Secrete ale oamenilor care nu se îmbolnăvesc niciodată
Unele persoane nu se îmbolnăvesc, deși își petrec timpul lângă cineva care are gripă, o raceală, ori o viroză. Pare că boala nu se lipește de unii oameni și ajungi să te întrebi care este secretul lor.
Pentru a-ți întări imunitatea și a fi la adăpost de unele boli contagioase există câteva tehnici pe care să le pui în aplicare. Iată cinci dintre ele:
1. Suplimente cu vitamina C
Mai multe studii au arătat că vitamina C crește imunitatea. De aceea, asigură-te că nu ai carențe de vitamina C în organism. O poți lua în mod natural, din citrice, pătrujnel, ardei gras, spanac, roșii, căpșuni, zmeură, varză. De asemenea, poți lua și suplimente cu vitamina C de la farmacii.
2. Odihna, foarte importantă
Un alt secret al oamenilor cu imunitate crescută este odihna. Astfel, „pentru o sănătate de fier trebuie să dormi între opt și zece ore pe noapte”, potrivit medicilor.
Un somn odihnitor este cheia unui sistem imunitar puternic. Mai mult, studiile au arătat că persoanele care dorm între cinci și șapte ore pe noapte sunt cu 30% mai predispuse răcelilor, mai ales când stau în preajma persoanelor care suferă de o infecție respiratorie.
Cei care dorm mai mult de șapte ore își reduc riscul de a contracta o boală cu până la 17%. De asemenea, de fiecare dată când simți că te paște o răceală, ai grijă să dormi suficient și să consumi fructe și legume proaspete, pline de vitamine și minerale.
3. Elimină stresul din viața ta
Stresul este unul dintre cei mai mari dușmani ai sistemului nostru imunitar și este imposibil de evitat. Însă, dacă găsești modalități prin care să îl elimini ușor din viața ta, totul devine mai simplu. Astfel, poți alege sa practici yoga și meditația.
De asemenea, un hobby te poate ajuta să treci mai ușor peste situațiile stresante din viața ta. Și gândirea pozitivă este de ajutor.
„Când oamenii din jurul meu se plâng că se îmbolnăvesc în anumite perioade ale anului eu le spun că rar mă îmbolnăvesc sau aproape deloc. Este puterea gândului”, spune Elisha Lowe, asistentă medicală în SUA.
4. Măsurile de igienă, foarte importante
Ca să stai departe de bacterii și de virusuri, sunt foarte importante măsurile de igienă. Astfel, spală-te pe mâini de fiecare dată după ce folosești toaleta sau după ce ai mers cu mijloacele de transport în comun.
Dacă nu este posibil să te speli pe mâini de fiecare dată, sunt de ajutor și gelurile de mâini antibacteriene sau șervețelele umede. Ai grijă să îți cureți mâinile și după ce ai mers cu liftul, căci studiile au arătat ca pe butonul de la lift se găsesc mai multe bacterii decât la toaletă.
De asemenea, îți poți ține respirația timp de 15 secunde dacă stai în preajma unei persoane cu o viroză respiratorie când strănută.
5. Fă sport
Sportul aduce multe beneficii organismului, printre care se număra și creșterea rezistenței și întărirea imunității. Mergi la sală de două-trei ori pe săptămână, dacă nu vrei să te îmbolnăvești, când toți cei de la serviciu sunt bolnavi.
Exercițiile regulate întăresc sistemul imunitar și scad riscul de a te îmbolnăvi de o infecție respiratorie, arată un studiu publicat în Jurnalul American de Sănătate și Medicină Sportivă.