Zece locuri din România pe care nu trebuie să le ratezi
România este o țară de basm, ea ascunde spații naturale ce îți taie respirația și locuri prin care au pășit unele dintre cele mai puternice personalități ale Europei istorice.
România este una dintre cele mai frumoase țări europene, o țară cu o istorie vastă și foarte colorată. Ea ascunde locuri de un farmec aparte, fie ele simple sate din creier de munte, orașe medievale ori drumuri ce șerpuiesc leneș din câmpie până la mare. Mai jos vă oferim o listă de zece locuri românești care merită vizitate măcar o dată în viață.
Cimitirul Vesel, Săpânța, județul Maramureș
Probabil singurul cimitir din lume care te va face să râzi în fața morții. Sfidează prin dibacele epitafe tragedia vieții și prezintă în versuri cusururile și viciile celor adormiți pe veci sub crucile vesel colorate.
Viscri, județul Brașov
Satul săsesc pus pe harta lumii de imaginea Prințului Charles trebuie vizitat nu o dată în viață. Locul a rămas împietrit în medieval căci fiecare locuitor are în minte și suflet conservarea identității satului, lucru ce a dat ca și efect o călătorie reală în trecut. Farmecul rural merge mână în mână cu o liniște spirituală tipică spațiului românesc.
Salina Turda, județul Cluj
O fostă mină de sare, exploatată încă din timpul romanilor a devenit în câțiva ani una dintre cele mai vizitate obiecte turistice din România. O incursiune în subteran, puțin friguroasă și cu multe scări de străbătut, o cufundare într-o bază de agrement ruptă parcă din „O călătorie spre centrul pământului” a lui Jules Verne. Bonus, Salina Turda se afla pe lista regizorului Christopher Nolan, cel care avea în gând să filmeze una dintre scenele din „The Dark Knight Rising” în incinta fostei mine.
Delta Dunării
Spațiu emblematic pentru România, dar și pentru întreaga Europă. Gurile Dunării nu au nevoie de mare prezentare fiind deja un adevărat simbol prin supranumit Raiul păsărilor şi a peştilor. Nu o să deranjăm liniștea apelor eterne prin prea multe cuvinte, dar Delta Dunării cheamă anual mii de vizitatori.
Memorialul Durerii, Sighetu Marmației, județul Maramureș
Ne întoarcem în eternul spațiu al ruralului românesc, vechiul Maramureș, dar de data asta nu pentru a surprinde sufletul pur al țăranului român ci pentru a asculta durerea și suferința victimelor comunismului. Acolo unde lumea știe că se agață harta în cui Memorialul Durerii ține vie amintirea atâtor deținuți politici ce și-au sfârșit viața prin cruzimea torționarilor comuniști. Un veritabil punct istoric pus pe aceeași treaptă cu Memorialul Holocaustului de la Auschwitz.
Transfăgărășanul
Lăudat de cei de la „Top Gear” șoseaua montană ce leagă Ardealul de Muntenia te lasă cu gura căscată prin curbele impresionante în ac de păr și prin peisajele naturale uimitoare. De asemenea, Bâlea Lac și Cetatea Poienari sunt inevitabil imprimate pe retina călătorului ce traversează Transfăgărășanul.
Sighișoara, județul Mureș
Vechea cetate săsească, construită peste un fost castru roman, este cunoscută pentru imaginea lui Vlad Țepeș sau Vlad Dracul, domnitorul Valah care a semănat groaza în toți dușmanii săi prin bine cunoscuta sa metodă de execuție, trasul în țeapă. Ca și în cazul satului Viscri, călătorul este inconștient purtat în Evul Mediu, într-un spațiu citadin cu multe secrete și pericole.
Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș, județul Harghita
O curiozitate pentru partea Europei Centrale, lacul Sfânta Ana este un lac aflat la aproape 1000 de metri altitudine, iar pentru a ajunge acolo turistul musai să facă și călătorie prin Ținutul Secuiesc. În apropiere stă și rezervație floristică Tinovul Mohoș sau Lacul cu mușchi, unde pământul e acoperit cu mușchi și poate fi călcat doar în timpul verii, când e uscat. În restul timpului se îmbibă cu apă, sau chiar revine la stadiul de odinioară, de lac.
Castelul Peleș și castelul Pelișor, Sinaia, județul Prahova
Două embleme ale familiei regale românești, cele două castele ascund comori ale vieții sociale și private aparținând familiei Hohenzollern-Sigmaringen, familia ce a pus piatra de temelie a României Mari. Sunt printre cele mai frumoase castele din România, iar pentru călătorul român ele simbolizează adevărate monumente de identitate națională.
Castelul Corvinilor, Hunedoara
Ultimul obiectiv, dar nu cel din urmă, Castelul Corvinilor este legat de portretele lui Iancu de Hunedoara și Matei Corvin. Personaje ale istoriei europene, imaginile lor învie o dată cu primii pași în incinta castelului. Călătorul va intra din nou în Evul Mediu transilvănean și ca experimenta pe viu viața la castel. Castelul Corvinilor schimbă atitudini și umple de istorie orice suflet.