. Așadar, este o dovadă de bun simț verificarea disponibilității interlocutorului.

Nu îți expune problemele personale pe rețelele de socializare, în văzul tuturor, mai ales dacă te-ai împrietenit și cu colegii de serviciu.

Atunci când copilul tău este invitat să se joace în casa altcuiva, când te duci să îl iei acasă, nu uita să te oferi să ajuți la curățenie.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More