Zecedouăzeci.ro
Mai mult decât sfaturi și idei

Înțepăturile de insecte pot fi periculoase. Ce să NU faci vara asta

0 747

Înțepăturile de insecte pot apărea în orice clipă. Insecte sunt peste tot, mai ales vara. Umiditatea, căldura, alimentele dulci și gunoaiele le atrag. Nu e loc în care să nu fim expuși la înțepăturile de insecte, unele dintre ele extrem de periculoase. Din fericire, ne putem proteja.

Nu trebuie să te afli pe meleaguri exotice ca să intri în contact cu insecte periculoase. Iar înțepăturile de insecte sunt o ameninţare pentru sănătate, mai ales în cazul celor alergici la ele. Dar se pot lua măsuri eficiente pentru a evita supărătoarele insecte.

Cum să nu atragi insecte

De cele mai multe înţepăturile de insecte sunt doar dureroase şi provocatoare de mâncărimi. Uneori, ele pot fi grave. De exemplu, înţepăturile de albine pot provoca reacţii alergice. Muşcăturile de căpuşe pot transmite boala Lyme. Țânţarii pot transmite virusul meningitei West Nile. Respectarea câtorva reguli de siguranţă în aer liber pe timp de vară şi nu numai pot fi de folos pentru a preveni astfel de probleme.

„Pentru a nu atrage insecte, este recomandat să purtăm haine deschise la culoare în culori neutre, cu mâneci lungi şi pantaloni lungi. În cazul în care ieşirea are loc în pădure sau în parcuri mai sălbatice, purtarea unor şosete peste pantaloni cu rolul de a împiedica fixarea căpuşelor se poate dovedi utilă. La fel şi încălţămintea închisă şi pălăriile cu boruri largi. Nu în ultimul rând, este recomandată folosirea unui produs anti insecte pe zonele de corp care rămân neacoperite de haine’, recomandă dr. Ana Maria Vlad, clinica Hebra Dermatologie.

Pentru că cei mici sunt mai sensibili, este important să fie acordată o atenţie deosebită protejării lor. Plasele antiţânţari oferă cea mai bună protecţie pentru copiii sub 2 luni. Mai ales în perioada de maximă activitate a ţânţarilor, la apusul şi la răsăritul soarelui.

Așa ții la distanță înțepăturile de insecte

Pentru a ţine insectele la distanţă poate fi eficient şi un ventilator. Pentru a diminua numărul de ţânţari din preajma casei este recomandată eliminarea surselor de apă stătută.

„Este foarte important ca odată încheiată plimbarea în natură, hainele şi pielea să fie controlate cu atenţie pentru a îndepărta rapid căpuşele. Dacă acestea există. Trebuie verificate cu atenţie pielea capului, gâtul, precum şi zonele mai puţin accesibile din spatele urechilor, zona axilei, cea inghinală şi gleznele, iar hainele purtate afară trebuie puse la spălat imediat. Căpuşele nu transmit boala dacă nu s-au aflat pe piele timp de cel puţin 24 de ore. Găsirea şi eliminarea lor la timp este cel mai bun mod de a ne proteja împotriva infecţiilor’, spune dr. Ana Maria Vlad.

Zonele pe care a fost aplicat insecticidul trebuie spălate şi ele bine cu apă şi săpun după încheierea plimbării. Animăluţele personale trebuie examinate şi ele cu atenţie.

Ce să NU faci pentru protecție

Deşi produsele anti insecte sunt sigure, este important ca folosirea lor să se facă cu atenţie numai de către adulţi. Copiii nu trebuie să-şi aplice singuri soluţiile! Un adult îşi va aplica produsul pe mâini, după care va întinde produsul pe pielea copilului.

Dispozitivele antiţânţari, cum ar fi produse de tip clip-on, braţari antiţânţari, dispozitive cu ultrasunete – sunt ineficiente sau chiar toxice. Utilizarea lor trebuie realizată cu maximă atenţie. Sunt de evitat zonele cu stupi/cuiburi de viespi, precum şi mersul desculţ în iarbă.

Usturoiul, suplimentele de vitamina B1 nu funcţionează împotriva insectelor. Hainele mulate nu protejează deoarece ţânţarii pot înţepa prin ele. La fel de puţin indicate sunt şi hainele închise la culoare. Culorile vii, țesăturile înflorate şi parfumurile dulci şi puternice atrag  insectele. Sunt de evitat și recipientele de băut precum dozele din metal. Neputând vedea conţinutul, poate fi înghiţită accidental o insectă.

Boala Lyme nu iartă

În intervalul mai–septembrie sunt înregistrate înțepăturile de insecte cele mai numeroase, cele mai multe cazuri de muşcături de căpușă. Poate nu știai, însă 36% dintre căpușe preferă grupa de sânge A și 15% grupa B, iar în România sunt recunoscute anumite zone cu o incidență mai mare a bolii, în special în partea de nord a țării, în județele Sibiu, Harghita, Satu Mare, Sălaj, Alba, Botoșani și Brașov.

Potrivit estimărilor, 17% dintre căpușe sunt infectate cu bacteria Borrelia. Care provoacă boala Lyme – cunoscută și sub numele de boala cu 1.000 de feţe‘. Doar căpușele care sunt atașate de piele și se hrănesc cu sânge 36-48 ore pot transmite bacteria Borrelia. Care intră prin piele și ajunge în sânge.

Primul semn al infecției este eritemul migrator. Se prezintă ca o erupție cutanată roșiatică și nedureroasă. Cu timpul, se extinde circular. Și devine un halou roșu cu o decolorare centrală. De multe ori simptomele pot fi înșelătoare. Semnele infecției sunt asemănătoare cu ale gripei: febră, astenie, oboseală, dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii.

Cel de-al doilea stadiu al bolii este denumit infecția diseminată. Și apare numai dacă pacientul nu primește tratamentul corespunzător. Simptomele acestei etape sunt variate și nu neapărat specifice pentru boala Lyme. Afectarea sistemului nervos poate include simptome precum meningita, paralizia nervului facial și a altor nervi cranieni, encefalomielita sau sensibilitatea la lumina. La nivel cardiac apar tulburări de ritm, palpitații sau miocardite. Iar la nivel articular se pot întâlni tumefieri ale articulațiilor.

Ultimul stadiu al bolii, fază cronică, apare după mai mulți ani de la infectare, având consecințe severe: dermatită cronică atrofiantă, reumatism cronic (artrită Lyme) sau tulburări cronice ale sistemului nervos.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă o replică

Adresa email nu va fi făcută publică

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More