Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

Top zece beneficii ale piperului pentru sănătatea ta

0 973

Piperul (negru sau alb) nu numai că e una dintre cele mai populare mirodenii de pe planetă, dar studiile arată că are și o mulțime de beneficii pentru sănătate.

De exemplu, piperul este excelent pentru digestie și nu dă dureri de stomac, așa cum se credea până de curând. În multe părți ale lumii proprietățile sale antibacteriene sunt puse la treabă pentru a conserva alimente perisabile! Mai mult, piperul este o sursă bună de fier, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina K si fibre.

Experții de la organicfacts.net ne oferă o listă cu câteva dintre numeroasele calități benefice pe care le are mirodenia noastră de zi cu zi.

 • E bun pentru stomac

Piperul crește nivelul secreției de acid din stomac. El ajută astfel digestia și combate diareea, constipația, balonarea și crampele provocate de fermentarea alimentelor nedigerate complet.

 • Ajută la slăbit

Cojițele în care sunt învelite boabele de piper (și care sunt măcinate odată cu ele) ajută la dizolvarea celulelor grase și accelerează arderile metabolice, așadar, mâncărurile piperate sunt o cale bună de a scădea în greutate.

 • E benefic pentru piele

Cercetătorii londonezi au descoperit că piperul poate ajuta la vindecarea bolii de piele numite vitiligo, o maladie care depigmentează porțiuni din piele, făcându-le albe-rozalii. Studiile arată ca piperina, substanța care dă gustul iute piperului, poate stimula pielea să producă pigment. Aplicarea piperinei pe zonele afectate, combinată cu terapia cu ultraviolete, a dat rezultate mult mai bune decât orice alt tratament pentru vitiligo. În plus, piperina protejează pielea de efectele nocive ale expunerii în exces la radiațiile ultraviolete.

 • Combate răceala și tusea

În medicina naturistă Ayurveda piperul e adăugat în tonicurile folosite pentru vindecarea răcelilor și tusei, deoarece desfundă nasul și sinusurile.

 • E antibacterian

Proprietățile antibacteriene ale piperului negru ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și stopează proliferarea bacteriilor din tractul digestiv.

 • E un bun antioxidant

Piperul (ca orice alt antioxidant) poate opri sau repara distrugerile cauzate în organism de radicalii liberi și astfel poate preveni cancerul, bolile cardiovasculare și afecțiuni ale ficatului.

 • Conform medicinei ayurvedice, piperul negru poate ajuta organismul să se apere eficient de otită și cangrenă, e de mare ajutor în cazuri de hernie, răgușeală și pentru a trata înțepăturile de insecte. În plus, se spune că alină durerile reumatice.
 • Ajută la tratarea astmului și a tusei convulsive.
 • Poate reduce durerile de dinți și ajută la întreținerea sănătății danturii.
 • Detoxifiant
  Piperul te face să transpiri și are și efect diuretic, ajutând astfel organismul să elimine toxinele.

Așadar, adăugând un praf de piper negru (sau alb – mai puțin iute și mai aromat) în orice mâncare, nu numai că îi dai un gust mai savuros, dar ai parte și de o doza dintr-un medicament natural cu nenumărate proprietăți benefice.

În orice caz, piperul trebuie folosit cu moderație, nu în cantități mari. Persoanele care au suferit intervenții chirurgicale abdominale nu trebuie să folosească piperul, deoarece irită intestinele. Piperul nu e recomandat nici persoanelor care au ulcer.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More