Zece trucuri din restaurante de care să ții cont când gătești acasă
Bucătarii marilor restaurante au mai mulți ași sub mânecă atunci când vine vorba despre organizare și eficiență. Știu cum să curețe 100 de cartofi în timp ce fierb pastele al dente, ce ustensile sunt cele mai ușor de folosit când comenzile se aglomerează sau cum să “salveze” un preparat care părea complet greșit. Din acest motiv, am pus cap la cap 10 sfaturi de la oamenii care lucrează zi de zi în restaurante și care ne pot face viața mai ușoară în bucătăria de acasă.
Cum tai mai ușor brânzeturile și carnea crudă?
Înainte să tai sau să razi ingrediente cu o textura moale (brânză Cheddar, mozzarella sau carne crudă), lasă-le timp de 10 minute în congelator. Astfel, se vor întări și vor fi mai ușor de manevrat.
Folosește o tavă ovală pentru cuptor
Este o tavă ușor adâncă (pentru a preveni sosurile sau sucurile să se scurgă), foarte practică (se depozitează ușor) și versatilă. Într-o astfel de tavă poți coace alune sau semințe, poți topi brânza pentru burgeri sau chiar să gătești o friptură.
Cumpără-ți o sită conică.
Acest tip de sită reține perfect chiar și ingredientele minuscule (cum ar fi fulgii de ardei iute), care ar trece printr-o sită obișnuită. Deși nu este o ustensilă ieftină, îți garantăm că sosurile și piureurile îți vor ieși mai cremoase ca oricând.
Cum tai perfect firele de ceapă verde?
Pentru a tăia perfect un mănunchi de ceapă verde, înfășoară-l cu o bucată de șervețel umed. Astfel, te asiguri ca toate firele sunt la un loc.
Ține la îndemână o pereche de bețișoare chinezești
Sunt foarte utile când faci omlete sau ouă jumări, deoarece se manevrează ușor și rapid, nu zgârie tigăile și “sparg” cu ușurință albușurile și gălbenușurile.
Folosește unt pentru a face sosurile mai cremoase
Înainte de a lua de pe foc un sos fierbinte, pune în el 1-2 cuburi de unt răcit și amestecă totul ușor. Această tehnică are rolul de a da sosului o textură cremoasă și de a estompa aromele prea pronunțate (oțet, vin sau usturoi).
Încinge tigaia pentru a rumeni perfect o friptură
Cheia unei fripturi bine rumenite este o tigaie bine încinsă. Când folosești o tigaie de fontă, trebuie fie să o lași la încins pe foc mare, fie să o lași câteva minute în cuptorul pornit. Folosește o mănușă când o manevrezi ulterior.
Folosește cozile de creveți la supă
Data viitoare când gătești creveți acasă, păstrează cozile. Pune-le într-o pungă și bagă-le în congelator, pentru că poți face din ele o supă concentrată, de bază. Ulterior, poți folosi acest “stock” din creveți la supe creme sau curry-uri.
Ține un masat tot timpul în bucătărie
Înainte să începi să gătești, asigură-te că treci cuțitul prin masat. Un masat nu are rolul de a ascuți propriu-zis un cuțit, dar poate menține cuțitul ascuțit și ajută la realinierea lamei.
Gustă tot timpul din mâncare
De fiecare dată când vrei să asezonezi mâncarea, gustă înainte. Este o regulă care trebuie respectată în orice etapă a unei rețete și care te ajută să desăvârșești gustul final. Fără să pui prea multă sare sau, mai rău, piper.