Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

Tot ce trebuie să știi despre aromaterapie și minunatele uleiuri esențiale

0 434

Uleiurile esențiale sunt secretate și depozitate în organele și celulele speciale ale plantelor aromatice precum frunzele, florile, rădăcinile, scoarța, rășina, lemnul sau rizomii (tuberculii). Sunt substanțe complexe cu proprietăți volatile atunci când sunt lăsate deschise.

Când vorbim de uleiuri esentiale, acestea se regăsesc în general sub formă de terpenă sau fenilpropanoid și se găsesc în plante în proporție de 0,5 până la 4%.

Care sunt metodele de aplicare ale uleiurilor esențiale?

Aplicare topică (pe piele)

Pielea noastră este cel mai mare organ, cu structura să multistratificată. Ne protejează organismul de factorii externi chimici și fizici. Uleiurile esențiale sunt absorbite rapid din piele datorită structurii lor. Aici, selecția de uleiuri esențiale și baza de utilizat variază în funcție de nevoile și așteptările persoanei.

Poate fi aplicat pe piele cu creme, loțiuni sau unguente, comprese și băi. De asemenea, pot fi aplicate prin anumite tehnici de masaj. În aplicațiile făcute cu frecare sau masaj pe piele se folosește nu doar absorbția uleiurilor, ci și mecanismul mirosului. Această metodă este preferată mai ales în afecțiunile minore locale, în relaxare și aplicații cosmetice.

Administrare prin inhalare

Parfumurile au fost unul dintre cei mai importanți mediatori folosiți pentru a stabili și întări conexiunea spirituală de-a lungul veacurilor. Când vine vorba de aromaterapie, primul lucru care ne vine în minte este să simțim un miros plăcut. Aromaterapia nu este doar despre parfum, ci folosește foarte mult efectul mirosului. Inhalarea este metodă prin care uleiurile esențiale sunt absorbite cel mai rapid în organism. Când simțim mirosul de uleiuri esențiale, componentele parfumului călătoresc foarte repede atât în plămâni, cât și în creier.

Metodă prin inhalare este cea mai eficientă metodă în gripă și sinuzită. Adulmecare direct din sticlă sau picurare pe un șervețel sunt alte metode care pot fi folosite. Prin inhalare, se poate obține o respirație mai confortabilă și somnul poate fi reglat. Potrivit cercetărilor, există două părți ale creierului care primesc informații despre miros: cortexul cerebral și sistemul limbic. Aceste părți controlează comportamentele noastre instinctive cunoscute sub numele de emoții sau impulsuri, împreună cu procesele noastre de conștiință, raționament, validare și memorie. Mirosurile joacă un rol important în memoria emoțională și în învățare.

Administrare orală

Utilizarea orală a uleiurilor esențiale datează dinainte de descoperirea medicamentelor moderne. Scorțișoară, cuișoarele, mentă, lemnul de santal, eucaliptul sunt  printre cele utilizate frecvent. Aplicațiile orale sunt utilizate eficient în unele infecții și tulburări digestive. Studiile au menționat beneficiile uleiurilor în tulburările de somn și anxietate. Unele uleiuri esențiale se pot aplică în ceaiuri medicinale (decoct, infuzie, macerat) sau într-un solvent adecvat (cum ar fi mierea).

Cum este împărțită aromaterapia?

Aromaterapia este împărțită în trei:

Aromaterapie estetică (pentru înfrumusețare și îngrijire) și aici amintim parfumurile produse cu arome naturale, produse pentru piele și corp, produse de îngrijire personală și parfumuri ambientale.

Aromaterapie clinică vizează în mod specific un simptom clinic. Este utilizată datorită efectelor sale antispastice, antivirale, antifungice, antibacteriene și sedative în tratamentul unor afecțiuni precum probleme gastrointestinale, astm, dureri de cap, febră mare, infecții ale tractului respirator inferior și superior, insomnie, oboseală, boli dermatologice, obstetrică și ginecologie. .

Aromaterapie holistică ce consideră și evaluează persoană în ansamblu cu aspectele sale fizice, mentale și spirituale.

Cum alegem uleiul esențial?

Calitatea uleiului esențial folosit este primul criteriu pe care trebuie să îl luăm în seamă. Puritatea, naturalețea, prelucrarea și puritatea uleiurilor esențiale utilizate în scopuri cosmetice sau terapeutice sunt printre cele mai importante lucruri de luat în seama pentru utilizarea în siguranță. Când cumpărați orice ulei esențial, trebuie să vă asigurați că uleiul este depozitat într-o sticlă închisă la culoare. Este un detaliu foarte important ca pe sticlă să existe denumirea în limba română sau engleză, precum și denumirea din nomenclatura latină a plantei. În acest fel, putem ști că uleiul nu este doar ulei de mentă, ci din ce ulei de mentă este făcut. De exemplu, putem deosebi uleiul de mentă (Mentha spicata), care este potrivit pentru copii, de uleiul de mentă (Mentha piperita), care nu este potrivit.

Componentele chimice active ale uleiului folosit sunt iarăși importante. Puterile și efectele terapeutice ale uleiurilor esențiale variază în funcție de ingredientele din ele. Unele uleiuri esențiale au componente care pot irita pielea și este întotdeauna cea mai bună decizie să nu aplicați aceste tipuri de uleiuri esențiale pe piele nediluate. De exemplu, uleiul esențial de Citronella conține cantități mari de citronela din grupa Aldehide, iar uleiurile esențiale din acest grup pot irita pielea atunci când sunt aplicate nediluate. În timp ce diluarea și utilizarea corectă a acestuia va fi vindecătoare, același ulei esențial poate deveni dăunător prin aplicarea lui greșită.

Un alt grup de uleiuri esențiale, care sunt incomod de utilizat fără diluare, sunt fenolii. Uleiul esențial de cuișoare conține o cantitate mare de eugenol și este un exemplu din acest grup de uleiuri. Uleiurile esențiale, care sunt bogate în aceste componente, trebuie întotdeauna diluate înainte de a le aplică pe piele. Este mai bine să diluați aceste uleiuri esențiale la o concentrație mai mică decât alte uleiuri esențiale. O altă opțiune este folosirea acestui tip de ulei în combinație cu alte uleiuri, precum Lavandă, despre care se știe că regenerează pielea.

Folosiți, cu incredere, uleiurile esentiale, deoarece sunt adevărate minuni!

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More