Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

Soluţii practice pentru încălzirea unei locuințe mici

0 1.282

Doar pentru că locuința ta nu este una de mari dimensiuni, nu înseamnă că aceasta este ușor de încălzit. Atunci când locuiești într-o garsonieră, reducerea facturilor este o prioritate, așa că mulți se bazează pe regiile de furnizare a agentului termic.

Problemele cu care s-au confruntat însă, în ultimii ani, acești furnizori i-au afectat din plin pe consumatori, care s-au trezit iarna în apartamente reci, fără să aibă nici apă caldă. De aceea, mulți proprietari au început să ia măsuri, astfel încât să se asigure că nu vor mai fi prinși nepregătiți de o nouă avarie. 

Atunci când vorbim despre încălzirea unei garsoniere, cel mai important factor de luat în calcul este eficiența termică raportată la prețul pe care îl plătim lunar. Altfel spus, vrem să ne simțim suficient de confortabil în propria locuință fără să scoatem foarte mulți bani din buzunar pentru acest confort termic. Iată care sunt cele mai practice soluții pentru încălzirea unei garsoniere:

Centralele termice îţi oferă independenţă

Cei care au posibilitatea de a-și instala o centrală termică sunt cei mai câștigați, întrucât aceasta îți asigură independența față de furnizori, precum și faptul că vei plăti întotdeauna doar atât cât consumi. Centrala îți permite maximum de flexibilitate: tu controlezi temperatura din locuință și decizi dacă vrei să fie mai cald sau dacă te simți confortabil la o temperatură mai scăzută. În plus, nu vei mai avea niciodată probleme cu lipsa apei calde. Pentru garsoniere, cele mai potrivite sunt centralele murale, care te ajută să controlezi chiar și cele mai mici detalii. Spre exemplu, o centrală modernă dispune de un protocol care transmite în timp real informații de la centrală spre termostatul inteligent și spre un senzor de exterior, astfel încât temperatura să fie optimizată, iar funcționarea centralei să fie eficientizată pentru maximum de randament. 

Radiatoarele și caloriferele: costisitoare, dar rapide

Radiatoarele și caloriferele sunt ideale pentru a încălzi spațiile de mici dimensiuni, însă căldura furnizată de acestea dispare gradual, odată ce aparatul este oprit. Multe dintre radiatoarele moderne sunt dotate cu senzori și au un mod silențios de funcționare, astfel încât să le poți lăsa pornite și pe timpul nopții, fără a-ți deranja somnul.

În schimb, utilizarea zilnică a unui radiator sau a unui calorifer se va vedea din plin pe factura la energia electrică. Dacă vrei să optezi pentru o astfel de soluție de încălzire, este bine să pui în balanță puterea radiatorului, consumul și timpul pe care îl estimezi pentru funcționare, astfel încât să nu ai surprize neplăcute la sosirea facturii la energie. 

De asemenea, dacă obișnuiești să folosești un radiator, vei observa că aerul din locuință devine mult mai uscat și iritant pentru gât și piele. Specialiștii recomandă utilizarea în paralel a unui umidificator care să reechilibreze umiditatea din casă. 

Boiler electric sau instant pentru încălzirea apei?

Deși centrala termică este cea mai eficientă soluție pentru a te asigura că ai mereu apă caldă la temperatura potrivită, dacă nu ai posibilitatea de a-ți instala una, celelalte soluții sunt reprezentate de boilere. Există două tipuri de boiler: cel electric și cel instant. Boilerul electric încălzește apa încet, dar avantajul este că vei avea apoi un flux constant de apă caldă, la temperatură optimă. Principalul dezavantaj al boilerului electric este că durează chiar și două ore până când apa se încălzește suficient.

Pe de altă parte, boilerul instant îți asigură apă caldă imediat, dar temperatura acesteia poate varia în funcție de cât de eficient este încălzită. Dacă nu te deranjează diferențele bruște de temperatură a apei atunci când îți faci duș, această soluție poate fi practică pentru garsoniera ta. 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More