Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

17 moduri prin care poți reduce balonarea

Abdominal Pain In A Woman; Shutterstock ID 167919227; PO: today
0 513

Majoritatea oamenilor sufera de balonare la un moment dat. Exercitiile fizice, suplimentele alimentare, pot contribui la reducerea rapida a balonarii, iar schimbarile simple ale stilului de viata o pot impiedica sa reapara.

Balonarea ca si simptom se manifesta atunci cand la nivelul abdomenului superior se simte senzatia de preaplin (flatulenta, meteorism)insotita sau nu de durere. Se intampla frecvent din cauza acumularii de aer din fermentatia bacteriana la nivelul tractul gastro-intestinal.

Umflarea face ca burta sa arate mai mare decat de obicei si poate fi, de asemenea, insotita sau nu de durere. Retentia de lichide in organism poate duce, de asemenea, la balonare.

In acest articol oferim tehnici pentru a scapa rapid de balonare precum si moduri prin care poti reduce balonarea pe termen lung. 

Sfaturi pentru a scapa de balonare cat mai rapid

Balonarea se intampla de obicei atunci cand excesul de gaz se acumuleaza in stomac sau in intestine. Cea mai buna modalitate de abordare a balonarii este determinarea cauzei sale.

Cauzele comune ale balonarii includ:

  • Probleme digestive. Constipatia, alergiile alimentare si intolerantele pot duce la balonare. Atunci cand scaunul este tinut prea mult timp in intestinul gros, acesta poate provoca balonare si un sentiment de disconfort.
  • Dieta. Bauturi acidulate, prea multa sare sau zahar si lipsa de fibre in dieta pot provoca balonare.
  • Modificari hormonale. Multe persoane sufera de balonare inainte si in timpul perioadelor de schimbari hormonale,femeile fiind mai predispuse decat barbatii.

Exista multe remedii simple pentru a gestiona durerea si disconfortul provocat de balonare.

Iar urmatoarele sfaturi simple te pot ajuta sa scapi usor de senzatia de burta umflata: 

1. Mergi la o plimbare

Activitatea fizica poate face ca intestinul sa se miste mai usor, ceea ce poate ajuta la eliberarea excesului de gaz si reglarea tranzitului intestinal. Miscarile intestinului (peristaltism si motilitate intestinala) sunt deosebit de importante pentru a mentine abdomenul sanatos.

O plimbare in parc poate oferi o usurare a presiunii abdomenului.

2. Incearca miscari de yoga

Anumite pozitii de yoga pot pozitiona muschii din abdomen intr-un mod care incurajeaza eliberarea excesului de gaz din tractul gastro-intestinal.Acest lucru poate reduce balonarea.

Postura balasana, postura Pawanmuktasana precum si postura Sarvangasana sunt doar cateva exemple de excercitii de yoga care te pot ajuta sa scapi de balonare. 

3. Foloseste Kebene Plus

Exista multe solutii in farmacii care te pot ajuta sa scapi de balonare. Iar una dintre cele mai apreciate este Kebene Plus.

Kebene plus este un medicament sub forma de comprimate care poate fi folosit cu succes pentru combaterea balonarii gastrice sau intestinale provocate de acumularile de gaz.

In urma administrarii comprimatelor de Kebene Plus, durerea si crampele vor fi mult ameliorate, iar flatulenta si eructatiile vor fi de asemenea prevenite.

Kebene Plus are in compozitie o substanta numita Simeticona, foarte eficienta pentru efectele sale de tratare a problemelor care apar in urma acumularilor de gaz in tractul gastro-intestinal.

Efectele produsului Kebene Plus vor fi resimtite in timp foarte scurt.

Se recomanda respectarea instructiunilor de pe ambalaj! 

4. Incearca uleiurile esentiale

Un studiu din 2016 a testat eficacitatea suplimentelor care contin o combinatie de fenicula si ulei esential de curcumina la 116 persoane cu IBS(sindromul intestinului iritabil).

Dupa 30 de zile, oamenii au raportat o ameliorare a simptomelor IBS, incluzand balonarea si durerea abdominala. 

5. Fa o baie calda

Caldura baii poate oferi o usurare pentru abodomenul dureros. Relaxarea are ca efect reducerea nivelului de stres, ceea ce poate permite tractului gastro-intestinal sa functioneze mai eficient si sa ajute la reducerea balonarii. 

6. Incearca masajul abdominal

Masajul abdomenului poate ajuta la miscarea intestinelor. Un masaj care urmeaza calea intestinului gros este deosebit de util. Oamenii pot urma pasii de mai jos pentru a face acest lucru:

  • Plaseaza mainile chiar deasupra osului soldului drept;
  • Foloseste miscari circulare, cu o presiune usoara, spre partea dreapta a cutiei toracice;
  • Se maseaza de-a lungul zonei abdominale superioare spre colivia din stanga;
  • Se deplaseaza incet spre osul stang;
  • Se repeta daca este necesar. In cazul in care masajul provoaca dureri, ar trebui sa renuntati la el. 

Solutii pe termen lung pentru balonare

Trucurile rapide nu sunt intotdeauna eficiente pentru unele cauze ale balonarii.

Cu toate acestea, persoanele sufera de balonare frecventa pot gasi ca anumite modificari ale stilului de viata pot ameliora cauzele si pot reduce intensitatea in timp.

Iata cativa pasi simpli care te pot ajuta sa previi balonarea pe termen lung: 

7. Creste treptat cantitatea de fibre

Cresterea aportului de fibre poate ajuta la tratarea balonarii. Majoritatea oamenilor nu consuma aportul zilnic recomandat de fibre de 25 g pentru femei si 38 g pentru barbati, iar aceasta ar putea fi de asemenea o cauza pentru aparitia balonarii.

Cu toate acestea, este important sa retineti faptul ca un consum prea mare de fibre alimentare sau cresterea frecventei de consum al fibrelor poate provoca, de asemenea, balonare.

Oamenii pot observa efecte adverse cauzate de consumul de mai mult de 70 g de fibre pe zi.

Atunci cand se mareste aportul de fibre, cel mai bine este sa incepeti incet si sa cresteti cantitatea de aport pe parcursul mai multor saptamani, pentru a permite organismului sa se adapteze la aceasta schimbare in dieta.

8. Inlocuieste sucurile cu apa

Bauturile carbogazoase contin gaze care se pot acumula in stomac iar astfel isi va face aparitia balonarea. Zaharul sau indulcitorii din aceste bauturi pot provoca, de asemenea, gaze si balonare. Apa potabila elimina aceste probleme si ajuta la tratarea constipatiei, de asemenea. 

9. Evita guma de mestecat

Alcoolii din zaharul pe care guma ii contine pot fi de asemenea o cauza pentru aparitia balonarii. Inghitierea aerului in timp ce mesteci poate duce la balonare si la dureri provocate de acumularea unei cantitati mari de gaze.

Oamenii pot folosi ghimbir sau menta obisnuita pentru a-si improspata respiratia. 

10. Fii o persoana activa

Exercitiile fizice ajuta organismul sa deplaseze tranzitul si gazul din colon si poate face miscarile intestinului mai naturale.

De asemenea, facand sport in mod frecvent va fi eliberat suplimentar sodiu din organism prin transpiratie, ceea ce poate ajuta la ameliorarea retentiei de apa.

Este esential sa bei multa apa inainte si dupa excercitiile fizice pentru a evita deshidratarea, iar asta deoarece deshidratarea poate cauza constipatie. 

11. Urmeaza un program strict pentru mesele zilnice

Multe persoane sufera de balonare imediat dupa o masa bogata. Acest lucru poate fi evitat consumand mai multe mese mai mici in fiecare zi, ceea ce ajuta la mentinerea sistemului digestiv activ. Inghitirea rapida a alimentelor poate introduce aer in tractul digestiv.

Consumul lichidelor cu ajutorul unui pai duce de asemenea la inghitirea a unei cantitati mari de aer, motiv pentru care apare balonarea. Este recomandat ca mestecarea alimentelor sa se faca incet deoarece astfel se evita inghitirea aerului in timpul meselor. 

12. Incearca probioticele

Probioticele sunt bacterii bune care traiesc in intestine. Administrarea de probiotice poate ajuta la reglarea bacteriilor bune din colon reducand astfel balonarea.

13. Renunta la sare

Un exces de sodiu determina corpul sa retina apa. Acest lucru poate cauza o senzatie de umflare in zona burtii dar si in alte zone ale corpului, cum ar fi mainile si picioarele. 

14. Inlaturati conditiile medicale In unele cazuri, balonarea poate fi rezultatul unei afectiuni medicale.

Pentru a scapa de aceasta balonare, o persoana poate avea nevoie de ajutorul unui medic pentru a diagnostica si a gestiona starea sa.

Boala intestinului inflamator, incluzand boala Crohn si colita ulcerativa, pot cauza balonare. Sindromul intestinului iritabil IBS poate provoca, de asemenea, acest simptom.

Situatiile ginecologice, cum ar fi endometrioza si chisturile ovariene, pot provoca, de asemenea, dureri, umflaturi si senzatii de balonare in zona abdominala inferioara ,zona pelviana. Persoanele cu aceste simptome ar trebui sa discute cu un medic, care va dori, de asemenea, sa cunoasca orice antecedente medicale relevante de familie si alte afectiuni medicale.

Medicul poate comanda teste de diagnosticare pentru a depista orice problema. Acestea pot include o radiografie, ecografie, colonoscopie sau teste de sange. 

15. Luati in considerare o dieta low-FODMAP

FODMAP reprezinta un tip de carbohidrati care apar la foarte multe alimente. Un articol de revizuire din 2012 al mai multor studii a concluzionat ca o dieta scazuta in FODMAP ar putea imbunatati simptomele in cazul a cel putin 74% dintre persoanele cu sindromul intestinului iritabil.

Simptomele tipice includ: balonare, flatulenta si durere abdominala. Dieta FODMAP presupune eliminarea din alimentatie a unor carbohidrati fermentabili precum oligizaharidele ( fructani, oligozaharide), lactoza-care este un dizaharid,fructoza -care este un monozaharid, precum si sorbitolul,manitolul,xylitolul si izomaltoza-polioli.

Cand acesti carbohidrati nu sunt absorbiti suficient in intestinul subtire pot provoca diaree ;sau sunt fermentati de bacteriile intestinale provocand gaze, balonare, flatulenta, durere abdominala.

16. Pastreaza un jurnal al produselor alimentare

Intolerantele alimentare sunt responsabile pentru multe cazuri de balonare. Acestea pot duce la gaze excesive in tractul digestiv.

Umflarea este frecventa la persoanele care au intoleranta la lactoza si nu pot digera lactoza din produsele lactate.

Intoleranta autoimuna la gluten, cunoscuta sub numele de boala celiaca este un alt potential vinovat. Pentru persoanele care se baloneaza dupa mese, urmarirea aportului de alimente si bauturi timp de cateva saptamani ar trebui sa ajute la determinarea alimentelor care sunt responsabile, de acest simptom.

Academia Americana a Medicilor de Familie recomanda pastrarea unui jurnal de produse alimentare. 

17. Ai grija la suplimentele alimentare

Unele suplimente, precum fierul, pot provoca constipatie si alte simptome digestive. Medicamentele pot provoca, de asemenea, reactii adverse care afecteaza functia tractului gastro-intestinal sau pot provoaca indigestie.

Daca se intampla acest lucru, un specialist poate sugera alternative care sunt mai blande cu intestinul.

Cand ar trebui sa mergi la doctor?

Desi nu este o regula generala, umflarea abdomenului in unele situatii poate semnifica o afectiune severa.

Boala hepatica, boala inflamatorie intestinala, insuficienta cardiaca, probleme renale si unele tipuri de cancer pot provoca balonare.

Umflarea care continua zile sau saptamani poate indica o problema de sanatate care necesita ingrijiri medicale. Este recomandat sa discutati cu un doctor despre balonare , ca si simptom ,care nu dispare de-a lungul timpului.

Persoanele a caror balonare apare alaturi de aceste simptome trebuie sa solicite sfatul medicului:

  • modificari ale poftei de mancare;
  • diaree;
  • varsaturi;
  • pierderi in greutate;
  • febra;
  • dureri abdominale severe;
  • sange rosu aprins in scaun.

Determinarea cauzei care sta la baza balonarii si a altor probleme digestive este primul pas spre obtinerea tratamentului potrivit si pentru a va simti mai bine.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More