Zece tehnologii revoluționare desprinse parcă din SF
Deși par desprinse din filmele science-fiction sau din romanele lui Isaac Asimov, există tehnologii care vor da peste cap lumea așa cum o știm noi. Cei de la Technology Review au pus laolaltă mai multe astfel de revelații tehnologice și au creat un top care prezintă lucruri pe cât de reale, pe atât de uimitoare. De aceeași părere sunt și cei de la Știință și Tehnică.
Embrioni artificiali
Cercetătorii de la Cambridge au utilizat celule stem prelevate de la un embrion de șoarece, le-au strâns într-un „eșafodaj” tridimensional, iar acestea, spre marea surpriză a cercetătorilor, au început să „comunice” între ele și să să dea naștere unui nou embrion de șoarece. Acest lucru duce la o schimbare majoră în genetică și anume observarea modului în care celulele stem capătă roluri specializate. În cazul embrionilor „sintetici” umani, acest lucru va permite analizarea atât a dezvoltării organelor, dar și a diverselor afecțiuni.
Inteligența Artificială urcată în Cloud
Marii dezvoltatori de AI sau Artificial Inteligence au creat platforme open-source în cloud, de programe machine-learning, la care pot avea acces mult mai multe firme interesate. Acest lucru poate duce la un boom economic căci programele de inteligență artificială ajută eficientizarea afacerilor, cât și inaugurarea unor noi direcții, greu de exploatat cu tehnologiile actuale.
Un Smart City ce depășește definiția
Proiectul Quayside va fi un cartier complet nou din Toronto, conceput încă de la început pe baza informațiilor provenite de la o rețea extrem de complexă de senzori. Circulația se va baza doar pe vehicule autonome, în sistem car-sharing. În subteran vor „lucra” o serie de roboți, de la cei care deservesc utilitățile publice până la cei care se vor ocupa de livrări. Clădirile vor respecta cele mai noi standarde ecologice, iar proiectanții le vor permite altor companii să-și implementeze propriile softuri – adică vorbim de un oraș ce va fi „populat” de diverse „aplicații”.
Printul 3D cu metale
Au apărut deja primele prototipuri de imprimante mari, care reduc timpul de realizare a componentelor (de data aceasta din metal, nu plastic) de 100 de ori față de tehnologiile convenționale. Din punct de vedere tehnologic, se pot realiza piese și componente metalice mult mai complexe, dar și mai rezistente decât prin tehnologiile actuale.
Inteligența Artificială intercomunicativă
Prin acest concept se înțelege că două rețele neurale (softuri de inteligență articifială) sunt puse oare cumva să interacționeze. Rezultatul este dezvoltarea pe cont propriu a unui astfel de soft care învață și își dezvoltă propria imaginație. în ideea de a pune Inteligența Artificială să-și dezvolte… imaginația. Teoretic, unul dintre softuri are rol de generator (de imagini, de exemplu), care, pe baza unui set de informații de intrare, dezvoltă variații ale informațiilor (de exemplu, pe baza unui set de imagini cu pietoni, acest program „inventează” un pieton cu trei mâini…). Al doilea program are rol de discriminator și verifică dacă noua informație a generatorului este reală sau falsă (de exemplu, compară pietonul cu trei mâini cu baza de date învățată și realizează că acest lucru e imposibil).
Căștile cu traducere în timp real
Aici intră în joc gigantul Google care oferă pentru smartphone-ul Pixel o pereche de căști numite Pixel Buds. Acestea funcționează ca un fel de translator aproape-în-timp-real. Ele rulează cu ajutorul aplicației Google Translate, care traduce cuvintele și le transmite prin difuzorul smartphone-ului. Căștile, pot fi folosite într-o conversație reală deoarece telefonul va traduce și va transmite prin căști mesajul.
Securitate online dusă aproape la perfect
Aici este vorba despre un protocol criptografic care permite utilizatorului să demonstreze că are peste 18 ani fără a divulga data de naștere, sau să demonstrezi că ai suficienți bani în contul din bancă fără a da și detaliile sensibile despre acel cont. Deocamdată, metoda funcționează greoi și nu este 100% sigură împotriva atacurilor hackerilor.
Centrală „zero carbon” cu gaze naturale
O companie americană a demarat testarea unui proiect pilot: o centrală pentru producerea electricității prin arderea gazelor naturale, dar cu o tehnologie nouă de captare a emisiilor de dioxid de carbon. În principiu, CO2-ul rezultat din arderea gazelor naturale este captat și supus unor procese de înaltă presiune și încălzire, astfel încât dioxidul de carbon este transformat într-un fluid. O parte din acesta este utilizat pentru funcționarea turbinei generatoare de electricitate, iar restul poate fi utilizat în industria cimentului sau a materialelor plastice.
Calculatoare cuantice și crearea de noi materiale
Proteine pentru medicamente mai eficiente, materiale pentru baterii mai performante ori care ar putea permite transformarea energiei solare direct în fluide, toate sunt posibile prin calculatoarele cuantice, care, în loc de limbajul binar, cu 1 și 0, utilizează unități denumite „qubit”, ce au proprietatea de a putea fi, în același timp, și 0, și 1). IBM a reușit deja să creeze o moleculă din trei atomi, folosind un calculator cuantic cu șapte qubiți.
Predicții genetice
Chiar dacă de domeniul SF, se pare că au apărut noi teste DNA care ajută la obținerea unor probabilități mai exacte privind disponibilitatea unei persoane de a dezvolta diverse tipuri de cancer ori de a avea anumite comportamente sau chiar un anumit grad de inteligență. Medicina personală sau personalizată va fi un domeniu ce va intra de aici pe un făgaș drept și rapid.