Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

Vinul roșu: 12 proprietăți benefice pentru trup și minte

0 358

Vinul roșu, un nectar cu o mie de proprietăți benefice, pentru trup și minte. În cantități moderate, este una dintre băuturile, deși alcoolică, dar naturală, care ne ajută să ne protejăm organismul și ne permite să trăim mai sănătos și mai mult timp.

Vinul roșu este produs prin fermentarea strugurilor întregi de culoare închisă. Unele dintre cele mai comune variante de vin roșu sunt Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon. Cantitatea de alcool din acesta variază, de obicei, între 12% și 15%.

Vinul roșu este bogat în antioxidanți puternici și în compuși vegetali precum resveratrolul, epicatechina și catechina. Atunci când bei acest vin în cantități permise, ai parte de diverse beneficii pentru sănătate. Acești antioxidanți reduc daunele oxidative din organism. Consumul de vin roșu ajută la prevenirea bolilor de inimă și a cancerului.

Care este limita „sigură”?

Cantitatea permisă de vin roșu este de 1 pahar pe zi pentru femei și 2 pahare pe zi pentru bărbați.

Beneficiile pentru sănătate

Există dovezi științifice că vinul roșu oferă beneficii imense pentru sănătatea unei persoane. Acest lucru se datorează puternicului compus vegetal „Resveratrol”, care este prezent în el. Acest compus luptă împotriva ciupercilor și bacteriilor și protejează împotriva radiațiilor ultraviolete dăunătoare ale soarelui. În afară de acestea, există nenumărate beneficii pentru sănătate ale consumului de resveratrol.

1. Vinul roșu stimulează sănătatea inimii

Resveratrolul poate îmbunătăți sănătatea inimii în mai multe moduri. Acesta afectează pozitiv microbiomul intestinal și reduce șansele de boli de inimă.

2. Crește acizii grași Omega-3

Vinul roșu conține mai puțin alcool și este bogat în acizi grași omega-3. Acești acizi reduc șansele de boli de inimă. Consumul regulat și moderat de vin roșu – de exemplu Fetească Neagră – duce la creșterea nivelului de acizi grași necesari pentru o viață sănătoasă.

3. Reduce șansele de apariție a diabetului de tip 2

Vinul roșu ajută la reducerea riscului cardiometabolic. Etanolul prezent în acest vin joacă un rol esențial în metabolizarea glucozei.

4. Gestionează sănătatea vaselor de sânge și tensiunea arterială

Vinul roșu conține procianidine care se găsesc în acest nectar roșu. Astfel, ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge. Mulți oameni cred că această băutură relaxează și scade nivelul tensiunii arteriale.

5. Protejează creierul împotriva accidentului vascular cerebral

Resveratrolul ajută la protejarea eficientă a creierului împotriva accidentului vascular cerebral. Aceasta duce la o creștere a cantității de enzimă hemo-oxigenază din organism. Această enzimă protejează sistemul nervos central împotriva accidentului vascular cerebral.

6. Previne orbirea degenerativă

Degenerescența maculară legată de vârstă și retinopatia diabetică sunt principalele motive care stau la baza orbirii la persoanele de peste 50 de ani. Resveratrolul previne pierderea vederii prin creșterea numărului de vase de sânge în zona ochilor. Un pahar sau două de Fetească Neagră, așadar, vă poate proteja vederea.

7. Previne cancerul de colon

O doză mare de resveratrol poate înjumătăți dimensiunea tumorilor intestinale și chiar reduce dimensiunea tumorilor cu 25%. Cu toate acestea, alcoolul este o cauză majoră a cancerului. Prin urmare, orice beneficiu pe care îl obțineți de la resveratrol va fi mai mare decât impactul negativ al alcoolului din prea mult vin roșu.

8. Protejează de cancerul de sân

Consumul regulat al majorității băuturilor alcoolice crește șansele unei persoane de a suferi de cancer de sân. Vinul roșu, în comparație cu alte băuturi alcoolice, are multe caracteristici care îl fac să fie cea mai bună alegere, chiar dacă este una alcoolică. Acest lucru se datorează substanțelor chimice prezente în pielițe și semințe.

În plus, s-a demonstrat că inhibitorii de aromatază prezenți în vinul roșu precum Feteasca Neagră reduc nivelul de estrogen și cresc nivelul de testosteron la femeile adulte. Prin urmare, ca parte a prevenirii cancerului de sân, este deosebit de bine ca femeile să bea un pahar bun de vin roșu la masă.

9. Îmbunătățește funcția pulmonară și protejează de cancerul pulmonar

Vinul roșu în doze mici îmbunătățește funcția pulmonară a organismului. Menținând plămânii în cea mai bună stare a lor, previne proliferarea cancerului pulmonar prin inhibarea răspândirii celulelor canceroase.

10. Te face imun la cancerul de prostată

În cazul unui nivel moderat de vin roșu, s-a observat o reducere a riscului de cancer de prostată. Aceste beneficii pot fi observate atunci când se consumă între 4 și 7 pahare de vin roșu pe săptămână.

11. Previne demența

Consumul moderat de vin roșu reduce șansele de apariție a demenței. Potrivit unui studiu realizat în 19 țări, s-a constatat că vinul roșu precum Feteasca Neagră reduce substanțial șansele de demență în rândul persoanelor care consumă vin roșu în mod regulat și moderat. Elementul cheie „resveratrol” din vinul roșu reduce aderența trombocitelor din sânge. Atunci când consumați vin roșu, vasele de sânge se dilată și îl fac flexibil. Vinul roșu favorizează un flux constant și regulat de sânge către creier.

12. Ameliorează arsurile solare

Razele ultraviolete dăunătoare ale soarelui provoacă leziuni ale pielii. Vinul roșu este produs cu ajutorul cojii strugurilor roșii, care conține antioxidanți imenși. Acesta protejează pielea de toate tipurile de efecte nocive ale razelor UV de la soare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More