Zece strategii de gestionare a stresului… pentru parinti
E greu sa fii o mama buna sau un tata bun, atunci cand esti stresat, indiferent de cat de pozitive sunt intentiile tale.
Intr-adevar, viata de azi, prezentul pe care-l traim acum este plin de tot felul de situatii stresante. Dar la fel de adevarat este ca ceea ce tie ti se pare stresant, pentru altcineva nu este chiar asa. Si viceversa.
Si de fapt, tot ceea ce conteaza nu este stresul la care suntem supusi sau cu care ne confruntam, ci reactia noastra in fata evenimentului respectiv.
Da, este responsabilitatea ta sa-ti gestionezi situatiile stresante. Doar iti doresti ca micutul tau sa se bucure de ceea ce ai tu mai frumos de oferit, nu-i asa?
De aceea, te vor ajuta cele 10 strategii de gestionare a stresului pentru parinti :
- Fii atent la felul in care respiri. In fiecare zi, ori de cate ori iti aduci aminte, incearca sa respiri de cateva ori calm si profund. Poate suna ciudat la inceput, dar simplul fapt ca respiri calm si profund in anumite momente ale zilei… iti poate salva ziua! Ai intarziat la o intalnire? Respira. Copilul a aruncat o jucarie in toaleta? Respira. Oxigenul te va ajuta sa reduci semnificativ din hormonii de stres care circula prin corpul tau, scrie ahaparenting.com.
- Prea multe organizari si programari. O buna parte din stres vine de la “sa fac si aceea si cealalta”. Copiii isi doresc sa aiba mai multa conexiune cu tine, orice ai avea “de bifat” in aceasta zi (sau in oricare) prioritizeaza timpul petrecut cu ei. Ei nu au nevoie de o mama excesiv de obosita. Vor fi mult mai fericiti si cu o cina compusa din ochiuri prajite si o salata, atata timp cat vei iesi cu ei afara la locul de joaca.
- Somnul. Este esential. Retine: Un parinte odihnit este egal cu un copil fericit.
- Miscare. Nu ma refer la a-ti face un abonament la sala de langa bloc… desi n-ar fi o idee chiar rea. Dar cel putin exercitiile fizice facute in casa, plimbarile dese pe afara, prin parc, la aer liber. Sau danseaza mai des cu copiii prin casa. Veti avea toti de castigat din aceasta activitate!
- Da, copiii fac „prostioare”! Impune-ti sa fii mai relaxat in legatura cu nazbatiile copilaresti de-ale copilului tau. Aminteste-ti ca si tu ai fost copil. Da, a desenat peretii in acele doua minute cat ai facut dus, dar macar e in siguranta. Nu i s-a intamplat nimic micutului artist.
- Evita sa controlezi orice miscare a copilului! Lasa-l sa fie, sa gandeasca, sa actioneze ca un copil.
- Of, acest perfectionism. Renunta la a face totul perfect si de a-ti dori ca toti sa faca totul perfect. Esti mai mult decat suficient, exact asa cum esti tu. Viata este… dezordonata si plina de haos. Nu amana fericirea si iubirea.
- Fii recunoscator. Aminteste-ti si spune-ti mereu lucrurile pentru care esti recunoscator si dezvolta-ti optimismul. Atunci cand te gandesti pentru ce esti recunoscator, lasa-i si pe copii sa te asculte. Vor invata prin puterea exemplului, ca pot si ei sa foloseasca aceasta strategie pentru a-si gestiona situatiile lor de stres.
- Cauta suportul/ajutorul cuiva drag. Sau a unui specialist. Sa fii parinte nu este chiar atat de usor precum pare. Vorbeste cu partenerul, cere parerea unui parinte, ajutorul unui prieten, care este parinte la randul sau ori suportul unui specialist, atunci cand simti ca responsabilitatile de parinte te coplesesc.
- Reconecteaza-te cu sinele tau. Cauta linistea si echilibrul de care ai nevoie… in sufletul tau. Un loc linistit, un colt din casa, o banca dintr-un parc.